Ето кой сменя Мавродиев в ББР

8307
Ето кой сменя Мавродиев в ББР
Снимка: ББР

Бившият финансов директор на ПИБ Живко Тодоров е назначен за изпълнителен директор на Българската банка за развитие. Лицензът от БНБ е издаден на 6 април, така че предстои единствено вписването в Търговския регистър.

ПИБ прекратява договора на Тодоров, считано от 31 март. От банката разказаха пред Actualno.com, че са внесли необходимите документи в Агенцията по вписванията още на 31 март. Председателят на Надзорния съвет на ББР Лъчезар Борисов пък е поискал одобрението на БНБ на 2 април.

Стоян Мавродиев: Кредитът за 75 млн. лева е договорен отдавна, Борисов е бил подведен

„Смятам, че премиерът Борисов е бил сериозно подведен от анализи, които са му предоставени за ситуацията около кредита от 75 мили...

Указанията за вписването на Тодоров са гласувани от Надзорния съвет на ББР ден преди премиерът Борисов да разпореди освобождаването на Стоян Мавродиев и останалите изпълнителни директори, твърди в. "Банкеръ".

За Тодоров се знае, че той не е от дългогодишните кадри на ПИБ. Всъщност той става главен финансов директор на банката през 2014 г., година по-късно става член на управителния ѝ съвет.

Назначението му вероятно е свързано с анонса на финансовия министър Владислав Горанов от края на миналия месец. Тогава Горанов загатна, че увеличението на капитала (което съвсем скоро ще бъде вписано в Търговския регистър) със 700 млн. лв. ще послужи както за издаване на портфейлни гаранции за кредитиране на закъсалия покрай кризата бизнес и обезпечаване на безлихвените заеми за граждани, пуснати в неплатен отпуск, така и за подсилване на "административния капацитет" на ББР и нейното ръководство.

Сегашният управителен съвет начело със Стоян Мавродиев вече е освободен с решение на надзора на ББР. Списъкът с новия борд на банката е внесен за одобрение за БНБ. Едва след издаването на лицензите ще бъдат съобщавани имена.

ДБ: Заради Мавродиев оставки да подадат Горанов и Караниколов

"Демократична България многократно е алармирала за лошото управление на Българската банка за развитие (ББР) и е настоявала за търсене н...

Припомняме, че по време на днешния брифинг премиерът Бойко Борисов говори по темата Мавродиев и и дали всъщност още преди да го уволни Борисов, той не е бил сменен де факто от Надзорния съвет на ББР и на негово място е дошъл Живко Тодоров. Премиерът отговори, че тепърва има да говори с министъра на икономиката Емил Караниколов. "Много хора съм уволнил и най-лесното е "подведен", добави премиерът за коментара на Мавродиев след уволнението му. Борисов посочи, че е абсурдно да дадеш 75 млн. лева кредит в такива времена, щом не е за жизненоважна система.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

307 проекта са подадени за енергийно обновяване на жилищни сгради по втория етап от процедурата на МРРБ

ЛЕВ ИНС подписа споразумение с ДФ „Земеделие” за съфинансиране на застрахователни премии на земеделски производители

Обединеното кралство е изпаднало в рецесия през миналата година

Нови 13 търговски аташета избра икономическото министерство

На комисия: Депутатите с нови мерки за попълване на дефицита в енергетиката

Сериозен проблем при либерализацията на цените на тока: Тревоги в бранша

Ходим повече в чужбина: Статистика

EVN предлага поскъпване на парното в Пловдив

Коя страна смята да бъде двигател за възстановяването на световната икономика?

"Булгаргаз" иска поскъпване на природния газ от април. Ето с колко

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика