Fitch очаква икономическият растеж на България да се ускори до 4,7 %

3603
Fitch очаква икономическият растеж на България да се ускори до 4,7 %
Снимка: iStock

Международната рейтингова агенция Fitch Ratings потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута ‘BBB’ с положителна перспектива.

Положителната перспектива отразява понижението на макроикономическите рискове по линия на COVID-19 и по-високата устойчивост на икономиката, както и продължаващия напредък към еврозоната. Според рейтинговата агенция краткосрочните негативни рискове, свързани с пандемията и несигурността от изборите, до голяма степен се компенсират от перспективите за значителни финансови ресурси от ЕС и ангажираността към поддържането на макроикономическа и фискална стабилност.

Възстановяването на българската икономика продължава

Икономиката продължава да се възстановява от кризата, предизвикана от пандемията. Поне това показват данните за външната търговия на Бъ...

Рейтингът на страната е подкрепен от добрата външна и фискална позиция, надеждната политическа рамка от членството в ЕС и дългогодишното функциониране на режима на паричен съвет. Оценката е ограничена от потенциалния растеж, поради неблагоприятните демографски развития, които могат да повлияят на публичните финанси в дългосрочен план. Индикаторите за управление и ниво на доход слабо надхвърлят медианата на държавите със сходен рейтинг.

Fitch очаква икономическият растеж на България да се ускори до 4,7 % през 2021 г. спрямо оценката от 3 % през февруари. Възходящата ревизия отразява по-доброто от предвиденото възстановяване на БВП през първото тримесечие на 2021 г. и очакваното засилване на вътрешното търсене и износа през втората половина на годината. Ниският процент на ваксинация в България в сравнение със средното за ЕС ниво поражда някои отрицателни рискове, свързани с пандемията, но според агенцията е малко вероятно властите да въведат по-строги ограничителни мерки, които биха повлияли значително на икономическата активност в страната.

В средносрочен план, инвестициите се очакват да бъдат водещ фактор за растежа, доколкото България ще е един от основните бенефициенти от бюджета на ЕС през следващите години. Анализаторите от Fitch вярват, че значителният размер на средствата по Механизма за възстановяване и устойчивост (МВУ) ще подкрепи растежа на икономиката, който е оценен на 3,9 % през 2022-2023 година.

Рейтинговата агенция оценява бюджетния дефицит (на начислена основа) на 5 % от БВП през 2021 г. (спрямо 5,5 % медиана за държавите със сходен рейтинг), повлиян най-вече от свързаните с COVID-19 разходи. Очакванията са дефицитът да се свие до 2 % през 2023 г., което ще задържи отношението дълг/БВП под 30 % (спрямо 57 % в държавите със сходен рейтинг). Fitch определя плана за въвеждане на еврото през 2024 г. като реалистичен. Банковият сектор на страната е оценен като ликвиден и добре капитализиран.

Три сценария за развитието на българската икономика

Три сценария за развитие на българската икономика разработи Министерството на финансите в пролетната си макроикономическа прогноза, пре...

Основните фактори, които биха могли да доведат до повишаване на рейтинга, са: напредък към присъединяването към еврозоната и подобряване на потенциала за растеж на икономиката, водещо до по-бързо сближаване на нивата на доходите до това на държавите с по-висок рейтинг. Фактори, които биха могли да доведат до понижаване на рейтинга, са: неблагоприятни политически развития, които да намалят доверието в икономическото възстановяване; продължително нарастване на публичния дълг; материализиране на условни задължения в баланса на държавния бюджет или по-слаби перспективи за растеж.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

КНСБ: Заплатата за издръжка следва да отразява регионалните различия

"Топлофикация София" обеща по-ниски сметки за февруари

ТЕЦ "Бобов дол" спря работа

Инфлацията в ЕС, еврозоната и България продължава да се забавя и през февруари

Украинските яйца, които се продават като български: Опасност от спекулации с цените преди Великден

Брокери в Пловдив: Отчитаме ръст в търсенето на качествени нови жилища

Атанас Пеканов: България няма да влезе в Еврозоната през 2025 г.

Иванка Шалапатова: 418 000 българи работят на минимална работна заплата

Броят млади българи, които нито са работили, нито са учили, намалява през 2023 г.

Търговията между България и Великобритания е достигнала рекордни стойности

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика