Експерти: За сделката за ЧЕЗ се знаеше още преди 2 месеца, но институциите не направиха нищо

6778
Експерти: За сделката за ЧЕЗ се знаеше още преди 2 месеца, но институциите не направиха нищо
Снимка: Getty Images / Guliver

Според енергийни експерти още преди 2 месеца се е знаело за сделката за продажбата на ЧЕЗ, но българските надзорни органи не са предприели никакви действия.

„Продажбата на такова стратегическо предприятие като ЧЕЗ, е доста важно от гледна точка на сигурността на страната. Доколкото знам около фирмата „Инерком Груп” стоят около 10 други фирми, които дават кредитния рейтинг”, коментира енергийният експерт проф. Атанас Тасев. Повод за изказването му беше сделката за продажба на ЧЕЗ.

Таско Ерменков получил анонимен сигнал за сделката за ЧЕЗ

Депутатът от БСП Таско Ерменков е получил в пощата си в парламента анонимен сигнал, касаещ сделката за активите на ЧЕЗ в България, коят...

„Зад групата „Инерком” стоят активи, които са не повече от 74 милиона лева. 74 млн. лв. за покупка на компания, която генерира приход от близо 2 млрд. лв. Ако бях сериозен банкер, никога не бих дал кредит на такава фирма. „Инерком” през годините е била финансирана от един чешки милиардер за построяването на два соларни парка у нас. Тогава „Инерком” се е опитвала да вземе банков кредит, но не е успяла, и тогава се е обърнала към международни инвеститори, като един от тях е този чешки магнат. Проблемът на този магнат е, че неговите синове току-що бяха осъдени на 6 години затвор на първа инстанция в Чехия за корупционни сделки при присъединяване на два соларни парка към чешката енергийна система. Дали това службите го знаят?”, попита Мартин Владимиров, енергиен експерт от Центъра за изследване на демокрацията.

По думите му за сделката се е знаело още преди два месеца. Но нито КЗК, нито ДАНС е проучила компанията.

„Проблемът е, че КЕВР по-трудно би спряла тази сделка. КЕВР трябва да придобие функции на разследващ орган, защото в ключовия сектор „Енергетика”, където виждаме толкова много злоупотреби, има твърде малко разследвания от самия енергиен регулатор. Проблемът не е в това дали Гинка или който и да е купува голяма компания. Въпросът е дали имаме реална представа кой стои зад тези средства и какъв ще е ефектът върху пазара”, добави енергийният експерт Мартин Владимиров, цитиран от Нова тв.

Припомняме, че само преди дни ЧЕЗ обяви, че продава бизнеса си у нас на българската компания "Инерком България". Надзорният съвет на чешкия холдинг е одобрил договора за продажба на активите си у нас. Пакетът се състои от седем компании - "ЧЕЗ България", "ЧЕЗ Електро България", "ЧЕЗ Разпределение", "ЧЕЗ Трейд България", "ЧЕЗ ИКТ България", Проект "Свободна енергия Орешец" и "Бара Груп".

ЧЕЗ доставя ток на близо 3 млн. клиенти в България и обслужва площ от 44 000 квадратни километра. Сделката за продажбата е за над 300 милиона, сключена от компания с капитал 50 000 лв. В позицията си българската компания заявява, че осъзнава отговорността, която поема с придобиването на ЧЕЗ-България и ще работи за доброто на клиентите, както и за развитието на фирмата и партньорите й.

Дружеството купувач на ЧЕЗ създадено специално за целта, уверява в коректност и опит

Вложихме много време, средства и усилия в подготовката на тази сделка. Преминахме през много проучвателни етапи и покрихме множество из...

Справка в търговските регистри показва, че именно тогава е регистрирана фирмата-купувач на ЧЕЗ. През 2017 компанията-майка получава първите официални оферти. По неофициална информация кандидатите са 5-ма. Постепенно обаче един по един започват да се отказват. Скандалът около продажбата на ЧЕЗ е по оста миналото на компанията-купувач и енергийната сигурност на страната.

„Не мога да си представя как една фирма от Пазарджик с 90 000 лева активи и 11 000 лева загуба за миналата година, ще купи най-голямото ЕРП в България”, заяви в петък Делян Добрев, председател на Комисията по енергетика

По неофициална информация, първоначално 5 компании са подали оферта. От централата в Чехия заявиха, че е направен международен одит на целия процес и допълват, че сделката съответства със закона. По неофициална информация договорената сума за покупката е малко над 300 милиона евро.

Проверка показва, че компанията е регистрирана веднага след първите разговори за продажба на ЧЕЗ през 2016 г. Месеци по-късно две чешки компании, в които е бившият екоминистър на Чехия, замесен в корупционен скандал и злоупотреби с електроенергия и словашкия бизнесмен - Земек, купуват част от фирмата на Гинка. Три месеца по-късно се оттеглят и оставят всичко в ръцете на бизнесдамата от Пазарджик.

Всички подробности около сделката са търговска тайна. Според неофициална информация един от петте потенциални купувачи на българските активи е именно „Energo-Pro”. От чешката „Energo-Pro” заявяват, че „още преди окончателното решение за продажбата на активите на ЧЕЗ в България, „Energo-Pro” са доказали, че целият процес по тръжната процедура на българските активи е непрозрачен”.

Борисов: Посъветвах Петкова да депозира оставката си в парламента

Посъветвах г-жа Петкова да отиде в парламента и да подаде оставката си. Това заяви пред журналисти в Брюксел премиерът Бойко Борисов в...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Българите получават ползите от приемането на еврото още сега с tbi bank

eMAG пуска Genius абонамент в България с безплатна доставка и ексклузивни оферти

Подем при строителството в България и ЕС

Край няма: Нов завой в една от поръчките за високоскоростни влакове с пари от Плана за възстановяване

Огромна част от българите живеят в панелки от соца

Силно начало на годината за жилищния пазар в София

Смениха ръководството на "Булгаргаз"

ОББ: Услугите – главен мотор на икономиката

Основателят на Telegram: Натискът на Кремъл ме принуди да напусна Русия

На комисия: Отложиха либерализацията на електроенергийния пазар за домакинствата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика