Февруарските протести са довели до ръст на търговията със злато у нас

5677
Февруарските протести са довели до ръст на търговията със злато у нас

Протестите срещу жизнения стандарт в България от февруари тази година са накарали повече българи да купуват злато. Това е типична реакция на недоверие към националната валута във времена на криза, коментират експерти.

За огромно съжаление на инвестиралите в ценния метал обаче цената на златото непрекъснато пада. Разликата спрямо миналата година по това време е грубо 400 долара за тройунция – в момента една тройунция е около 1400 долара, а през миналата година златото удари рекорд от 1800 долара. Това обаче е в противовес на цялостната тенденция, защото през последните 20 години златото непрекъснато поскъпва.

Кипър потвърди, че планира да продаде част от златния си резерв

Кипър планира да продаде част от златния си резерв през следващите няколко месеца, но за това е нужно одобрението на Централната банка....

От фирмите за търговия със злато съобщават, че българинът засилено е купувал злато преди три месеца, когато цената беше по-висока, отколкото е в момента.

„Когато падна предишното правителство, хората се страхуваха от обезценка на лева. Когато се случиха нещата в кипърската банкова система, когато хората разбраха, че банките не са толкова сигурни, златото рязко поевтиня, защото спекулантите масово започнаха да продават. Тяхната логика бе, че ако спре печатането на долари, ще спре и поскъпването на златото,” коментира пред bTV Тони Панайотов, който е мениджър във фирма за търговия със злато.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика