"Игра на постове" в първия ден на новото правителство

3755
"Игра на постове" в първия ден на новото правителство
Снимка: БГНЕС

Още в първия си работен ден кабинетът "Борисов 3" започна играта на постове. Разбра се, че най-важният приоритет на правителството, начело с Бойко Борисов е връщането на кадри в структурите на властта.

Министерският съвет назначи двадесет и двама областни управители, освобождавайки досегашните. Значителна част от зам.-министрите се завръщат във ведомствата, някои само разменяйки ресорите. Шефове на държавни дружества също са преназначени, за да продължат плановете, залегнали в предишно управление.

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски назначи отново Владимир Владимиров за изпълнителен директор на „Холдинг БДЖ” ЕАД. От ноември 2014 г. до февруари 2017 г. Владимиров заемаше поста изпълнителен директор на дружеството. След встъпването в длъжност на служебното правителство на Огнян Герджиков, служебният министър на транспорта Христо Алексиев го освободи от длъжност.

Бившият главен секретар на МВР Георги Костов е новият директор на Агенция "Митници". „Огромният оперативен опит и необходимостта от укрепване на „Митниците“ за нещата, които ни предстоят напред, предположи за директор на Агенция „Митници“ да бъде предложен доскорошният главен секретар на МВР Георги Костов“, обясни министърът на финансите Владислав Горанов.

Горанов съобщи още, че с решение на правителството Галя Димитрова е определена за директор на НАП. Тя има 22-годишен опит в приходната администрация, ръководила е различни звена. От 2013 г. е зам.-изпълнителен директор на НАП. Досегашният директор на НАП става третият зам.-министър на финансите с ресор приходните агенции.

Бившият служебен външен министър Ради Найденов ще стане посланик на България в Швейцария. Преди да оглави външнополитическото ведомство в служебния кабинет, назначен от президента Румен Радев, Найденов беше посланик в Берлин. Броени дни преди обявяването на имената на третото правителство с премиер Бойко Борисов той беше спряган за външен министър, но в крайна сметка постът беше зает от Екатерина Захариева, която освен за дипломацията ще отговаря и за съдебната реформа като вицепремиер.

В парламента Менда Стоянова и Цветан Цветанов останаха шефове на комисии – съответно на финансите и на вътрешната.

При зам.-министрите тенденцията също е да се използват вече проверени кадри. След като вчера бяха реновирани на постовете си повечето от 10-те новоназначени зам.-министри и днес тенденцията продължи.

Цачева: Премиерът ми предложи да стана министър на правосъдието

Получих предложението да стана министър на правосъдието от премиера Борисов, имаше време за размисъл, но приех. Това е поредната отгово...

В Министерството на отбраната заместник-министър става Атанас Запрянов, който заемаше същия пост от юли 2016 г. до януари 2017 г. За заместник-министър е назначен и Анатолий Величков – депутат в 37-ото и 38-ото Народно събрание, член на Комисията по външна политика, който от 2002 г. работи в ПОК „Съгласие“

В МВР на поста заместник-министър се връща Красимир Ципов, който заемаше длъжността и в предходното правителство с премиер Бойко Борисов. Стефан Балабанов също става заместник-министър в МВР. От 2011 г. той е заместник-кмет на община Пещера. Бил е и началник-сектор „Криминална полиция“ в ОДМВР – Пазарджик и началник РПУ в Пещера.

Евгени Стоянов става зам.-министър на правосъдието. Той е бил прокурор в СГП, а от 2016 г. е съдия в Административен съд София-град.

Заместник-министри на здравеопазването стават Стоил Апостолов и Лидия Нейчева. Апостолов е завършил Медицинския университет в Пловдив –специалист по „Анестезиология и реанимация“. Работил е и като управител в лечебни заведения в Пещера, Пазарджик, Бургас. Лидия Нейчева е заемала поста на заместник-министър на здравеопазването за различни периоди през 2013 г. и 2014 г.

Габриела Козарева е назначена за заместник-министър на младежта и спорта. От 2015 г. тя е директор на дирекция „Спортна инфраструктура и управление на държавното участие“ в министерството. Завършила е Юридическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, магистър по право.

Трифонов за дясното: Бойко ги глътна и изплю, Кунева се изложи много

Меглена Кунева много се изложи, най-вече с това че прие толкова постове. Това заяви водещият Слави Трифонов на днешния протест пред Нар...

При областните управители назначенията от днес са следните: в Благоевград постът ще заеме Бисер Михайлов, във Варна – Стоян Пасев, във Враца – Малина Николова, в Кюстендил – Виктор Янев, в Ловеч – Георги Терзийски, в Смолян – Недялко Славов, в Хасково – Станислав Дечев, а в Ямбол – Димитър Иванов. Те са заемали същите длъжности в периода от 2014 г. до 2017 г.

Ирена Соколова за втори път става областен управител на Перник. Двама заместник областни управители – на Видин Албена Георгиева и на Пазарджик Стефан Мирев, стават областни управители, а Ивелин Иванов, който от 2015 г. е главен секретар на областната администрация в Силистра, е определен за областен управител на Силистра.

Любомира Попова застава начело на област Велико Търново. В Габрово областен управител става Невена Петкова, била е старши разследващ полицай в ОДМВР – Габрово, РУ – Севлиево. За областен управител в Кърджали е назначен Никола Чанев, работил в териториалната данъчна дирекция в града на различни постове. За областен управител на Монтана е определен Росен Белчев – икономист от УНСС, който в момента работи в частния сектор.

На поста в Плевен е назначен Мирослав Петров. През 2013 г. е бил директор на ОД на МВР – Плевен.

Народният представител в 43-ото Народно събрание Гюнай Хюсмен ще оглави областната администрация в Разград. В Сливен областен управител става Чавдар Божурски. Работил е продължително време в сектора сигурност, бил е директор в ОДМВР - Сливен. На длъжността областен управител в Стара Загора е назначена Гергана Микова, която два мандата е общински съветник в Стара Загора. Проф. Стефан Желев поема ръководството на областната администрация в Шумен. Бил е народен представител в 42-ото и 43-ото Народно събрание.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Борислав Цеков: Ако внесат вот на недоверие, ще нарушат Конституцията

Елена Йончева: Мигрантите ще бъдат връщани обратно

Гроздан Караджов: ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ искаха да покрият скандала около Нотариуса

Бойната група на НАТО у нас получи висока оценка

Нанков: Лъжа е, че настоящият регионален министър е кадър на ГЕРБ

Още една рокада в Агенция "Митници"(ВИДЕО)

Новият директор на „Митниците“: Заварих уплашени хора

Еврокомисар Илва Йохансон ни обеща конкретна дата за сухопътния Шенген

БСП ще праща доклада за "Боташ" на Европейската прокуратура (ВИДЕО)

Рюте към Главчев: Ще съдействаме пред Австрия за пълноправното ви членство в Шенген

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика