Икономист: Трябваше да има намаляване на ДДС за всички сектори

2111
Икономист: Трябваше да има намаляване на ДДС за всички сектори
Снимка: iStock/Guliver

„Правилният ход би трябвало да бъде намаляване на ДДС за всички сектори в икономиката. Разбира се, не от 20 на 9, можеше да почнем с 18, тоест да върнем ДДС на нивата, които бяха преди неговото вдигане от 18 на 22. Просто да кажем: рестартираме обратно икономиката с малко по-ниско ДДС, но за всички участници, не само за един конкретен сектор.“

Това мнение изрази пред БНР икономистът Георги Стоев. Грешка е да се върви към диференцирани ставки на ДДС, смята Стоев. Самото администриране на различните ставки ще бъде трудно, а стимулите за участниците в икономиката – много различни, посочи той.

Ако данъците не стигат, Борисов и Горанов защо не продават лимузините?

Свалянето на ДДС за ресторантьорите и за книгоиздателите на 9% - поне на първо четене, предизвика реакция на финансовия министър Владис...

Над половината ни предприятия отчитат загуби в кризата, а 1.6% от тях затварят врати. Това е картината в бизнес изследване на Националния статистически институт за май. 57.6 на сто от анкетираните предприятия регистрират намаление в приходите си от продажби на стоки или услуги.

"Април беше първият месец на много сериозно изпитание за българската икономика и това са данни, които покриват точно този месец. Вече разполагаме и с първи данни за месец май, които до средата на месеца показват, че безработните като брой са достигнали близо 300 хиляди, което е с около 100 хиляди повече спрямо началото на пандемичната криза. Тези 100 хиляди са освободени от предприятия, които или фалират и затварят завинаги, или свиват своята дейност. Това са основно фирми в сферата на туризма и потребителските услуги, които бяха най-бързо и най-пряко засегнати“, поясни Стоев.

Всички останали индустрии, включително преработващата промишленост като основен двигател на българския растеж, все още се опитват да запазят своя персонал и да задържат работници, без да ги съкращават, отбеляза Стоев. Ако се допусне втора вълна на безработица, това ще са може би още 100 хиляди нови безработни, прогнозира икономистът.

През последните седмици на март и първите на април картината на пазара на труда е била „доста шокова“, след това е настъпило успокоение, допълни Георги Стоев. Оптимистичният поглед е, че през юли-август индустрията в Европа, особено автоиндустрията, ще започне да работи в нормален режим и към българския пазар ще се появят поръчки, отбеляза той. По думите му е въпрос на няколко критични месеца, в които ще видим дали ще има втора вълна безработни.

Станишев разкри колко пари ще получи България от ЕС заради коронавируса

Приблизително 15 млрд. евро пряко ще получи България от ЕС, което е сериозна сума. В крайна сметка ще разполагаме с  30 млрд. евро...

Голяма част от новите безработни идват от сектора на туризма и услугите, но може би съставът на безработните ще се попълни и от хора от производствените предприятия, каза още Стоев.

Няма толкова много търсене на труд в селското стопанство. Дори в регион като Пловдив, който се възприема като „люлка на земеделието“ у нас, заетостта в земеделието в областта е 2%, изтъкна икономистът. „Тоест няма как да освободите 15% заети в услуги за потребители и те да отидат да работят в земеделието, защото то не е толкова трудоинтензивно. Нямаме такъв профил на българското земеделие, няма такова търсене на труд във фермите“, подчерта експертът.

По-дълги срокове за изпитателните трудови договори според Стоев биха стимулирали работодателите да създават заетост. Срокът от 6 месеца, предвиден от Кодекса на труда, да стане 12 месеца, препоръчва икономистът.

Стоев предлага още да се преосмисли механизмът за вдигане на минималната работна заплата, „ако правителството иска да запази броя на безработните около 300-400 хиляди, а не да минават над половин милион“.

Намаленото ДДС е опасен прецедент без гарантирани ползи, предупреждават от софтуерния бранш

Опасен прецедент без гарантирани ползи за крайния потребител. Така Българската асоциация на софтуерните компании определя гласуваните н...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Атанас Пеканов: През юни вероятно ще получим отрицателен доклад за еврозоната

TotalEnergies се отказва от проучванията в блок "Хан Аспарух"

Държавата губи до 1 млрд. лв. годишно от неефективно използване на горските ресурси

Най-лошото тепърва предстои за потребителите на популярен и любим продукт. Защо?

Си Дзинпин предупреди: Технологичният напредък на Китай няма как да бъде спрян

Правителството предлага да изкупи за 1,6 млрд. лева задълженията на "Топлофикация София“

Министър Радев: Няма опасност за цените на тока за бита

Икономическите и потребителските нагласи в България и в ЕС промениха посоката

Започват масови уволнения във въглищния регион на Стара Загора

Къде в Европа жилищата са най-скъпи и колко са готови да плащат хората?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика