ГЕРБ и Реформаторите отново се счепкаха за пенсионната реформа

18426
ГЕРБ и Реформаторите отново се счепкаха за пенсионната реформа
Снимка: БГНЕС

Готвената пенсионна реформа, която трябва да се прекара през преходните и заключителните разпоредби в Законопроекта за Закон за държавния бюджет за 2015 година, успя да изпъне нервите на партиите в управляващата коалиция.

Вчера след среща в Народното събрание стана ясно, че ГЕРБ, Реформаторите и АБВ не са постигнали съгласие относно меморандума, подписан от Бойко Борисов, Владислав Горанов и синдикатите в неделя, 14 декември.

Протест и искане на президентско вето срещу пенсионната реформа

Довечера от 18.00 часа ще има протест пред сградата на Министерския съвет заради пенсионната реформа. Той се организира в социалните мр...

Днес престрелките между ГЕРБ и Реформаторския блок продължиха.

"Вие тук не представяте министър Горанов, а десните избиратели в България. Вашето послушание, по силата на което внасяте промени, които не присъстват в предизборната програма, правят лоша услуга на управлението. Ако не оттеглите това предложение, управлението на втория кабинет на Борисов ще бъде обречено на недоверие и неуспех". Това заяви съпредседателят на ПГ на Реформаторският блок Радан Кънев в декларация, прочетена от парламентарната трибуна, предаде агенция "Фокус".

Той подчерта, че и днес не е ясно кой и защо предлага промените в Кодекса за социално осигуряване, какви са аргументите и политическите цели. „Нямаме никакво обяснение защо се бърза, след като тези мерки нямат никаква пряка връзка с бюджета за 2015 година. Вие не можете да се криете зад гърба на финансовия министър и премиера. Ако предложенията бяха тяхна законодателна инициатива, те задължително трябваше да минат през всички фази на съгласуване и на обществено обсъждане, както и през всички ресорни комисии, като социалната комисия трябваше да е водеща, а не изцяло пренебрегната”, заяви Кънев.

Според него с този силов подход, за който ГЕРБ не знае нито аргументите, нито целите, партията поставя под въпрос мнозинството в 43-то НС и стабилността на управлението

ГЕРБ може да получи подкрепа за пенсионната реформа и отляво

Ден преди очертаващия се тридневен маратон в парламента по бюджетните въпроси, който ще дойде като десерт за поредната бурна парламента...

През цялото време Радан Кънев говори за промяна в пенсионния модел, който ние на коляно между двете четения правим. Няма промяна в пенсионния модел. Това каза в отговор на декларацията Менда Стоянова, председател на Комисията по бюджет и финанси.

Депутатът от ГЕРБ припомни, че пенсионният модел включва фонд пенсии, като солидарен, от който получават пенсии всички български граждани, които са родени преди 1959 г., плюс трети стълб на доброволно пенсионно осигуряване. Тези граждани родени след 1959 г., законът ги е задължил 5% да отиват в универсален частен пенсионен фонд. Моделът е различен за едни, родени преди и други след 1959 година.

„Даваме възможност на хората след 1959 година да избират модела, по който ще се пенсионират хората родени преди 1959 година. Те да преценят и решат за себе си дали ще се възползват и от първия, и от втория стълб на пенсионната система или ще се откажат от втория стълб и ще останат в първия“, допълни Стоянова. Тя посочи, че това не е промяна на модела.

Според депутата това е възможност на всеки да прецени по кой модел да се осигурява и да получава пенсия.

Цветанов отрича за "брак" между ГЕРБ и ДПС за пенсионната реформа

Важно е да има диалог, да се постига консенсус. Да, има различния за пенсионната реформа, но смятам, че Владислав Горанов изрази аргуме...

"Това е дясна политика, не лява. Част от нас които сме смятат за десни или леви, но които са против това право казват, че политиците като по-умни са решили къде да отиват парите на хората – 5% в частен пенсионен фонд. Кой поема риска от това? Той се поема от всеки един човек. Той трябва да бъде информиран да го направи“, каза още Менда Стоянова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com