Фирмите: Спекулативно се изкривява цената на енергията

5451
Фирмите: Спекулативно се изкривява цената на енергията

Съществуват сериозни деформации и дисбаланс на вътрешния пазар на електроенергия у нас. До такъв извод стигнаха участниците в публичен дебат по инициатива на КНСБ, КРИБ, БСК, със съдействието на Българската асоциация на металургичната индустрия (БАМИ) и Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК). Причина за разговорите на експертите са допуснатите деформации на свободния пазар на електроенергия у нас, предаде КРОСС.

Заедно с представени на Народното събрание, Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, електропроизводителите, търговците и широк кръг индустриални потребители на електроенергия са разгледани основните проблеми и предизвикателства пред всички участници на свободния пазар.

Възстановява се износът на електроенергия

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков подписа заповед, с която се възстановява износът на електроенергия от ...

Според индустриалните фирми обаче, се създава изкуствен дефицит на електроенергия за вътрешния пазар и спекулативно изкривяване на цената на закупуваната от фирмите енергия.

По думите на президента на КНСБ – Пламен Димитров все още липсват адекватни правила за продажба на електроенергия на този сегмент на пазара и се създават сериозни конфликти между производителите на ел.енергия, търговците и индустриалните потребители.

Нужно е да се постигне баланс между интересите на енергетиката и индустрията у нас, стана ясно още от разговорите.

От своя страна зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев заяви, че диалогът трябва да продължи и поради тази причина на 31 януари от 10 ч. ще има нова среща, която обаче ще се проведе в сградата на икономическото министерство на ул. „Триадица” № 8, залата на 8-мия етаж.

Страната ни била остров на евтина електроенергия

Увеличение на цената на тока ще има, но няма да допуснем то да е с повече от 7-8 процента от 1 юли 2011 година. Това заяви пред журна...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика