EVN: В ход е неправилно транспониране на европейска директива

4632
EVN: В ход е неправилно транспониране на европейска директива
Снимка: БГНЕС

За опасност от оскъпяване на мрежовите услуги за инвеститорите в индустриални паркове и ограничаване на участието им в свободния пазар на електроенергия алармираха от EVN България. Такива последици очакват представителите на електроразпределителното дружество, ако бъде приет проектозакона за индустриалните паркове, който вече е на ниво обсъждане в парламентарните комисии.

Със законопроекта се транспонира Директива ЕС 2019/994, но не особено удачно, смятат експертите на EVN.

Проектозаконът се появи малко след обявяването на 13 март на извънредното положение заради коронавируса и беше внесен в парламента на 13 август, посочи Анна Димитрова, ръководител на отдел "Енергийна политика, околна среда и инвестиции" в EVN. Тя изтъкна, че по време на общественото му обсъждане от EVN са представили отрицателното си становище, но в доклада за оценка на въздействието, придружаващ законопроекта, предупрежденията им не са отчетени - липсва анализ на въздействието на предлаганото обвързване на индустриалния парк с изграждане на затворена разпределителна мрежа.

В проектозакона за индустриалните паркове е разписано, че наличието на затворена разпределителна мрежа е минималното изискване за дадена територия да придобие статут на индустриален парк, което особено притеснява представителите на EVN, защото това е ограничаващо условие. Те са категорични, че такова изискване е подходящо само за технически интегрирани производства, процеси и споделени доставки."Би трябвало, както е записано в директивата, вътрешна електроразпределителна система да се изгражда при заварени положения или когато се отнася за интегрирани доставки, когато има свързаност на доставките и производствата - тогава това е необходимо, без да е ограничаващо", отбеляза зам.-председателят на УС на EVN България Калина Трифонова.

Според проекта, изготвен от Министерството на икономиката и внесен в парламента от Министерския съвет, целият индустриален парк ще представлява един обект, при което отделните ползватели нямат достъп до пазара на електрическа енергия, т.е. те са лишени от правото на избор на доставчик, посочиха от EVN. "Това според нас е лимитиращо условие, а не благоприятстващо", подчерта  Трифонова.

Освен рискът, че клиентите в парка се лишават от избор на доставчик на ток, т.е. от възможност си купуват самостоятелно тока от свободния пазар, другият проблем е, че, ако се реализира предлаганият проект, ще има оскъпяване на мрежовите услуги, посочи Гочо Чемширов, член на УС на EVN България. Разходите на ползвателите за мрежови услуги, свързани с доставчика на електроенергия до мястото на консумация, ще се увеличат с цените, които трябва да заплащат на собственика и оператора на затворената разпределителна мрежа,, предупреждават от EVN.

„Тези разходи, които ще се направят за изграждане на вътрешната мрежа и разходите за поддръжката й ще са допълнително към мрежовите услуги и ще се плащат от потребителите вътре в парка, ако се реализира проектозакона, така че е ясно, че ще има оскъпяване“, поясни Чемширов.

Сигурността на доставката на електроенергия до мястото на консумация ще зависи вече не само от външната мрежа, към която е присъединен паркът, но и от работата и поддръжката на затворената разпределителна мрежа, която захранва консуматора, отбелязаха още представителите на EVN.

Малките фирми да не бързат със свободното договаряне на ток, съветват от EVN

Всички бизнес клиенти на електричество ниско напрежение от 1 октомври 2020 г. няма да имат регулирани цени, но това не означава, че са ...

Като основания за притесненията си от EVN посочиха примери с възникнали проблеми в затворени комплекси и парк-хотели по морето, където е въведена същата логика като предлаганата в законопроекта за индустриалните паркове. Вътре мрежата, разпределението, инсталацията е на собственика на комплекса и фактурите на наемателите идват от него, не от EVN или друг доставчик на ток. От него клиентите получават фактурите си, а той така си гарантира събираемостта на вземанията.

