Гръцки банки може да си тръгнат от България, твърди доклад

49141
Гръцки банки може да си тръгнат от България, твърди доклад
Снимка: Thinkstock

Възможно е някои от гръцките банки, работещи в България, да продадат бизнеса си у нас и да се фокусират върху основните си пазари. Това се казва в доклад на консултантската компания "Делойт" "Преглед на банковия сектор в Централна Европа". Той анализира първите 10 банки в Чехия, Хърватия, Полша, Словакия, България, Унгария, Румъния и Словения, съобщава Стандарт Нюз.

В България има четири банки с гръцки собственици - Алфа банк, Пиреос, ОББ и Пощенска (Юробанк България). Затварянето на КТБ ще окаже влияние върху сектора, но се очаква банките да засилят кредитирането, посочват от "Делойт". Консултантите очакват ръст на кредитирането от 4% през 2015 г. и 5% през 2016 г. Причина за това е ръстът в икономиката, подобряването на финансовото състояние на фирмите и намаляващата безработица, пише още в доклада.

Жельо Бойчев: Не ние сме бизнес съдружници със собствениците на КТБ

За мнозина изборът на БСП след управлението на кабинета "Орешарски" вероятно изглежда лудост. Но нека не забравяме, че не само социалис...

От "Делойт" очакват съживяване на икономическата активност след спада през 2012 г. и 2013 г. и постепенно разширяване на потребителското кредитиране. Растежът у нас обаче ще бъде по-слаб в сравнение с държавите в Централна Европа. Отчетено е и повишаване на доверието на домакинствата и бизнеса за първата половина на 2014 г. и спад в последно време най-вече заради поставянето на КТБ под специален надзор. Причина за загубата на доверие е и политическата несигурност.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика