Готвят законови промени заради "сградната инсталация"

5882
Готвят законови промени заради "сградната инсталация"
Снимка: Thinkstock

Тричленен състав на Върховния административен съд отмени формулата за дялово разпределение на сметките за парно. Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано, но от Министерство на енергетиката вече обявиха, че заради казуса "сградна инсталация" готвят законови промени, които да защитят интереса на потребителите.

Темата коментираха в студиото на "Денят започва" доц. Димитър Деков, адвокат и Атанас Тасев, енергиен експерт.

"Сегашното решение на ВАС на първа инстанция отменя една от формулите в методиката за дялово разпределение. По-интересното е аргументите, с които я отменя. Освен чисто процесуалните аргументи за несъобразяване с процедурата по приемането ѝ, които не са толкова съществени, другите съществени аргументи са тези, които ние от много дълго време повтаряме в общественото пространство, а именно, че начинът, по който се продава топлинна енергия в България, е несправедлив", заяви адвокатът доц. Димитър Деков.

ВАС отмени формулата за дялово разпределение на топлоенергия

Тричленен състав на ВАС отмени формулата за дялово разпределение на топлинна енергия в сгради – етажна собственост в свое решение...

Той поясни, че е несправедлив основно по отношение на две групи лица - тези, които живеят на по-горните етажи и не ползват топлинна енергия, тогава в техните жилища не идва каквато и да е топлина, но те трябва да плащат пропорционално част от сградната инсталация.

Другата са всички, които не желаят да ползват топлинна енергия.

Адвокат Деков припомни, че съществува правило, че не можеш да плащат някаква услуга, ако сам не си поискал. Това означава, че хората, които не искат да ползват парно, не бива да бъдат принуждавани да плащат парно. При всички положения след това решение ще се наложат изменения в наредбата.

Има и друго дело за друг текст от методиката, има и преюдициално дело в Съда на ЕС по тълкуването на цялата наша система за "Топлофикация".

Започва поетапно спиране на парното в столицата

От днес започва поетапно общо спиране на отоплението в столицата. Съгласно изискванията в Общите условия за продажба на топлинна енерги...

Сградната инсталация са всички тези тръби, които донасят топлоносителя до радиаторите плюс за горещата вода един кръг, който върти водата, обясни техническата страна Атанас Тасев.

"Това е система за колективно ползване, системата така е проектирана, че никой няма право да се отказва и ако някой се е отказал от парното, тръбите не се отказват от него. Ако някой си изключи топлата вода, хората на горните етажи, за да получат топла вода, трябва да източат цялата инсталация, за да дойде топлата вода", допълни той, цитиран от БНТ.

"По същество това е система за колективно ползване и тази енергия от сградната инсталация е собственост на всички. Формулата е добра и тя дори работи като индикатор за това, че краде някой от вас, когато числото, което показва колко процента на сградната инсталация е по-голямо от 25. При новите системи е 8 %", поясни енергийният експерт Атанас Тасев.

Проблемът е, че ние не сме коректни и се опитваме да излезем от система, която е наложена с договора, който сме подписали, посочи Атанас Тасев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

ЛЕВ ИНС подписа споразумение с ДФ „Земеделие” за съфинансиране на застрахователни премии на земеделски производители

Обединеното кралство е изпаднало в рецесия през миналата година

Нови 13 търговски аташета избра икономическото министерство

На комисия: Депутатите с нови мерки за попълване на дефицита в енергетиката

Сериозен проблем при либерализацията на цените на тока: Тревоги в бранша

Ходим повече в чужбина: Статистика

EVN предлага поскъпване на парното в Пловдив

Коя страна смята да бъде двигател за възстановяването на световната икономика?

"Булгаргаз" иска поскъпване на природния газ от април. Ето с колко

Атанас Пеканов: През юни вероятно ще получим отрицателен доклад за еврозоната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика