X
 
 

Генералният директор на Агенцията за ядрена енергия към ОИСР посети АЕЦ Козлодуй

2023 0
photo of Генералният директор на Агенцията за ядрена енергия към ОИСР посети АЕЦ Козлодуй
Снимка: АЕЦ Козлодуй
На 2 септември 2019 г. в АЕЦ „Козлодуй” пристигна Уилям Магууд ІV – генерален директор на Агенцията за ядрена енергия (АЯЕ) към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Той бе придружен от Вероник Руйе – ръководител на Департамента по безопасност на агенцията. Официалното посещение е по покана на министъра на енергетиката на Република България Теменужка Петкова.

Отправено е искане за огласяване на причините за два инцидента в АЕЦ "Козлодуй"

Само за един месец в VI блок на АЕЦ "Козлодуй" настъпиха две извънредни събития, които доведоха до намаляване на мощността съответно на...

Представителите на АЯЕ се срещнаха с изпълнителния директор на атомната централа Наско Михов, както и с представители на ръководния екип на Дружеството – Емилиян Едрев, директор на дирекция „Безопасност и качество”, и Стефка Петрова, ръководител на управление „Администрация и контрол”.

В своето приветствие към гостите Наско Михов изтъкна 45-годишната безаварийна и надеждна работа на АЕЦ „Козлодуй”, както и последователната политика на откритост и сътрудничество с международната ядрена общност, водена от българската централа. Той подчерта, че това дава възможност за обмяна на добри практики и за прилагане на най-високите стандарти по отношение на безопасността и ефективната експлоатация на ядрените мощности.

На свой ред, Уилям Магууд ІV благодари за възможността да посети АЕЦ „Козлодуй” и заяви, че все по-важна част от работата на Агенцията за ядрена енергия към ОИСР е да отговаря на предизвикателствата, пред които се изправя ядрената индустрия.

Емилиян Едрев представи основните проекти на Дружеството – продължаването на срока на експлоатация и повишаването на топлинната мощност на 5 и 6 блок. В презентацията си той постави специален акцент върху непрекъснатите усилия на атомната централа за поддържане на високо ниво на безопасност и сигурност. Емилиян Едрев запозна гостите и с изпълнените мероприятия по стрес тестовете, съгласно изискванията на Европейската комисия след аварията във Фукушима.

Отново проблеми с шести блок на АЕЦ “Козлодуй”

В 10:24 часа на 01.08.2019 г. мощността на шести блок на АЕЦ “Козлодуй” бе намалена до 300 мегавата в резултат на задейства...

По време на визитата делегацията посети командната и машинната зала на 5 блок, пълномащабния симулатор за блокове с реактори ВВЕР-1000 в Учебно-тренировъчния център, Хранилището за отработено гориво и други обекти на площадката на АЕЦ „Козлодуй”.

Агенцията за ядрена енергия към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие е междуправителствена агенция, чиято задача е да подпомага сътрудничеството между страните с развита атомна енергетика в процеса на усъвършенстване на различни области като ядрена безопасност, технологии, наука, околна среда и право. За да постигне тази цел, АЯЕ действа като форум за обмяна на информация и опит между страните, членуващи в организацията – 33 държави от Европа, Азия, Северна и Южна Америка, които управляват 82% от инсталирания в света капацитет за производство на ядрена енергия.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
missing image
Дневен хороскоп за 15 септември

Овен Тази неделя ще бъде разкрито ваше намерение. Ако е било благородно, то няма от какво да се притеснявате. Телец Днес не оставяйте вашата...

Последно в Актуално