Германци и холандци най-активни на имотния ни пазар

4053
Германци и холандци най-активни на имотния ни пазар
Снимка: iStock/Guliver

Германци, холандци, украинци и латвийци са най-активни на имотния ни пазар. Това показват предварителните данни на Българската народна банка (БНБ) за периода от началото на миналата година до края на ноември, пише вестник "Монитор".

Нетният поток от инвестиции на чуждестранни лица в недвижими имоти е положителен в размер на 4 млн. евро, при положителен нетен поток от 17,9 млн. евро за януари - ноември 2018 г., показват изчисленията на централната банка, цитирани и от Investor.bg.

Изследване: Все повече руснаци продават купени в България имоти

Засилва се тенденцията чужденци да продават купените си в България имоти - на българи. Особено активни продавачи са руски граждани. Бъл...

За 11-месечието германски граждани са купили имоти у нас за 1,2 млн. евро, поданиците на Нидерландия - за 600 хил. евро, а украинците и латвийците - за по половин милион евро. 

Нетният поток на преките инвестиции в България за 11-те месеца на миналата година е в размер на 989,2 млн. евро. На годишна база той е по-голям с 467,5 млн. евро (89,6%). Само през ноември потокът на вложенията е положителен и възлиза на 36,7 млн. евро, като банковата статистика отчете, че към 30 ноември 2018 г. пак беше на плюс със 122,1 млн. евро.

Дяловият капитал (преведени/изтеглени парични и апортни вноски на нерезиденти в/от капитала и резервите на български дружества, както и постъпления/плащания по сделки с недвижими имоти в страната) е отрицателен и възлиза на 411 млн. евро за януари – ноември 2019 г. Той е по-нисък с 651,4 млн. евро, отколкото за същия период на 2018 г., когато беше положителен в размер на 240,4 млн. евро. 

По предварителни данни в сферата на реинвестициите печалбата (показваща дела на чуждестранните инвеститори в текущата печалба или загуба на дружеството на база на счетоводни данни за финансовия резултат) е положителна и възлиза на 81,2 млн. евро, при положителна стойност от 312 млн. евро за периода януари - ноември 2018 г.

Въпреки че цените растат, не се очаква нов балон на имотния пазар

Въпреки покачването на цените, няма опасност от нов балон на имотния пазар. Сериозен растеж или пък срив на цените през следващата годи...

За 11 месеца нетният поток по дългови инструменти (промяната в нетните задължения между дружествата с чуждестранно участие и преките чуждестранни инвеститори по финансови, облигационни и търговски кредити) е положителен и възлиза на 1,319 млрд. евро, при отрицателна стойност от 30,8 млн. евро за периода от януари до ноември 2018 г.

При нетните потоци по преки инвестиции в страната за януари – ноември 2019 г. лидер е Нидерландия (432,1 млн. евро) следвана от Германия (231,8 млн. евро) и Обединеното кралство (192,7 млн. евро). Нетният поток на преките инвестиции в чужбина за януари – ноември миналата година по предварителни данни на БНБ възлиза на 294,7 млн. евро, при 207,1 млн. евро за същия период на 2018 г. Само през ноември той е 3,9 млн. евро, при отрицателна стойност от 15,4 млн. евро година по-рано.

Нетният поток на преките вложения в чужбина за 11-те месеца на 2019 г. е 294,7 млн. евро, докато година по-рано те бяха 207,1 млн. евро. Само през ноември той възлиза на 3,9 млн. евро, при отрицателна стойност от 15,4 млн. евро година по-рано.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

ЛЕВ ИНС подписа споразумение с ДФ „Земеделие” за съфинансиране на застрахователни премии на земеделски производители

Обединеното кралство е изпаднало в рецесия през миналата година

Нови 13 търговски аташета избра икономическото министерство

На комисия: Депутатите с нови мерки за попълване на дефицита в енергетиката

Сериозен проблем при либерализацията на цените на тока: Тревоги в бранша

Ходим повече в чужбина: Статистика

EVN предлага поскъпване на парното в Пловдив

Коя страна смята да бъде двигател за възстановяването на световната икономика?

"Булгаргаз" иска поскъпване на природния газ от април. Ето с колко

Атанас Пеканов: През юни вероятно ще получим отрицателен доклад за еврозоната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика