Икономист: Не слушайте такива като Хърсев за ББР, загубата за банката я покриваме данъкоплатците

12927
Икономист: Не слушайте такива като Хърсев за ББР, загубата за банката я покриваме данъкоплатците
Снимка: Личен профил във фейсбук

"Технически, не всички активи на банката са дошли от държавата. Но капиталът е държавен. Което е най-важното.

Кратък урок по счетоводство. Балансът на една банка се състои от 3 ключови компонента - активи от лявата страна на баланса и пасиви и собствен капитал от дясната.

Емил Хърсев: Казаното от министъра на икономиката за лихвите в ББР не буди тревога

„Не буди в мен тревога или любопитство изказаното от служебния министър на икономиката Кирил Петков във вашия ефир вчера, защото ...

Всичко, което трябва да знаете за баланса е, че лявата и дясната страна трябва винаги да могат да се сумират до едно и също число. Тоест, активите се равняват на сбора на пасивите и капитала. Съответно пасивите са активите минус капитала, и, което ни интересува в случая, капиталът се равнява на активите минус пасивите", посочва икономистът Георги Вулджев във Фейсбук.

Какво включват активите - много неща, но най-важното при банките са отпуснатите заеми към кредитополучатели (в прословутия случай на ББР общо 20). Пасивите включват задълженията на самата банка към други предприятия.

Собственият капитал е този финансов ресурс, с който банката може да се разпорежда най-свободно, не е дължим никому (затова е активи минус пасиви) и се използва за покриване на загуби. Има различни категории капитал, степенувани по нива на ликвидност, но няма да навлизаме в тези подробности тук.

Важното е, че капиталът - на практика нетната стойност на банката, това до което опира за финансиране на дейност в трудни ситуации (загуби, криза и т.н.) е държавен. Какво се случва ако управлението на банката е неадекватно или дори целенасочено финансово безотговорно? Отпускат се кредити, от които банката е на загуба в дългосрочен план. Какво означава това за баланса? Означава, че стойността на активите пада. Пасивите обаче си остават същите. И така разликата между активи и пасиви, т.е. собствения капитал, се топи.

Когато става тъмно и бушоните гърмят

В интересни времена живеем, спор няма – и то не от вчера. Но някак все успяваме да си ги направим по-интересни много бързо, да за...

Без собствен капитал банката не може да функционира. Неслучайно има стриктни регулаторни изисквания за минимални нива на капитализация. И следователно когато собствения капитал се топи поради неадекватна кредитна политика какво става? Собственикът, т.е. държавата, трябва да предостави допълнителен капитал, иначе отиваме към несъстоятелност. А държавата - това сме ние. И допълнителният капитал са нашите данъци.

Не слушайте такива като Хърсев, които или са крайно невежи по темата или са измекяри, които нарочно се опитват да ви подведат. Собственият капитал на ББР си е баш ваш - на данъкоплатците. А от него зависи цялата дейност на банката. И когато се раздават кредити на "приятели" на управлението на банката при неизгодни за самата нея условия - загубата ще я покриваме ние."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Експерт за отложената либерализация на тока: Не смятам, че ще плащаме повече

Решено: Служебният министър трябва да предоговори договора с "Боташ" (ВИДЕО)

Кои са най-устойчивите градове в Европа и в света?

Кабинетът отпусна парите за компенсиране на сметките за ток на училища, детски градини и църкви

Шринкфлацията застигна супермаркетите в тази европейска страна

Идва американското ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй"

Европа има нужда от два нови атомни реактора на година

На първо четене: Отлага се пълната либерализация на пазара на ток

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 13.04-19.04.24

АПИ загуби дела за стотици милиони левове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com