Икономическият министър не познавал Пеевски и Василев, каза и кой плаща за "Булгартабак"

3357
Икономическият министър не познавал Пеевски и Василев, каза и кой плаща за "Булгартабак"
Снимка: БГНЕС

Не познавам Делян Пеевски и Цветан Василев, не съм имал никога отношения с тях. Мисля, че никой от тях не е участвал в приватизационна сделка, поне не по мое време, изясни новият икономически министър Емил Караниколов, който отговаря на конкретни въпроси за привличащи вниманието големи сделки.

На директен въпрос дали се е заинтересувал дали Пеевски и Василев не стоят зад приватизацията на „Булгартабак”, министърът отвърна, че много точно и ясно е посочено кой е собственик на цигарената компания. „Булгартабак” е на руската банка ВТБ, обясни Караниколов пред Нова телевизия, като добави, че ВТБ държи компанията чрез друга своя структура. ВТБ дължи компенсация, ако нещо по сделката с „Булгартабак” се провали, стана ясно от думите на Караниколова.

КЗК одобри сделката за "Булгартабак"

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) одобри сделката за "Булгартабак холдинг". Решението на състав с председател Юлия Ненкова е ...

Икономическият министър каза и, че сделките за Дипломатическия клуб в Бояна и ИПК „Родина” са напълно редовни. За сделката "Бояна" Караниколов се оправда, че продадената обособена част не се ползвала от дипломати, а в забранителния списък за приватизация били включени само активи, с които се помага на дейността на дипломатите. Направена е проверка с какви средства се финансира сделката за Дипломатическия клуб в Бояна, парите (8 млн. лева) са от банков кредит. Питайте банката защо дава заем – ние сме длъжни да разгледаме документацията на предлагащите оферта, след като произходът на средствата им е прозрачен, каза министърът.

На въпрос „знаете ли как се раздаваха пари от КТБ”, Караниколов отвърна, че банките са институции. Ако съзрем нещо нередно, веднага бихме сезирали прокуратурата и ДАНС, добави той.

Българската икономика

Смяната на три правителства беше посочена от Караниколов като причина за срива от 60% на преките чуждестранни инвестиции в България. Той посочи, че през тази година се чакат 3% ръст на всички инвестиции в страната.

Струва ли Делян Пеевски минимум 700 млн. долара?

Презентация за инвестиционната компанияTGI Middle East FZE, упорито свързвана с депутата от ДПС Делян Пеевски, разкрива какви средства ...

Икономическият министър обяви, че вече се прави анализ на т.нар. административни тежести т.е. бумащината, за да може да се оптимизират срокове и разходи за някои неща – например представяне на свидетелство за съдимост. Самата администрация трябва да се занимава, а не бизнесът да ходи по различни администрации за едно документче, каза Караниколов.

Приватизацията в България беше изключително грешна и това е една от причините да сме бедни, смята Караниколов, за когото начинът на създаване на работно-мениджърските дружества (РМД) е един от основните проблеми. Причината – РМД-тата имали предимство при приватизация, защото са можели разсрочено (бел. ред. – до 10 години) да покриват 90% от приватизационна инвестиция, докато другите инвеститори е трябвало да вадят парите наведнъж (бел. ред. – до 70% от остатъка след първоначалното вложение от 10% в брой РМД-тата можеха да платят в дългосрочни държавни облигации). Другият проблем беше възможността да се сключват анекси към приватизационни договори, с които е можело да се отменят инвестиции. До 2002 година беше така, но сега има пълна забрана за анекси, увери Караниколов.

Лични впечатления

Кариерата ми е за това, че съм професионалист и експерт. Така икономическият министър Емил Караниколов отрече, че всъщност ГЕРБ е движещата сила зад него, а не „Атака”, която го предложи за поста. Той обяви, че няма притеснения относно минали нападки на лидера на „Атака” Волен Сидеров към премиера Бойко Борисов.

Пеевски е получил над 1 млн. лв. от тютюн

139 900 лева в различни валути държи в банки депутатът от ДПС Делян Пеевски. Това показват данни от регистъра на висшите ръководни длъж...

Караниколов призна, че е работил във фирма, която се е занимавала с категоризация на заведения. Откакто е на 23 години обаче става чиновник, а на 30 години става шеф на Агенцията по приватизацията. Министърът каза, че е имал възможността да се учи от "едни от най-големите професионалисти" – сегашният председател на КЗК Юлия Ненкова, майка на депутата от ГЕРБ Александър Ненков и бившия секретар на Министерския съвет Росен Желязков, единственият обвинен за аферата "Костинброд", но неосъден.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

"Булгаргаз" иска поскъпване на природния газ от април. Ето с колко

Атанас Пеканов: През юни вероятно ще получим отрицателен доклад за еврозоната

TotalEnergies се отказва от проучванията в блок "Хан Аспарух"

Държавата губи до 1 млрд. лв. годишно от неефективно използване на горските ресурси

Най-лошото тепърва предстои за потребителите на популярен и любим продукт. Защо?

Си Дзинпин предупреди: Технологичният напредък на Китай няма как да бъде спрян

Правителството предлага да изкупи за 1,6 млрд. лева задълженията на "Топлофикация София“

Министър Радев: Няма опасност за цените на тока за бита

Икономическите и потребителските нагласи в България и в ЕС промениха посоката

Започват масови уволнения във въглищния регион на Стара Загора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика