Фирми на арестуваните братя Бобокови са получили пари по мярката "60 на 40"

6897
Фирми на арестуваните братя Бобокови са получили пари по мярката "60 на 40"
Снимка: Приста Ойл Холдинг

Фирми на братята Атанас и Пламен Бобокови, които бяха погнати от Спецпрокуратурата и арестувани по т.нар. дело "Боклукгейт", са се възползвали от антикризисната мярка "60 на 40". Това става ясно от публикуваните в сайта на Националния осигурителен институт (НСИ) справки за подпомогнатите дружества в България.

Схемата "60 на 40" е предвидена за запазване на служители в предприятията и фирмите, засегнати от COVID-19. Държавата плаща 60% от осигурителния доход по трудов договор и 60% от осигуровките, останалото се поема от работодателя.

Премиерът Бойко Борисов призова още през март месец българските работодатели да продадат скъпите си автомобили, за да могат да платят заплати на своите работници, които ще бъдат засегнати от икономическата криза, свързана с коронавируса. Очевидно Бобокови не са послушали съвета му и са подали заявления за подпомагане.

Акционерното дружество "Монбат", в чието управление участват двамата братя, а се представлява от Атанас Бобоков, е поискало и получило подкрепа на три транша. За март месец дружеството е кандидатствало и получило 38 940 лева за 118 служители. На два пъти фирмата е правила заявка за подпомагане през април месец. Веднъж е получила 43 804 лева за 132-ма служители, а още веднъж са ѝ преведени 43 278 лева за 72-ма служители.

Фирма "Старт" АД, в чието управление също участват двамата, е одобрена на два пъти за финансова помощ. Първият път държавната подкрепа е за месец март с 8 426 лева за 35 служители. Вторият – за април, когато финансовата инжекция е на стойност 29 675 лева, за 99 служители.

"Монбат Рисайклинг" ЕАД, в чийто борд на директорите е Атанас Бобоков, но е собственост на "Монбат" АД, също два пъти е получавала държавна помощ. За март месец едноличното акционерно дружество е дотирано с 8 426 лева за 35 служители, а за април – с 29 675 лева, за 99 служители.

Припомняме, че рециклиращият бизнес на братя Бобокови, за който те се оказват обвиняеми, включва именно дружеството "Монбат Рисайклинг". То има площадка в Монтана за рециклиране на акумулатори. Създадено е от братята Бобокови на мястото на приватизирания от тях завод за акумулаторни батерии "Акумикар" през 1998 година.  

Припомняме и, че Специализираният съд наложи на бизнесмена Атанас Бобоков мярка за неотклонение "задържане под стража". Той остана в ареста заедно със зам.-министъра на екологията Красимир Живков. За Атанас Бобоков прокуратурата каза, че има доказателства, които формират обосновано предположение, че е участвал в престъпна група с користна цел. За брат му Пламен прокуратурата определи парична гаранция от 1 млн. лева.  

В хода на извършените действия по разследване в жилището на Атанас Бобоков беше намерена и иззета цветна снимка, на гърба на която с ръкописен текст са изписаните имена, които съответстват на имената на публично известни личности в обществото. Срещу всяко от имената са изписани парични суми в различни размери. Какъв е този списък - припомнете си ТУК! Пред съда Атанас Бобоков даде обяснение за списъка - научете какво ТУК!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

ЛЕВ ИНС подписа споразумение с ДФ „Земеделие” за съфинансиране на застрахователни премии на земеделски производители

Обединеното кралство е изпаднало в рецесия през миналата година

Нови 13 търговски аташета избра икономическото министерство

На комисия: Депутатите с нови мерки за попълване на дефицита в енергетиката

Сериозен проблем при либерализацията на цените на тока: Тревоги в бранша

Ходим повече в чужбина: Статистика

EVN предлага поскъпване на парното в Пловдив

Коя страна смята да бъде двигател за възстановяването на световната икономика?

"Булгаргаз" иска поскъпване на природния газ от април. Ето с колко

Атанас Пеканов: През юни вероятно ще получим отрицателен доклад за еврозоната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика