Фирмите в България се разплащат все по-бавно за свършена по договор работа

1835
Фирмите в България се разплащат все по-бавно за свършена по договор работа
Снимка: iStock/Guliver

Периодът на разплащанията между фирмите за извършени услуги или за покупко-продажба на стоки става все по-голям. Това показва проучване на застрахователната компания Euler Hermes.

Съгласно данните, които отразяват картината в 36 държави (изследвани са 25 000 компании в 20 икономически сектора), периодът на разплащане вече е средно 62 дни, което с 3 дни повече на годишна база. Става въпрос за данни, отразяващи 2017 година спрямо 2016 година.

Според ЕК държавните фирми се управляват зле

Резултатите на държавните предприятия представляват източник на несигурност и риск за публичните финанси. Изводът е от доклада за Бълга...

Оказва се, че най-голямо бавене има при плащанията в сектора на технологиите, който винаги е даван за пример за икономическо развитие в България. Там се плаща за свършена работа по договор (услуга, покупко-продажба) за средно 134 дни. На второ място са фирмите, които се занимават с комунални услуги - там периодът за разплащане е 89 дни. Фармацевтичните компании са трети - 85 дни, като шокиращо през 2016 година разплащанията в този сектор са били извършвани за средно 59 дни. Най-бързо се разплащат фирмите, които действат в сектора на бизнес услугите - за средно 22 дни, но през 2016 година те са се разплащали за средно 15 дни. Същевременно периодът за разплащане между фирмите в строителния сектор се е съкратил съществено – от 99 на 79 дни, но намаляване на бавенето при плащания има още само в сектора на автомобилните части (58 дни през 2017 година при 63 дни през 2016 година), електрониката (41 дни срещу 42 дни) и търговията (64 дни срещу 68 дни).

Световно сравнение

Сравнение с другите 35 държави в изследването показва, че у нас разплащанията се случват по-бързо от средните срокове в световен мащаб – 66 дни. Това е негативен рекорд на глобално ниво за последните 10 години.

Както и предходната година, най-бавно се издължават фирмите в Китай и Гърция – средно 92 дни и 89 дни. Най-бързо се разплащат в Нова Зеландия – за 43 дни.

С промени в НК всеки втори ще стане престъпник, алармират адвокати

Предлаганите от правителството промени в Наказателния кодекс могат да доведат до произвол, да криминализират граждански отношения и на ...

"Възстановяването на световната икономика притъпи вниманието на бизнеса към сроковете за разплащане и доведе до значително подценяване на условията, които поставят. Заради повишването на доверието в икономиката и очакванията за финансова стабилност, средният период ще се увеличи още - до 67 дни през 2018 година”, прогнозира главният икономически анализатор на Euler Hermes Людовик Сюбран.

Специалистите припомнят обаче, че силно оптимистичната тенденция се развива в противовес на увеличаването на фалитите на големи компании в светвен мащаб през същия период. Те обръщат специално внимание на групата от държави в изследването, в които сроковете на разплащане са значително над средните. Освен Китай там попадат и Италия, Турция и Португалия. Тенденция, която също си заслужава да бъде отчетена, е, че всяка четвърта компания в световен мащаб получава дължимото за 90 и дори повече дни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

"Украинската помощ" за земеделци и животновъди: Засега има

Все по-близо до отлагане на пълната либерализация на пазара на ток

С гриф "секретно" и "поверително" са договори с еврофинансиране за 60 млн. лв.

Комисията по туризъм одобри промени за по-лесно наемане на чужди сезонни работници

Бивш социален министър се усъмни дали пенсионерите с минимална пенсия не получават и други доходи

Тристранката обсъжда обезщетенията при безработица

"Единственият път за вход на руски газ ще е през България": Илиян Василев за "Турски поток"

Росен Карадимов: Министерството на иновациите и растежа внася стратегията за развитие на ББР

България увеличава вноса на евтини млечни суровини от Украйна

Турският финансов министър: От юни се задава бърз спад на инфлацията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com