Фирмите, взели милиони да горят животински трупове, когато те масово се заравяха, пак вземат милиони

4235
Фирмите, взели милиони да горят животински трупове, когато те масово се заравяха, пак вземат милиони
Снимка: Getty Images/Guliver

С четири анекса от 15 декември 2020 година, публикувани на 14 януари 2021 година, Българска агенция за безопасност на храните (БАБХ) е удължила сроковете на всички действащи договори за обезвреждане на животински отпадъци, сключени през 2018 г. с фирмите-изпълнители "Син кръст 2016" ООД (с ново име от 12 октомври 2020 година "ИДДД Логистик" ЕООД) и "Еко БГ – СЖП" ЕООД.

Скандалната предистория

ЕК възстановява над 15 млн. лв. за борба с африканската чума на България

Европейската комисия (ЕК) одобри всички направени разходи от Република България през 2020 г. за борба със заболяването Африканска чума ...

Специално за двете фирми преди две години се разбра след разследване на Генка Шикерова, че са получили 30 млн. лева, за да горят животински трупове с мобилни инсталации (инсинератори, в които обезвреждането става чрез изгаряне при много висока температура). А в разгара на кризата с африканската чума се оказа, че те не можело да поемат наплива от животински трупове за изгаряне - затова умъртвените животни се загробваха.

След тези разкрития лъсна и друго - че дъщерите на шефа на "Син кръст 2016" са се снимали под ръчичка с премиера Бойко Борисов и снимката е във Фейсбук, качена от профила на една от дъщерите на Лазаров - Габриела. Снимката не е правена на публично място, при публично събитие - остава въпросът каква точно е връзката на семейството с министър-председателя и лидер на ГЕРБ.

И скандалното продължение

Съгласно един от сключените сега анекси, освен че удължава срока на договора, БАБХ налива и нови 2,8 млн. лева на изпълнителя "Еко БГ - СЖП". По този начин само за 2020 година фирмата получава от БАБХ общо 30,16 милиона лева над предвидените по договор. Общият размер на получените от двете фирми суми за периода март 2018 г. – декември 2020 г. възлиза на 49 млн. лева. Тези суми са получени чрез анекси, сключени в явно противоречие с правилата за възлагане на обществени поръчки, смятат от неправителствената организация Антикорупционен фонд (АКФ). И цитират именно документалния филм на Шикерова "Война за трупове", който показва, че нарушенията са свързани най-вече с предоставяне на допълнителни средства чрез многократно подписване на анекси и възлагане на допълнителни услуги по обезвреждане на животински отпадъци на едни и същи фирми без спазване на законовите изисквания за изменение на договорите за обществени поръчки. Налице е въпросът дали отчетените и заплатени от БАБХ рекордни количества животински отпадъци изобщо могат да се обезвредят със заявения пред БАБХ технически капацитет от мобилни инсинератори на двете фирми, както и дали БАБХ упражнява ефективен контрол върху дейността на изпълнителите.

Фермер кори държавата за срива в свиневъдство, от МЗХГ го упрекват в черногледство

37 хиляди принудително унищожени заради африканската чума свине и връщане на бизнеса към абсолютното му начало. Това е равносметката на...

"Анексите от декември 2020 г. са пример за това как БАБХ продължава порочните си практики да дава допълнителни средства на едни и същи облагодетелствани изпълнители въпреки множеството подадени сигнали за нарушения, въпреки спечеленото от АКФ дело срещу БАБХ и въпреки започналата проверка на Агенцията за държавна финансова инспекция. Анексите са извършени в очебийнонарушение на принципите на Закона за обществените поръчки (ЗОП) и на конкретните му разпоредби относно изменението на вече сключени договори", коментира директорът на Антикорупционния фонд Бойко Станкушев.

Според обявлението на БАБХ от 14 януари 2021 година, поредните промени в договорите се налагат поради две групи взаимно изключващи се причини. От една страна, БАБХ сочи наличие на "извънредни обстоятелства", които не са могли да бъдат разумно предвидени от възложителя, а именно - удължаването срока на регламента, който допуска нотифицирана държавна помощ в областта на обезвреждане на животински отпадъци, отпускането на допълнителни средства от Държавен фонд "Земеделие" и промяната в името на изпълнителя "Син кръст 2016" ЕООД. "Нито едно от тези обстоятелства обаче категорично не представлява обстоятелство от непредвидено естество, което разумният и добросъвестен възлагащ не е могъл да предвиди, както изискват приложимото българско и европейското законодателство", коментира Лора Георгиева, старши правен експерт на АКФ.

От друга страна, обявлението твърди, че възможността за промени била предвидена в документацията за обществената поръчка и в договорите. Правният анализ на АКФ показва, че и тези твърдения са неверни. Документацията по обществената поръчка не само, че не предвижда възможност за удължаване срока на договорите след 31 декември, 2020 година, но изрично забранява такова подновяване. Разпоредбата на чл. 4 от договорите, която регламентира опциите за изменението им, не отговоря на законовото изискване клаузите за промените да са ясни, точни и недвусмислени. Нещо повече, тази клауза е незаконосъобразна, тъй като се стреми да въведе възможност за безкрайно продължаване на договора – резултат, който е категорично забранен от закона.

БЪЛГАРИЯ ПРЕЗ 2018 ГОДИНА: ЧУМАТА И БАБА ДОРА

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

ЛЕВ ИНС подписа споразумение с ДФ „Земеделие” за съфинансиране на застрахователни премии на земеделски производители

Обединеното кралство е изпаднало в рецесия през миналата година

Нови 13 търговски аташета избра икономическото министерство

На комисия: Депутатите с нови мерки за попълване на дефицита в енергетиката

Сериозен проблем при либерализацията на цените на тока: Тревоги в бранша

Ходим повече в чужбина: Статистика

EVN предлага поскъпване на парното в Пловдив

Коя страна смята да бъде двигател за възстановяването на световната икономика?

"Булгаргаз" иска поскъпване на природния газ от април. Ето с колко

Атанас Пеканов: През юни вероятно ще получим отрицателен доклад за еврозоната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика