Икономическият министър обеща още пари за бизнеса

3737
Икономическият министър обеща още пари за бизнеса
Снимка: БГНЕС

Още 562 млн. лв. ще се разпределят в помощ на малкия и средния бизнес за преодоляване на кризата от COVID-19, съобщи икономическият министър Лъчезар Борисов на брифинг след среща с работодатели и синдикати.

Взехме решение да осигурим още една процедура и ресурс за оборотни средства за малки предприятия, каза той, предаде БГНЕС.

„Има сегмент от компании, до които не сме успели да стигнем, така наречените големи малки. Индикативният бюджет е в размер на 80 млн. лв., но това впоследствие може да бъде коригирано“, обясни Борисов.

По думите му на срещата е било дискутирано кои компании ще могат да се възползват от тази мярка – тези с оборот над 500 000 или над 300 000 лв. Той допълни, че интензитетът на помощта ще бъде в размер на 100 %, а таванът продължава да е предмет на дискусия: 50 000 или 100 000 лв.

От налични към момента средства ще има процедура по адаптиране на дейността на малки и средни предприятия в контекста на кризата с COVID-19.

Лъчезар Борисов: Следващата година икономиката ни ще възстанови всичко загубено

"Със сигурност спадът на растежа на икономиката на България за второто тримесечие няма да бъде 20% но се надяваме да бъде около полови...

„Ще включим както микро, малки, така и средни предприятия. Дискутирахме микропредприятията да получават до 15 000 лв., малките – до – 30 000, а средните – до 70 000 лв. 82 млн. лв. е индикативният бюджет“, посочи министърът.

„Не очакваме спадове от 20 % за предстоящото тримесечие, но предстои тежка криза“, допълни още той.

Министърът каза, че средствата ще се отпускат по две линии.

„Тези мерки, които представихме ще бъдат финансирани по две линии. Първите две мерки, които бях представил са за малките предприятия. Това е допълване на бизнеса, който е пропуснат до момента с наличните процедури. И втората, която е адаптирана на дейността на малките и средните предприятия в контекста на COVID-19, за тях ще се използват налични средства, които съществуват по оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“. Те ще бъдат финансирани с тези 200 млн. лв., които бяха освободени от предвидената процедура за финансови инструменти към Българската банка за развитие“, обясни той и добави, че останалите две мерки, свързани с дигитализацията, възстановяване и потенциал за растеж, както и мярката за цифрови и зелени иновации ще бъдат финансирани по инициативата на ЕС "React EU". При тях се предвижда ведомството да осигурява 80% от необходимите за инвестициите средства, а останалите 20% да са самофинансиране.

По мярката за дигитализация се предвижда бюджет от 291 млн. лева. От думите му стана ясно още, че ресорното министерство ще управлява близо 400 млн. лв., идващи по европейската програма преодоляване на коронакризата "React EU". По тази линия и със средства по Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" ще се отпускат пари за оборотни средства. Отделно ще се финансират проекти за дигитализация, иновации, инвестиции за растеж и др. на малкия и среден бизнес като при тях ще се изисква съфинансиране от 20%.

Лъчезар Борисов очерта основните приоритети на икономическото министерство

Българските превозвачи ще бъдат подпомогнати. За тази цел са заделени 30 млн. лева. Това обяви в парламента икономическият министър Лъч...

Лъчезар Борисов обяви, че ще има нужда от законодателна промяна, за да може средствата да стигат максимално бързо до фирмите.

Президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов коментира, че е доволен от проведената среща. „Доволен съм от това че намираме паричен масив за подобряване на условията на труд, гарантиране безопасността на работниците и служителите, за индивидуални и колективни защитни средства. Би било хубаво да се правят такива среща по-често, да видим къде сме и да пренастроим системата“, заяви той, предаде още БГНЕС.

Виолин Ненов от АИКБ каза, че са доволни от срещата като цяло и изрази надежда, че по отношение на разногласията  дали кандидатите да са с оборот от 300 000 или 500 000 лв., позициите ще се сближат.

Огнян Атанасов от КНСБ коментира, че средствата не са малко, а проблемите по тяхното разпределение ще бъдат изчистени.

„Взехме общо решение, че правилата, които се използват досега, ще трябва да се използват и занапред“, заявиха от синдикалната организация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

ЛЕВ ИНС подписа споразумение с ДФ „Земеделие” за съфинансиране на застрахователни премии на земеделски производители

Обединеното кралство е изпаднало в рецесия през миналата година

Нови 13 търговски аташета избра икономическото министерство

На комисия: Депутатите с нови мерки за попълване на дефицита в енергетиката

Сериозен проблем при либерализацията на цените на тока: Тревоги в бранша

Ходим повече в чужбина: Статистика

EVN предлага поскъпване на парното в Пловдив

Коя страна смята да бъде двигател за възстановяването на световната икономика?

"Булгаргаз" иска поскъпване на природния газ от април. Ето с колко

Атанас Пеканов: През юни вероятно ще получим отрицателен доклад за еврозоната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика