Електронни касови бележки заменят хартиените в големите търговски вериги

4813
Електронни касови бележки заменят хартиените в големите търговски вериги
Снимка: iStock/Guliver

Електронни касови бележки вместо хартиени да издават големите вериги, както и други обекти с висок оборот и много заети в тях. Това е един от вариантите, който обмисля работна група към НАП, съобщава “24 часа”.

Електронни касови бележки ще заместят хартиените в определени икономически сектори, стана ясно на поредното заседание на работната група за внедряване на софтуерна фискализация, съобщиха официално от приходната агенция. Тъй като още няма решение, оттам отказват да уточнят за кой ще се отнася промяната. До две седмици ще стане ясно и какви изменения в нормативната база ще бъдат необходими, за да влязат в сила новите правила за отчитане.

Онлайн търговците ще издават електронни или хартиени касови бележки

Онлайн търговците ще издават електронни или хартиени касови бележки. Това стана ясно от думите на говорителя на НАП Росен Бъчваров, цит...

От НАП съобщиха още, че продължава съвместната работа по създаването на алтернативен механизъм за отчетност при електронните магазини. Работна група с представители на работодателските и браншовите организации обсъжда възможностите за т.нар. софтуерна фискализация, модел на която ще бъде представен до края на януари. На заседанието са били коментирани в детайли видовете електронни търговци, които ще могат да ползват новия модел на отчетност, технологичните изисквания и процесите, които да осигурят софтуерната фискализация, както и правната рамка, която ще е необходима за осъществяване на проекта. За електронните бележки като алтернатива на хартиените се говори още от миналата година, когато държавата се отказа да следи оборотите на всички търговци с нови фискални устройства. Първоначалната идея беше електронните касови бележки да се отнасят само за е-търговците, които да издават документ за продажбата, който не е издаден от фискално устройство или интегрирана система за управление. Мотивът тогава беше, че тя е алтернатива на хартиената, когато плащането на стоката или услугата е станало неприсъствено с дебитна или кредитна карта. За физическите търговски обекти, които приемат присъствени плащания с дебитни и кредитни карти, изискването за издаване на касова бележка на хартиен носител бе предвидено да се запази.

За да се разреши на големите обекти да издават електронни касови бележки вместо хартиени, най-вероятно и за тях ще действат правилата, въведени за е-търговците. Например, трябва да приемат неприсъствени плащания с кредитна и дебитна карта и да не приемат други плащания, за които се изисква издаване на фискален бон. По отношение на използвания софтуер за управление на продажбите да не се допуска чрез него да се управляват други продажби извън посочените. Софтуерът трябва да отговаря на определени изисквания за пълнота и интегритет на данните, еднозначно идентифициране на потребителите, а когато представлява модул от софтуер, не се допуска да бъдат дублирани от друг. Софтуерът трябва да генерира уникален номер на всяка направена поръчка за закупуване на стока или услуга. Задължително ще се изпраща по имейл на клиента документ, съдържащ реквизити на касовата бележка, както и QR код, номер на виртуалния ПОС, уникален номер на клиентската поръчка и други. Получилите право да издават електронни бележки вероятно ще бъдат задължени да подават към НАП стандартизиран одиторски файл за всички извършени продажби. Към тези изисквания вероятно ще бъдат добавени нови, а някои от тях ще бъдат променени, прогнозираха участници в обсъжданията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

"Булгаргаз" иска поскъпване на природния газ от април. Ето с колко

Атанас Пеканов: През юни вероятно ще получим отрицателен доклад за еврозоната

TotalEnergies се отказва от проучванията в блок "Хан Аспарух"

Държавата губи до 1 млрд. лв. годишно от неефективно използване на горските ресурси

Най-лошото тепърва предстои за потребителите на популярен и любим продукт. Защо?

Си Дзинпин предупреди: Технологичният напредък на Китай няма как да бъде спрян

Правителството предлага да изкупи за 1,6 млрд. лева задълженията на "Топлофикация София“

Министър Радев: Няма опасност за цените на тока за бита

Икономическите и потребителските нагласи в България и в ЕС промениха посоката

Започват масови уволнения във въглищния регион на Стара Загора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика