Експерти пред Actualno.com: Туризмът у нас се развива на фона на имитация и бетон

6377
Експерти пред Actualno.com: Туризмът у нас се развива на фона на имитация и бетон
Снимка: колаж на Actualno.com

Бургаската регионална туристическа камара изнесе данни за чуждестранните туристи, които са посетили или са се отказали да почиват на Бургаското черноморско крайбрежие, в сравнение с миналата година.

Actualno.com потърси мнението на Иван Иванов, който е председател на Управителния съвет на Камарата: „През юли 2019 Бургаското черноморско крайбрежие е посетено от 433 хиляди чуждестранни граждани. Спрямо същия период на предходната година има държави, чиито граждани са предпочели отново да дойдат тук, но има и спад и той е 12,79 % или около 56 хиляди души. За май, юни и юли, чужденците, които не са посетили крайбрежието, са около 120 хиляди души“.

Има обаче и пазари, които бележат ръст, и това са Англия 10%, Украйна 22 %, Белгия 8,39%, Ирландия 13 %, Израел 2,4%.

От Бургаската туристическа камара са обезпокоени от обратната тенденция – отлив на туристи по нашите плажове. Такива пазари са Италия с хиляда процента, Франция 88%, Германия 35 %, Словакия 26%, Чехия 10 %, Полша 15 %, Швеция 35%, Норвегия 21%, Русия 16%.

Експерт: Прекрасна година за Черноморието - по-евтино, по-малко хора, но доволни

Имаме една прекрасна година, защото това е година, в която са намалени цените на хотелите по Черноморието през август - удоволствие, им...

Според представители на Камарата, има държави, които за втора година липсват на българското електронно табло за посрещане и изпращане на туристи. Това са Грузия, Азербайджан, Египет, Ирак, Сърбия, Македония, Турция и други.

„Според нас този отлив е поради факта, че туризмът се развива на фона на бетон и имитация на туризъм. Българите предпочитат да почиват в Гърция и Турция. От 10 хиляди анкетирани и запитани „Бихте ли почивали тук?“ - 42% казват, че предпочитат съседните държави. 38% считат, че цените са високи, а качеството е много ниско. Само 15 процента мислят, че трябва да се подкрепя българският туризъм. Някои анализатори мислят, че е възможно по-малко туристи да носят по-високи приходи. Но те не се съобразяват с факта, че през последните години във финансовата структура на туристопотока, посещаващ Бургаското черноморско крайбрежие, настъпиха резки промени. Идват съсловия няколко степени под средната класа на тези държави. В средата на месец юли бяха намалени туристическите пакети до 35%. Според мен при такава симбиоза от похвати не можем да очакваме повече валутни приходи, категорично не. За нас е трудно обяснимо, как ще приключи договарянето за 2020 година и ще може ли да се покрият тези намаления и последващата инфлация“.

Бургаската туристическа камара препоръчва при разработването на туристическите пакети да се подходи диферинцирано. Да има програми за младежи, за семейства с деца и за възрастни хора. За тези различни категории, препоръчват да бъде извършено райониране на туристическите селища. Според изследователите на пазара, ако това не стане, отново ще има съществен спад през следващия сезон.

Иван Иванов счита, че провалът на туризма това лято е свързан с цялостното състояние на държавата. Скандалите с къщите за гости, безопасността на храните, алкохолът в пластмасови бутилки, контролът на шезлонгите и чадърите, движението по пътищата, са от важно значение. „Голямата драма е, че хората които определят политиката в туризма, не разбират, че понятието туризъм е изключително сложно и комплексно понятие. Имидж не се създава от реклама, а от състоянието и управлението на държавата“, казва в заключение анализаторът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Експерт за отложената либерализация на тока: Не смятам, че ще плащаме повече

Решено: Служебният министър трябва да предоговори договора с "Боташ" (ВИДЕО)

Кои са най-устойчивите градове в Европа и в света?

Кабинетът отпусна парите за компенсиране на сметките за ток на училища, детски градини и църкви

Шринкфлацията застигна супермаркетите в тази европейска страна

Идва американското ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй"

Европа има нужда от два нови атомни реактора на година

На първо четене: Отлага се пълната либерализация на пазара на ток

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 13.04-19.04.24

АПИ загуби дела за стотици милиони левове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com