И български компании искат да правят АЕЦ "Белене", Северна Македония също иска дял

6734
И български компании искат да правят АЕЦ "Белене", Северна Македония също иска дял
Снимка: БГНЕС

Три български юридически лица, две от които представляват консорциуми, са заявили желание да участват в проекта АЕЦ "Белене". Това стана ясно от пресконференция на министъра на енергетиката Теменужка Петкова.

Като самостоятелна компания Петкова посочи "ИПК и УП" ЕООД, а регистрираните в България консорциуми са два - "Електроцентрала Белене" и "АЕЦ Белене". "Росатом", чрез дъщерната си компания "Атоменергопром", китайската CNNC и Корейската хидроатомна корпорация също са сред желаещите да станат стратегически инвеститор, като общо заявленията са 7. Седмото е на регистрирана в Германия компания - "Бектрон Лиаз - Техническо инженерство".

Трайков заби Петков - той говори, защото няма кой експерт да защити АЕЦ "Белене"

Слава Богу, че АЕЦ "Белене" още не е построена, защото трябваше да сме затворили половината енергетика и да купуваме ток от нея на двой...

Проверка на Actualno.com показа, че едноличен собственик и управител на "ИПК и УП" ЕООД е Петро Безпалчук. Името прилича на украинско и води към Проектна компания "Белене", където личи и името на Иван Генов, бившият директор на АЕЦ "Козлодуй". А компанията е регистрирана в Козлодуй.

Що се отнася до "Електроцентрала Белене", там участието е чешко-българско. Чешката фирма е "Витковице", а българският участник е "Груп Интернешънъл България". В консорциума "АЕЦ Белене" са "Атоменергоремонт", която иска и самостоятелен миноритарен дял, застрахователите ОЗК, които се представляват от Александър Личев и Румен Димитров, "Гранд Енерджи", чийто едноличен собственик на капитала от 12 август е Венцислав Петков т.е. дни преди подаването на заявлението за "Белене", а името е производно на това на друг участник в процедурата, зад който наднича Христо Ковачки, "Квант" ООД и ТЕЦ "Марица изток" 3, която се държи от американците "КонтурГлобал".

Интересен факт е, че заявление да бъде миноритарен акционер и да купува ток е подадено от Северна Македония. Там предстои съгласувателна процедура за уточняване на подробностите, преди да се стигне до фазата на обвързващите оферти.

Всъщност заявления за миноритарен дял и за договори за купуване на ток са подали още European Trade of Energy, "Гранд Енерджи Дистрибюшън" ООД, чийто едноличен собственик е Надежда Арсова. Тя е свързвана с Христо Ковачки - била е негова секретарка. А ТЕЦ "Бобов дол" е бил едноличен собственик на капитала на "Гранд Енерджи Дистрибюшън" ЕООД допреди 5 години.

10 компании се интересуват от АЕЦ "Белене", но по различен начин

10 са заявленията, подадени от кандидат-инвеститори за участие в проекта АЕЦ “Белене”. Това съобщи “24 часа” ка...

Що се отнася до участието на американския гигант General Electic и на френската Framatome, и двете компании искат да участват само като доставчици на оборудване и в структурирането на финансирането на проекта.

"На този етап чуждестранни консултанти не предвиждаме", подчерта Петкова. Тя добави, че председател на комисията от българска страна, която ще движи процедурата, е председателят на БЕХ Жаклен Коен. Именно заради него се появи информация, че ЕИБ не иска да осигури финансиране за интерконектора с Гърция - защото е свързван с "Мултигруп", но Петкова отрече информацията. Срокът за завършване на цялата процедура е 90 дни, като енергийният министър изрично заяви, че сега водената от Коен комисия ще прави списък с предпочитани кандидати само що се отнася до желанието за стратегическо инвестиране.

За пореден път Петкова увери, че държавата иска "Белене" да се реализира на проектен принцип, без държавна гаранция, без държавни договори за изкупуване на ток, но с блокираща държавна квота. На директен въпрос може ли това да се промени, енергийният министър прехвърли отговорността на парламента - ако той реши. Тя изрази увереност, че с имената, които обяви днес, се разсейват съмненията, че няма да има интерес към проекта.

Каква е другата връзка към Ковачки - научете в Expert.bg!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

ЛЕВ ИНС подписа споразумение с ДФ „Земеделие” за съфинансиране на застрахователни премии на земеделски производители

Обединеното кралство е изпаднало в рецесия през миналата година

Нови 13 търговски аташета избра икономическото министерство

На комисия: Депутатите с нови мерки за попълване на дефицита в енергетиката

Сериозен проблем при либерализацията на цените на тока: Тревоги в бранша

Ходим повече в чужбина: Статистика

EVN предлага поскъпване на парното в Пловдив

Коя страна смята да бъде двигател за възстановяването на световната икономика?

"Булгаргаз" иска поскъпване на природния газ от април. Ето с колко

Атанас Пеканов: През юни вероятно ще получим отрицателен доклад за еврозоната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика