Горанов за държавната помощ за бизнеса: Този, който не иска да участва, да съкращава работници

8745
Горанов за държавната помощ за бизнеса: Този, който не иска да участва, да съкращава работници
Снимка: БГНЕС

Идеята на схемата 60 на 40 е да служи на тези, които имат перспектива, но заради кризата с коронавируса са ограничени, а не да бъдат спасени тотално фалирали. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов за държавната помощ за българската икономика.

Този, който не вижда перспектива, да праща служителите си на борсата, де факто заяви министърът. "Нали не очаквате, че бюджетът може да издържи да плаща всички заплати", добави той.

АИКБ разкри защо не приема 60%-ната подкрепа за бизнеса

Асоциация на индустриалния капитал в България не подкрепя мярката за компенсация от държавата с 60% за спрените предприятия. Това става...

Попитан какво прави държавата, щом да речем 400 000 души излязат на трудовата борса заради кризата (по някои изчисления), отговорът на финансовия министър беше, че неговата роля е да намери баланс. А на въпрос може ли предвиденото от януари увеличение от 10% на държавната администрация да бъде замразено, последва обяснение, че всичко е възможно. Нека не прибързваме, да видим какъв ще е ударът, продължи той и обеща още следващата седмица да предложи вариант за актуализация на държавния бюджет. От тази гледна точка финансовият министър заговори за теглене на заеми за милиарди от международните пазари.

Горанов посочи, че да речем в ресторантьорския бизнес по-лесно се обучават кадри, отколкото в завод за автомобилни части. И предупреди пред предаването "Неделята на Нова", че работодателите, които не мислят да са солидарни, могат да пуснат служителите си на трудовата борса. Мярката е насочена към обикновения човек, към работника, а не към работодателят, който не иска да участва. Нашата задача е да съхраним заетост – който не иска, може да не участва, подчерта министърът. Според него обаче, например Франция, която дава 45 млрд. евро, всъщност като процент от БВП дава по-малко, отколкото България.

Финансовият министър каза и, че се мисли за отсрочване на банкови кредити, но се обсъжда точната методология под шапката на БНБ и с консултации с Европа, за да няма увреждане на банковата система!

Почти няма неадресиран субект в мерките за държавна помощ, каза още Владислав Горанов. Не можем толкова дълго, колкото на някои им се иска, да помагаме, подчерта той, напомняйки, че сме държава във валутен борд.

Не предвиждаме намаляване на ДДС за ресторантите, а безлихвени заеми за самоосигуряващи се лица ще се дават с идеята, че особено такива в перспективни сектори бързо след здравната криза ще могат да рестартират дейността си, заяви Горанов.

Синдикатите - доволни от ревизираните компенсации и загрижени за осигурителните фондове

Без отговор остава въпросът как фирми без приходи ще плащат 40-те процента от възнагражденията на работниците и осигуровките, стана ясн...

Ще стигнем до стопанска криза – все още са предимно страховете за здравето, предупреди Горанов. Нашата основна задача е да успеем да поддържаме всички функцията на държавата без прекъсване, категоричен беше той и напомни, че както има около 3 млн. души, които работят, така и около 3 млн. пенсионери.

Погледът на бизнеса

Мярката 60 на 40 не е работеща, категоричен е председателят на АИКБ Васил Велев. Според него, от нея ще се възползват такива бизнеси, които нямат толкова голяма нужда.

По сметки на АИКБ, реално работодателите дават още 77% от всички трудови разходи, при 60% помощ от държавата, която обаче е само за осигурителния доход и всъщност се получава така, че държавата дава само 23% - подробности научете ТУК! И предупреди, че малкият бизнес няма резерви – бюджетът там се връзва месец за месец.

Велев поиска и изменение на извънредния закон, защото той не предвижда да няма забавяне в плащания между частно-правни субекти, когато става въпрос например за отношения между доставчици и магазини за хранителни стоки. „Не искаме допълнителни пари, а да стигнат до тези, които имат нужда от тях”, каза той. И добави, че няма нагласа в понеделник (30 март) парламентът да поправи закона, но е необходимо да се действа бърза.

Тристранката се разбра за компенсациите, ще важат за всички сектори

Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) прие нов подобрен план за компенсациите на работодатели и техните служители, зас...

Още: "Последна информация и всичко за коронавируса, 29 март"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Коя страна смята да бъде двигател за възстановяването на световната икономика?

"Булгаргаз" иска поскъпване на природния газ от април. Ето с колко

Атанас Пеканов: През юни вероятно ще получим отрицателен доклад за еврозоната

TotalEnergies се отказва от проучванията в блок "Хан Аспарух"

Държавата губи до 1 млрд. лв. годишно от неефективно използване на горските ресурси

Най-лошото тепърва предстои за потребителите на популярен и любим продукт. Защо?

Си Дзинпин предупреди: Технологичният напредък на Китай няма как да бъде спрян

Правителството предлага да изкупи за 1,6 млрд. лева задълженията на "Топлофикация София“

Министър Радев: Няма опасност за цените на тока за бита

Икономическите и потребителските нагласи в България и в ЕС промениха посоката

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика