Facebook тревоги за авария в АЕЦ "Козлодуй" и за финансови загуби за централата

11865
Facebook тревоги за авария в АЕЦ "Козлодуй" и за финансови загуби за централата
Снимка: Българска академия на науките

Във връзка с публикации в социалните мрежи бихме искали да поясним следното:

"След презареждане със свежо ядрено гориво и пуска на 6 блок на АЕЦ "Козлодуй" в началото на 26-та кампания, в процеса на повишаване на топлинната мощност на реактора до номиналната, е установено по-високо ниво на активността на топлоносителя на първи контур в сравнение със стойностите, измервани през изминалата 25-та горивна кампания.

Регистрираните стойности на активността са в рамките за нормална експлоатация, съгласно изискванията на Технологичния регламент за безопасна експлоатация на блока и предписанията на заводската и конструкторска документация.

Газообразните изхвърляния през вентилационните тръби остават на обичайното си ниво – хиляди пъти по-ниски от контролните стойности".

"Уестингхаус" подготвя "Козлодуй" за смяна на ядреното гориво срещу 13 млн. лв.

Атомната електроцентрала "Козлодуй" възнамерява да ползва алтернативен тип ядрено гориво на блок 5 при работа на мощност 3120 MW. За да...

Това гласи официално съобщение на АЕЦ "Козлодуй" отпреди седмица, което обаче все още не дава мира на някои пишещи във Facebook.

Откъде тръгва всичко? От публикация в личния профил във Facebook на бившия член на КЕВР Еленко Божков, който беше особено активен в защитата на кабинета на Пламен Орешарски и е тясно свързан с лявото политическо пространство. В публикацията се отправят въпроси към енергийния министър Теменужка Петкова и ръководството на АЕЦ "Козлодуй" на фона на документ, който прилича на вътрешна справка за активността на V и VI блок на АЕЦ "Козлодуй".

Какво показва тази справка? Според инженер Георги Котев, който поддържа свой блог и който има повече от 17 години стаж в АЕЦ "Козлодуй", данните показват активността на топлоносителя на всеки един от ядрените реактор. Топлоносителят е вода, която "отнема" топлината от горещото ядрено гориво и я пренася в парогенератора. Котев твърди, че на база тези данни специфичната активност във водата на VI-ти реактор е 32 пъти по-висока от тази в V-ти реактор. А в интервю, взето от Петър Кърджилов, пиара на осъдената на две инстанции кметица на "Младост" Десислава Иванчева, Котев казва, че по-високата активност "може да бъде" сигнал за разхерметзация на един или повече топлоотделящи елементи в една или повече горивни касети. Това означавало пукнатина или пукнатини в предпазната обвивка на горивните таблетки, която представлява циркониева тръба.

Справка на официалния сайт на АЕЦ "Козлодуй" сочи, че VI-ти блок работи при по-ниско натоварване от V-ти блок, в рамките на около 70 мегавата и това трае няколко дни. Според Котев, това било така, защото се цели спиране на "процеса на допълнително разрастване на пукнатините в предпазната обвивка на горивото". В блога си той директно заявява, че ставало въпрос за разхерметизирано ядрено гориво и добавя, че при работа с намалена мощност в рамките на 70 мегавата за 300 денонощия централата ще изгуби 45,360 млн. лева, докато пак се смени горивото.

АЕЦ "Козлодуй" ще се защитава от въздушна заплаха срещу 7 млн. лв. (ВИДЕО)

На стойност 6 960 000 лева с ДДС е договорът за изграждане на система за защита на АЕЦ "Козлодуй" от въздушни заплахи с ДЗЗД ...

Въпросът обаче е защо Котев смята при средна цена на мегаватчас от 90 лв. (той твърди, че това е цената на свободния енергиен пазар за ноември, 2020 година), а не смята при цена за регулиран пазар, след като АЕЦ-ът участва и там. Или защо се взема цена като база само за 1 месец?

Друг експерт - проф. Георги Касчиев, казва пред Петър Кърджилов следното: "Сумарната активност на топлоносителя на VI-ти блок е 32-33 пъти по-висока от тази на V-ти блок. Засега е доста под лимита. Радиоактивните изхвърляния от вентилационната тръба на VI-ти блок са 32-33 пъти по-високи от тези на V-ти блок. Засега са доста под лимита". "Изпускат се само радиоактивни благородни газове, което означава, че обвивките на някои топлоотделящи елементи в активната зона на VI-ти блок са нехерметични", добавя той.

По въпроса с пропуснатите като пари ползи, в разговора с Петър Кърджилов и Касчиев принципно подкрепя Котев: "Доколкото е известно няма наложено ограничение на мощността от Централно диспечерско управление на Електроенергиния системен оператор. По-ниска мощност означава по-малко производство, неизпълнение на договори, по-малки приходи от продажби и т.н. Следователно мощността на VI-ти блок най-вероятно е ограничена поради достигнати предели на безопасната експлоатация. Имам хипотеза какво може да е причината, но няма никаква информация. Това е ключовият въпрос на който трябва да отговорят АЕЦ "Козлодуй" и АЯР".

Еленко Божков също налива допълнително масло в огъня, като публикува в личния си профил във Facebook документ, за който твърди, че е заповед на директора на АЕЦ "Козлодуй", с която се забранява риболова в определени зони до централата! Божков казва и, че заповедта била издадена два дни, преди официалното съобщение от АЕЦ, с което започва материалът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

307 проекта са подадени за енергийно обновяване на жилищни сгради по втория етап от процедурата на МРРБ

ЛЕВ ИНС подписа споразумение с ДФ „Земеделие” за съфинансиране на застрахователни премии на земеделски производители

Обединеното кралство е изпаднало в рецесия през миналата година

Нови 13 търговски аташета избра икономическото министерство

На комисия: Депутатите с нови мерки за попълване на дефицита в енергетиката

Сериозен проблем при либерализацията на цените на тока: Тревоги в бранша

Ходим повече в чужбина: Статистика

EVN предлага поскъпване на парното в Пловдив

Коя страна смята да бъде двигател за възстановяването на световната икономика?

"Булгаргаз" иска поскъпване на природния газ от април. Ето с колко

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика