Гуверньорът на БНБ е категоричен - няма банки с проблеми в България

2924
Гуверньорът на БНБ е категоричен - няма банки с проблеми в България
Снимка: БГНЕС

Не оцветяваме резултатите от прегледа на качеството на активите (бел. ред. – т.нар. стрес тестове на банките в България). Външни одитори изследваха резултатите и казаха, че системата е стабилна. 18,9% е съотношението между базовия капитал и рисковите активи на банките в България. Резултатите бяха оценени и от международните пазари. Така гуверньорът на БНБ Димитър Радев коментира темата за състоянието на банковия сектор в България.

На директен въпрос относно двете банки, за които има препоръка да увеличат капиталовите си буфери – Първа инвестиционна банка и Инвестбанк, Радев отговори, че няма банка в България, която да попада под регулаторния минимум. Той напомни пред bTV, че става въпрос не само за Първа инвестиционна банка и Инвестбанк, но и за Търговска банка „Виктория”, като добави, че „Виктория” вече е вдигнала капиталовите си буфери. Повишаването на капиталовите буфери се прави, за да може съответната банка да издържи по-добре хипотетична бъдеща негативна макроситуация, уточни гуверньорът на БНБ. На питане дали може да има укриване на информация и съответно изкривяване на резултатите, Радев отговори, че процесът е бил много прозрачен и че БНБ е отговорила писмено на всички въпроси.

Банкерите ще работят и през уикендите заради стрес тестовете

Банковите чиновници ще си доработват в съботите изоставането в преките им задължения заради стрес теста, който БНБ проведе през последн...

Радев отговори и на въпрос относно това дали е имало секретен доклад на БНБ с препоръки за Първа инвестиционна банка, който не е бил изпълнен. Докладът беше оповестен от „Биволъ”, като сайтът за разследваща журналистика подчерта, че инспекторите са открили преоценяване на активи и на изпълнение на кредити от ПИБ, като тези кредити са обвързани с фирми на големи български бизнесмени. Твърдението на „Биволъ” беше, че от 2012 година досега това положение едва ли се е променило. Гуверньорът призна, че е имало частично неизпълнение на препоръките на испекторите, но сега, към настоящия момент, актуалното състояние на банките в България е това, което са установили одиторите.

Банковият надзор е в много по-добро състояние сега, приключихме прегледа на активите на банките в България, имаме институционална рамка за действие във финансовия сектор, каза гуверньорът на БНБ. Според Радев управлението на резервите по времето на Иван Искров е било на добро ниво, но е имало проблеми с банковия надзор.

Имаме 180% покритие на лева чрез валутните ни резерви, каза още гуверньорът на БНБ. Според него е още рано да се говори за дати и мерки за влизане на България в еврозоната. Няма да станем по-бедни с влизането на еврозоната – категорично, посочи Димитър Радев. Всички знаем, че трябва да направим повече за производителността и доходите ни, добави той. Имаме третият най-нисък размер на дълг спрямо БВП в Европа, припомни гуверньорът на БНБ.

Като приоритет освен пътя към еврозоната, Димитър Радев посочи консолидация на банковия ни сектор – по-голям интерес от инвеститори, сливане на банки и появяване на по-големи банки. Очаквам да има новини в близките месеци по тази тема, каза той.

Финансов анализатор не вижда нищо тревожно в препоръките на БНБ към някои банки

Според мен има оживление в икономиката и това може да накара банковия сектор да се чувства по-спокойно. Това посочи финансовият анализа...

За финал Димитър Радев си пожела положителна оценка от страна на ЕС за банковия ни надзор.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

ЛЕВ ИНС подписа споразумение с ДФ „Земеделие” за съфинансиране на застрахователни премии на земеделски производители

Обединеното кралство е изпаднало в рецесия през миналата година

Нови 13 търговски аташета избра икономическото министерство

На комисия: Депутатите с нови мерки за попълване на дефицита в енергетиката

Сериозен проблем при либерализацията на цените на тока: Тревоги в бранша

Ходим повече в чужбина: Статистика

EVN предлага поскъпване на парното в Пловдив

Коя страна смята да бъде двигател за възстановяването на световната икономика?

"Булгаргаз" иска поскъпване на природния газ от април. Ето с колко

Атанас Пеканов: През юни вероятно ще получим отрицателен доклад за еврозоната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика