Експерти недоволстват от параметрите на решението на КЗК за картела при горивата

2291
Експерти недоволстват от параметрите на решението на КЗК за картела при горивата
Снимка: iStock/Guliver

Съмнявам се да съществува обща, договорена политика – изключено е да има пряка договорка. Косвената информация на КЗК, че имало обмен на информация за цените не е достатъчно основание за обявяване на картел – не само според мен, а според предишно съдебно решение. Има господстващо положение на пазара на горива и това не е добре, коментира финансистът Емил Хърсев вчерашната новина за картел на пазара на горива в България между шест компании - „Лукойл България“ ЕООД, „Еко България“ ЕАД, „Шел България“ ЕАД, „ОМВ България“ ООД, „Нис Петрол“ ЕООД и „Петрол“ АД.

Според Хърсев не е задължително господстващото положение да доведе до картел. Той каза, че „държавата охранява” господстващото положение на пазара на горива и това пречи на вноса на горива т.е. на по-голямата конкуренция. Режимът за внос на горива е много утежнен и много скъп, добави Хърсев.

Говорителят на КЗК иска лична наказателна отговорност за картел с горива, депутат обещава закон "друг път"

Има тенденция цените на дизела в България отново да станат по-високи от средните в ЕС, след като засега не е така. Сега, без ДДС, ценат...

Депутатът от Реформаторския блок Петър Славов посочи изрично, че КЗК всъщност „предявява твърдения” за картел. Това не е решение, а определение – решението ще дойде след това определение, заяви той пред Нова телевизия. Славов поиска законодателни мерки относно собствеността на данъчните складове, относно дейността на малките фирми, които бяха ударени с двойно данъчно облагане чрез Закона за ДДС според депутата от Реформаторския блок. А червеният депутат Румен Гечев, бивш министър на икономическото развитие в кабинета на Жан Виденов, похвали действията на КЗК. Той подчерта, че цените на едро на горивата у нас са по-високи от тези в Европа и при много ниския акциз това означавало, че маржът отива в "джобовете на тези юнаци".

Същевременно Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията изрази предположение, че може да имало „договаряне на хоризонтално ниво” на местни бензиностанции на отделните вериги, за които КЗК сега обяви, че има картел. Пред БНТ той определи пазарната реалност в България по следния начин – един доминант като производител и разпространител в лицето на „Лукойл”, който дава достатъчно голям марж на печалба на другите големи вериги и това ги задоволява. Очевидно проблемът е една рафинерия и голяма мрежа от складове. Много трудно една малка държава като България може да се противопостави на компании като „Лукойл”, която има два пъти по-голям оборот в световен мащаб от нашия БВП, добави Безлов.

Калоян Стайков от ИПИ коментира, че има много съмнителни неща в сегашното решение на КЗК. Според него не трябва да се забравя, че Веселин Марешки е кандидат за президент.

От Комисията за защита на конкуренцията обещаха допълнителни разяснения в четвъртък, 13 октомври. Все още не са ясни аргументите и доказателствата, на базата на които КЗК обвини „Лукойл България“ ЕООД, „Еко България“ ЕАД, „Шел България“ ЕАД, „ОМВ България“ ООД, „Нис Петрол“ ЕООД и „Петрол“ АД в картел на пазара на горива на дребно в България.

Шефът на КЗК: При участие в картели трябва да се носи персонална наказателна отговорност

С всеки изминал ден има напредък по работата срещу картелните споразумения при горивата. Преди три месеца образувахме това производство...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

"Единственият път за вход на руски газ ще е през България": Илиян Василев за "Турски поток"

Росен Карадимов: Министерството на иновациите и растежа внася стратегията за развитие на ББР

България увеличава вноса на евтини млечни суровини от Украйна

Турският финансов министър: От юни се задава бърз спад на инфлацията

Три компании ще инвестират общо над 100 млн. лв. в Бургас

Борисов забранява руския газ: Експерти говорят в парламента (ВИДЕО)

"Главболгарстрой" ще строи паркинг с 1000 места на Летище София

Високите световни цени на храните най-сетне може да се понижат през 2024 година

Любослав Костов: Хората в риск от бедност и социално изключване са над 30%

Може ли Индия да стане икономическа суперсила?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика