Експерти: Пандемията сви с една трета търсенето на офиси

2373
Експерти: Пандемията сви с една трета търсенето на офиси
Снимка: Thinkstock/Guliver

Пандемията и работата от вкъщи може би ще изтрият 20-30% от търсенето на офис пазара в София, съобщава Монитор. По-голяма част от търсенето на бизнес помещения е на етап изчакване и след март 2020 година се реализираха само тези сделки, при които договарянето беше започнало по-рано, уточняват експерти.

Най-засегнатият сегмент са по-малките офис сгради, в които се отдават помещения между 50 и 200 кв. м и където наематели са малки и микрокомпании, обяви Владислав Кайзеров, консултант по бизнес имоти и член на управителния съвет на Международната федерация за недвижими имоти ФИАБЦИ-България. За някои от тези обекти вече се обмисля трансформацията от офисни в жилищни. "Има и лъч надежда за този сегмент в следващите месеци и той е свързан със започналата оптимизация на площи от страна на бизнеса коментира Кайзеров в ефира на Блумбърг.

Фирми масово освобождават офиси в столицата

Почти половината фирми, които ползват офиси в столицата, възнамеряват да освободят поне част от площите, защото не са им необходими, съ...

"Търсене на големи офис площи над 1000 кв. м в момента има само от фирми, които се преместват от една сграда в друга. Когато се реализират такива сделки, те са за 20-30% по-малко площ от това, което фирмите са ползвали до момента“, разкри той. Според Кайзеров IT и BPO компаниите са едни от най-незасегнатите от пандемията и те ползват в момента максимум 30% от наетите офиси, защото голяма част от служителите им работят от вкъщи. Той очаква дигитализацията и работата от вкъщи на служителите да продължи да диктува пазарните тенденции. "Това ще има негативен ефект върху пазара. Например компания с изтичащ договор ползва досега цяла сграда с площ 3500 кв. м и сега се замисля да наеме най-много 2000 кв. м“, коментира експертът. Експертът е на мнение, че свитото търсене на офис площи се отразява и на наемите

"Увеличава се разликата между офертните нива и тези, на които се сключват сделките“, заяви консултантът по бизнес имоти. "Ако при нормален пазар тази отстъпка е 10%, сега може да достигне 20-25%“, добави той. Владислав Кайзеров информира, че в следващите месеци - до година и половина, ще излязат около 300-350 хиляди кв. метра нови офис площи на пазара, ако се реализират всички проекти. Той очаква, че все по-ясна ще става разликата между нов проект, който тепърва трябва да намери наематели, и проект, който има наематели, но трябва да поддържа своята заетост.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Българите получават ползите от приемането на еврото още сега с tbi bank

eMAG пуска Genius абонамент в България с безплатна доставка и ексклузивни оферти

Подем при строителството в България и ЕС

Край няма: Нов завой в една от поръчките за високоскоростни влакове с пари от Плана за възстановяване

Огромна част от българите живеят в панелки от соца

Силно начало на годината за жилищния пазар в София

Смениха ръководството на "Булгаргаз"

ОББ: Услугите – главен мотор на икономиката

Основателят на Telegram: Натискът на Кремъл ме принуди да напусна Русия

На комисия: Отложиха либерализацията на електроенергийния пазар за домакинствата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика