X
 
 

Фирма 6 години събира такса "гьол" по границата с Турция

4549 1
photo of Фирма 6 години събира такса "гьол" по границата с Турция
Снимка: БГНЕС
През 2013 г. скандалът със "златната локва" и такса "дезинфекция", събирана от автомобилите на границата с Турция, разтърси България, "взе главата" на тогавашния шеф на агенцията по храните и влезе в прокуратурата.

Оказва се, че 6 години по-късно "златният гьол" продължава да работи с пълна пара - всяко влизащо от Турция МПС минава за обеззаразяване през пръскалката, като плаща за "услугата". Леките коли например дават по 5 лева, а камионите и автобусите - в пъти повече. Таксата е държавна и би трябвало да се администрира от БАБХ, но на практика се събира от частна фирма, която получава за това комисиона, пише в. "Сега".

Фирмата посредник е същата като през 2013 г. - "Пи. Еф. Си." ЕООД. Събирането на пари за дезинфекция е единствената дейност на дружеството, което според собствения му финансов отчет разполага с две машини за по 1000 лева и с 38 души персонал. Срещу тези скромни активи стои впечатляващ бизнес модел - приходите на дребното ЕООД за 2018 г. са 10 млн. лева, а печалбата му след облагане надхвърля 8 млн. лева.

"Златният гьол" отново клокочи. Корупция при ГЕРБ? Моля ви се, няма такова нещо", коментира гневно във Facebook Виктор Лилов, който преди дни бил таксуван с 5 лева на влизане в България през ГКПП "Капитан Андреево".

Той припомня, че през 2013 г. БАБХ със странна процедура повери събирането на таксите за дезинфекция на "Пи. Еф. Си.“ и че по онова време собственик на частната фирма бе Лидия Любенова, балдъза на сенчестия бизнесмен Красимир Каменов-Къро, емигрирал в Южна Африка. Сега собственикът е друго лице, но печатницата за пари работи все така безотказно. "Пи. Еф. Си." впрочем е получила концесия за събирането на такса "локва" и на други две ГКПП-та на браздата с Турция – при Лесово и при Малко Търново, показа проверка на "Сега".

Не е ясно защо БАБХ е опряла до частна фирма - при положение че на границата с Турция така или иначе има пунктове за ветеринарен контрол със служители на самата БАБХ.

Не е ясно и защо посредникът получава такива щедри комисиони - например от 5-те лева, които леките коли плащат, 4 лева са държавната такса за обеззаразянето, а 1 лев остава за събирача "Пи. Еф. Си.", чиято основна задача е да държи локвата в готовност за пръскане на автомобилите и да я зарежда с препарати.

При тези скромни разходи не е чудно, че дружеството се радва на космическа рентабилност - от всеки 1 лев приходи печалбата му е 0.84 лева.

Миналия четвъртък в. "Сега" изпрати на БАБХ няколко въпроса, свързани с таксуването на входящия автотрафик от Турция и с приходите, разходите и комисионите на фирмата посредник. Оттам обещаха да отговорят "възможно най-скоро".

Трусове

Скандалът със странното партньорство между БАБХ и "Пи. Еф. Си." избухна през март 2013 г. Тогава частната фирма бе избрана с експресен и почти апокрифен конкурс, в който срокът за подаване на оферти бе 7 дни. Процедурата бе пусната в последните дни на кабинета "Борисов". Заради избуялите съмнения за корупция служебното правителство на Марин Райков прекрати или по-точно замрази контракта.

Прокуратурата започна проверка за престъпление, но бързо се произнесе, че не вижда нередности. Все пак не се мина без "жертви" - тогавашният шеф на БАБХ Йордан Войнов бе уволнен. Междувременно в Турция избухна шапна епидемия и през 2014 г. новият шеф на БАБХ Пламен Моллов "назначи" отново "Пи. Еф. Си." да събира такса "обеззаразяване".

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • ciklop50 1 ciklop50 преди 3 седмици Профил на трол?
    Няма корупция при комунистите герберасти, има само яко мародерстване! Цялата власт от най-високите етажи до най-ниските е тотално за съд и затвор без изключение!
missing image
Дневен хороскоп за 20 ноември

Овен Това е ден, в който с лекота ще усвоявате нови знания. Проявената мъдрост ще ви носи плодове дълго време. Телец Това е ден, в който творческата...