X
 
 

Горанов защити бюджета и с аргумент, че е време да се вдигат местни данъци и такси

6320 8
Горанов защити бюджета и с аргумент, че е време да се вдигат местни данъци и такси
Снимка: БГНЕС
Приходите като дял от БВП за догодина растат, така че е несъстоятелно да се говори за по-малко амбициозна цел. Нито един лев преизпълнение на приходите не се харчи от правителството – то може да размества по пера. А г-н Пламен Димитров е по-силен по разходната част – това заяви финансовият министър Владислав Горанов във връзка с държавния бюджет за догодина.

Горанов не пропусна да каже отново, след вчера, че местните данъци са изключително ниски и е редно кметовете да се замислят за вдигането им, а не да искат например приходи от тол такси, за да поддържат инфраструктура. На въпрос дали обществото е готово да приеме такова вдигане на данъци, финансовият министър отговори, че сега, в началото на новия мандат, е времето да се обясни, че където живеят повече хора, ще трябва да се плащат повече местни данъци за по-добър живот.

На ниво комисии: Приеха Бюджет 2020, попариха надеждите на БСП за партийните субсидии

Минути преди приемането на Държавния бюджет за 2020 г. на ниво комисии БСП предложиха преразглеждане на размера на партийните субсидии ...

"И като номинален размер, и като данъчна основа, и като данъчна ставка са изключително ниски, за да се поддържа общинска инфраструктура”, заяви Горанов, който предупреди, че намаляването на данъци, индикирано от някои кметове, е лесно, но след това местната власт да не идвала пред правителството да иска пари. Финансовият министър видя в такова поведение "погрешно възпитание", което внушава на българите, че има "безплатни блага".

Министърът не видя като допълнително харчене "разместването" на пари по сектори. "Не е ли нормално оперативният мениджмънт, при недай си Боже кризи, да има възможност да решава", попита Владислав Горанов риторично пред Нова телевизия. "Коледа ще има – тази прогноза е устойчива", заяви още той във връзка с пенсионните бонуси по празниците в края на годината. Повече подробности вижте в този материал!

По въпроса кога ще догоним средното ниво на икономическо развитие в ЕС, Горанов се върна на факта, че след 1989 година до 2002 година България постоянно потъва и чак през 2002 година се връща на икономическото ниво от 1989 година. Според него, при това положение няма как да искаме да сме дори като бивши комунистически държави, защото те не са загубили толкова години като нас – и то от "тези, които сега претендират да са алтернативата". "Няма да сме по-успешни, ако не сме образовани – късно го осъзнахме", коментира още финансовият министър, казвайки, че сега държавата има повече фокус върху образованието.

Политически оценки

ЕК : България губи темпото на икономическия си растеж

Според годишната икономическа прогноза на Европейската комисия (ЕК) за България, в следващите години ще има забавяне на икономическия р...

Що се отнася до връщането на кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор, Горанов отвърна, че посреща решението на президента Румен Радев със спокойствие. "Процедурата е описана в закона и Конституцията, до президента винаги ще стигне един човек", многозначителен беше финансовият министър. Горанов определи избора на Гешев за балансиран и подчерта, че ако правосъдният министър предложел кандидатура и тя бъде избрана, щяло да тръгнат спекулациите, че правителството се меси в избора на главен прокурор.

На изричен въпрос когато за нещо имаш само един кандидат и това не хвърля ли съмнение, Горанов се оправда, че не е част от Прокурорската колегия на ВСС и не знае как се е стигнало до кандидатура само на Гешев, но изрази убеденост, че първо са разисквани различни варианти.

По отношение на "Демократична България", Горанов така и не отговори конкретно колко трябва избирателите на политическото обединение да са намразили ГЕРБ, за да подкрепят Мая Манолова за кмет на София. Вместо това, финансовият министър видя "его върху его" при "Демократична България" и почна да размишлява що е то дясно и ляво. "Размишления и внушения в малките фуги вместо големите булеварди", продължи Горанов и подчерта, че имало кампания за дискредитиране на Йорданка Фандъкова, за да се овладее в София и да се тръгне към промяна на властта на национално ниво. Има изхабяване на ГЕРБ, призна Горанов, но не такова, каквото се искало на недоброжелателите на партията.

Горанов похвали и експрезидента Росен Плевнелиев, който, според него, почнал да еволюира към един вид правилни позиции, след като вече не е президент. Финансовият министър не можа и да си представи, че Борисов ще се цели в мястото на президент през 2021 година.

Бюджетите на ДОО и НЗОК влизат на извънредно заседание на НС във вторник

На извънредно заседание на 12 ноември народните представители ще разгледат бюджетите на ДОО и НЗОК за 2020 г. До това решение се стигна...

Владислав Горанов посочи и, че е възможно да е имало консултации с Дани Каназирева в Пловдив още в предизборната компания, но той не знаел. И уточни, че в смесените райони с ДПС "понякога" битката преминавала от политическа във физическа, което било извън здравия разум.

Actualno.com

Етикети:

 • Фундук = пазар 7 Фундук = пазар преди 3 месеца Профил на трол?
  Видите ли зад Мафиота да стърчи апартаментния далавераджия, оня с голямата като шамандура глава гУранчо, значи нещо от България се разпродава ! Така беше в Крумовград, когато разпродадоха на Дънди хиляди тона българско злато а българите тънем в мизерия . Защото ГЕРБ - това е МАФИЯТА !
 • Анонимен 6 Анонимен преди 3 месеца Профил на трол?
  Ненаситна кратуна
 • Анонимен 5 Анонимен преди 3 месеца Профил на трол?
  Давай мамати ненаситна,вдигай данъците и сурави дръва и бой и ебан до дупка..а ти в чий апартамент ск и кой плаща данъка....
 • Мая Фандъчка ! 4 Мая Фандъчка ! преди 3 месеца Профил на трол?
  Владислав Горанов : „Майната й на България, искам да забогатея.“ Аз съм избран от Бойко с идеята да работя за него и за партията, и тя да ми се отплати сега финансово с милиони, а не след сто години с паметни плочи . Ако трябва съм готов и при Пеевски да отида и да правим заедно бизнес . Убедих се, че от него може много да се научи . Той ми е светъл пример, депутат – милионер .
 • Анонимен 3 Анонимен преди 3 месеца Профил на трол?
  ГЕРБ КОЖОДЕРИТЕ ограбват народа, тъй като трябва да се нагушат с милиони ! Мръснишки ГЕРБ номера !
 • Слона от Орландо 2 Слона от Орландо преди 3 месеца Профил на трол?
  Горане, Горане, че е време за вдигане на местните данъци и такси, трябваше да обявите преди изборите, моето момче. В целия свят по принцип хубавите новини се съобщават накрая, а Вие - обратното, първо розовите Ви обещания за светло бъдеще и хилядолетен рай(х), а като минаха изборите - гъшшшшш, балтия за електората. Не се научихте бе, мааа му.....(цензура, цензура, цензура, цензура)
 • Алфа 1 Алфа преди 3 месеца Профил на трол?
  дебилите ще се зарадват на новата гербава секира
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 3 месеца Профил на трол?
  Да благодарим на ГРОБарите за този "приятен" подарък ! Дано да врът в пъкъла всичките, заедно с децата си .
  : 0 !