Чемширов разказа, че ирландци, които са си купили имоти в такъв обект, в момента искат да излязат и да бъдат директно присъединени към електроразпределителната мрежа, но това не може да се случи, защото електроразпределителното дружество вътре в парка няма мрежа. „Въпросът е изпратен от ирландците до Европейския парламент и сега водим кореспонденция дали ние лишаваме клиента от правото на достъп до разпределителната мрежа или не“, сподели Чемширов. „Би трябвало още при придобиването на тези апартаменти въпросните ирландци да са знаели, че не могат да имат пряк достъп до мрежата“, коментира зам.-председателят на УС на EVN България Калина Трифонова.

Предложените текстове в законопроекта не следват логиката на директивата и ако бъдат приети по предлагания начин, ще създадат хаос от типа на този с парк-хотелите, който опитваме да разрешим“, предупреди Анна Димитрова, ръководител на отдел „Енергийна политика, околна среда и иновации“ в EVN. Тогава, предположи тя - няма да са 100 – 200 недоволни чуждестранни граждани, които рушат имиджа на страната, а ще са 100 – 200 средно големи европейски компании, които са решили да приберат бизнеса си от Китай в Европа, примерно и са решили да го направят в България.

С този закон ще се обслужат едни определени нужди в момента под претекста за хипотетични ползи в бъдеще от външни инвеститори, а в същото време външни инвеститори не биха се заинтересували от такъв вариант“, категорична е Димитрова.

Задължителното обвързване на лицензирането на индустриалните паркове с наличие на затворена електроразпределителна мрежа силно ограничава постигането на поставените цели за създаване на условия за стимулиране на инвеститорите да извършват производствена дейност в индустриални паркове и за привличане на инвестиции за развитието на регионите, убедени са представителите на EVN. Според тях трябва да отпадне задължителното изискване парковете да изграждат и поддържат затворени разпределителни мрежи. От EVN уточниха, че не са против такива структури и че искат нещата да са ясно регламентирани и да няма различно тълкуване и неправилно транспониране.

КЕВР: С типов договор малките фирми могат да останат при досегашния си доставчик на ток до 30 юни 2021 г.

Със сключването на типови договори небитовите клиенти, които до 1 октомври 2020 г. не са излезли на свободния пазар на ток, ще могат да...

В директивата се говори за изграждане на "затворена разпределителна система", а в транспониращия я у нас проектозакон - за "затворена разпределителна мрежа". Засега в Закона за енергетиката няма определение за такава система или мрежа, няма и разпоредби за правата и отговорностите на оператор на такава структура, отбеляза още Анна Димитрова.

"Частта на директивата, отнасяща се до вътрешните разпределителни системи е пожелателна и всяка държава преценява дали да има такива структури, но ако прецени, трябва да спази дефинициите така, както са в директивата. Ние виждаме, че това не се случва", добави тя.

Във връзка с излизането от утре на свободния пазар на електроенергия на небитовите абонати, от EVN съобщиха, че към 1 октомври 2020 г. 30 000 обекта вече са по индивидуални договори с търговец на електроенергия, а по типов договор, при EVN остават около 150 000 обекта. Типовият договор важи до юни 2021 г. и цената не се договаря.

Тези които остават на типов договор следва в рамките на следващите 9 месеца да потърсят търговец. Докато не го направят продължават да се снабдяват по цени, обявени на страницата на дружеството. Препоръката на Калина Трифонова от УС на EVN България е да се информират, да правят избор и да не чакат последния момент.

Автор: Ива Иванова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Кабинетът набързо осигури 250 млн. лева за комплекса "Мини Марица-изток"

Сделките с недвижими имоти в Европа удариха 13-годишно дъно

Окончателно: Либерализацията на пазара на тока се отлага

Българският транспортен сектор изисква незабавни действия от Брюксел в отговор на загуби от над милиард лева без сухопътен Шенген

Предизборна идея на ГЕРБ мина през парламента - държавата дава 1 млрд. лв. за държавните мини

Войната в Украйна пълни джобовете на оръжейната ни промишленост: ВМЗ - Сопот с рекордни приходи

По-евтин Великден прогнозират от BILLA България

България единствена в ЕС не е въвела всички облекчения от глобалния корпоративен данък

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика