Грудев се зае да успокоява животновъдите

16320
Грудев се зае да успокоява животновъдите
Снимка: БГНЕС

След като от животновъдния бранш заплашиха с протести, служебният земеделски министър Васил Грудев се зае да успокоява положението. След среща с него фермерите даже решиха да отменят готвените демонстрации.

"Ще настоявам за максимално бърза актуализация на бюджета, за да може до края на ноември да бъдат изплатени националните доплащания за животновъдство. Разбираемо е, че има напрежение в сектора, и Ви уверявам, че няма да отстъпим от ангажиментите, които сме поели и защитили в проекта за актуализация на бюджета“, заяви той на среща с представители на животновъдни асоциации, съобщиха от пресцентъра на МЗХ.

Животновъдите недоволни, готвят протести

Обмислят се протести заради компенсациите за "син език". Това заяви председателят на Националната асоциация на животновъдите в България...

Грудев припомни, че България е изпратила в Европейската комисия план за ваксинация срещу „син език“. Имунизацията ще започне в края на февруари догодина от Южна България и се предвижда да приключи до началото на април. „Изплащането на обезщетенията на животновъдите ще бъде на принципа „първи постъпил-първи платен“, обясни министър Грудев.

По отношение на намаляващата изкупна цена на млякото Грудев коментира, че ситуацията е изключително тревожна и в останалите страни в ЕС. „Може да работим в посока на експортни субсидии, което е реална възможност за задвижване на целия сектор, който търпи загуби заради ембаргото на Русия“, допълни Грудев. Той поясни, че е провел срещи с негови колеги от страни-членки на ЕС, на които са се разбрали за търсене на съвместни решения по проблема.

Животновъдите заплашиха с протести заради променени обещания около начина на изплащане на субсидии за умрели от "син език" животни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика