Горските са зле платени и немотивирани

15249
Горските са зле платени и немотивирани
Снимка: Getty Images/Guliver

Служителите на Изпълнителната агенция по горите са недобре мотивирани. Това призна заместник-министърът на земеделието и горите Георги Костов.

От една страна тези служители са ниско платени. Заради това се обмисля увеличаване на възнагражденията от следващата година, въпреки "тежката година", която се очаква. От друга страна горските служителите се чувствали безпомощни от чиста законова гледна точка.

31 акта за незаконна сеч са съставени от началото на годината в област Смолян

От началото на годината до края на месец октомври на територията на област Смолян са съставени 110 акта за установяване на администрати...

Проблемът с незаконната сеч е хроничен и не е от вчера, призна заместник-министърът в ефира на БНТ. Той обясни, че различни правителства през последните няколко години са полагали различни воля за спрявяне на с въпроса. В резултат на хартия нарушенията са намалявали, въпреки че медиите твърдят противното.

По повод идеята МЗХ да се въведе електронен превозен билет – разрешителното за сеч ще се въвежда в сървъра на ведомството, Костов обясни, че по този начин ще се ограничи незаконната сеч. Най-малкото защото всяко парче дърво ще има уникален маркер, който ще показва къде е било отсечене.

Той призна, че до Коледа още 5% от горите трябва да бъдат направени защитни. Те ще се намират във важни водосборни райони и в тях ще бъде забранена сечта.

Всички 173 мобилни екипа на Държавните горски предприятия, с които се охраняват горите, вече са сформирани. Те ще извършват проверки за незаконна сеч на територията на цялата страна. Това стана ясно в Карнобат във вторник. В тази връзка беше обяснено, че всеки екип ще се състои от автомобил и двама лесовъди. Те ще имат право да извършват проверки както в гората, така и на пътя. Освен това проверяващите ще работят на принципа на размяната на териториите.

Фалшифицират незаконната сеч - на документи проблеми няма

Проблемът "незаконна сеч" в България се решава чрез легализация на документи и много страх. Това заяви Мартин Тинчев от сдружение "За Б...

Във връзка със схемата 19/45, заместник-министърът обясни, че около нея нищо не е било доказано.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com