X
 
 

Икономисти: Значително изоставаме от Румъния и останалите страни в Източна Европа

4393 16
Икономисти: Значително изоставаме от Румъния и останалите страни в Източна Европа
Снимка: iStock/Guliver
Изоставаме съществено от Румъния и от другите страни от Източна Европа. Това обяви макроикономистът проф. Ганчо Ганчев, който е преподавател в Югозападния университет.

"Има някакво разминаване между оценките, които правителството дава само на себе си, и обективните факти, които наблюдаваме. Оттам идва и известно недоволство и чувство за неудовлетвореност. Ако България иска реално по-голямата част от населението да се чувства по-добре, би трябвало да ускорим темповете на растеж, а ускоряването на темповете предполага друг тип политика", изтъкна той пред БНР.

Перспектива: Работните места и заплатите в София до 2023 г.

София е шампионът по развитие на трудовия пазар последните 5 години – столицата беше сред най-бързо възстановилите се след иконом...

По думите му стратегията на правителството на Бойко Борисов била да поддържа стабилност в областта на публичните финанси, като тази стабилност се разглеждала като предпоставка за постигане на устойчив дългосрочен растеж. На практика обаче страните, които постигат по-добри резултати, провеждали активна монетарна и фискална политика.

"Ние сме във валутен борд и практически правителството не провежда и фискална, и Централната банка по начало не може да провежда монетарна политика, при което всички инструменти за ускоряване на икономическия растеж на практика са блокирани, което е фундаменталната причина за нашето системно изоставане. Ние не провеждаме активна политика, която да стимулира икономиката", подчерта още икономическият експерт.

От своя страна макроикономистът доц. Григор Сарийски от Института за икономически изследвания към БАН отбеляза, че българите сме все още едва наполовина европейци и оставаме на последно място в ЕС.

"С тези бавни стъпки, нямаме абсолютни никакъв шанс да догоним Европа", категоричен беше Сарийски и добави, че и инвестициите намаляват, а е важно и качеството им.

"За да може да постигнем ефективен темп на растеж - устойчив и бърз, за да догоним ЕС, на нас ни трябват такива производства, които са съпоставими с европейските, трябва ни краен продукт. Точно тези инвестиции липсват - както външни, така и вътрешни", подчерта специалистът от БАН.

Български народни приказки, разказани от Асоциацията на индустриалния капитал

Народните приказки са, според клишето, извор на познание, но и възпитание - оформят ценности, съзнания, бъдещи човеци. Но след като изд...

Противопоставяйки се на неотдавнашната хвалба на Борисов с повишения кредитен рейтинг на страната, Сарийски отбеляза, че кредитният рейтинг не е възможността на страната да участва на финансовите пазари, а по скоро той определя до каква степен страната може да участва.

"Това е нещо като оценката за поведение в училище. Имате добро поведение, но това в никакъв случай не отразява вашето икономическо състояние. Съседна Румъния има по-нисък кредитен рейтинг от нашия. Ако направим съпоставка по основния показател, който е БВП на човек по паритетна покупателна способност, България има 51% от средно европейското, т. е. българите са наполовина европейци по този показател. А Румъния има 65%. За периода между 2014 и 2018 г. те са напреднали по този показател с 10 пункта, докато България напредва едва с 4 пункта".

"Кредитният рейтинг е оценка през призмата на това в каква степен финансово е стабилна съответната страна. Това не е цялостна оценка за икономическата политика, за проблемите, за перспективите, предложения за подобряване и т.н.", добави проф. Ганчев и посочи, че такива реални оценки се дават от Международния валутен фонд (МВФ) и Европейската комисия.

Напредваме с много бавни стъпки, което постепенно ще ни доведе до провал, предупреди доц. Сарийски. Според него стратегическите ни стъпки са недомислени.

"България стратегически, ако запазваме валутния борд, има смисъл да влезем в еврозоната като начин да се излезе от този механизъм. От друга страна залагаме прекалено много на възможността да влезем там, защото не е ясно при това преструктуриране, което тече в еврозоната, дали те желаят страна като България да влезе. Не е ясно дали ние не залагаме на нещо, което е стратегически невъзможно", коментира проф. Ганчев.

Източна Европа може да остарее, преди да забогатее

Развиващите се страни в Европа може да остареят, преди да забогатеят. Отрицателната раждаемост и голямата емиграция предполагат, че хор...

Според доц. Сарийски Бюджет 2020 е предизборен.

"Възможно е да има негативни шокове в рамките на ЕС и на световната икономика, което съществено да промени параметрите на бюджета и на това, което правителството ще може да разпределя", прогнозира проф. Ганчев.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 7 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Мноо краднат ГЕРПпедерастията!
 • Анонимен 7.1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  И ОПеерасите!
  : 0 !
 • Анонимен 6 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  КОЙ е този кьорчо малоумен, който постоянно дрънка за някакъв циклоп, а спри бе идиот червен, спри да словоблудстваш, преди време ти писах, че е по-добре с едно око отколкото сляпо надъхано продажно, проруско мекере, смени плочата бе боклук гнусен, смени плочата, че стана за кашмер на форумците, досаден, словоблудстващ простак!
 • Анонимен 6.1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  влашкия мангал лайнарко не може да смени плочата, защото е толкова тъп, че няма какво да ни съобщи - може само да твърди, че всички са циклопи, а и опорки от трол-фабриката в ленинград вече не идват, защото рублите свършиха ...
  : 3 !
 • Анонимен 6.2 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Костов е виновен.
  : 0 !
 • Анонимен 5 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Ако Лукойл си плати задълженията към държавата, щяхме да си купим 24 изтребителя Ф35! Руската мастия Борисов държи България на европейското дъно!
 • Анонимен 5.1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Циклопчо, ти теле ли си или си говедо ?
  : 15 !
 • Анонимен 5.2 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  лайнарко 5.1, коментираш името, но не и текста, защото добре знаеш, че лукойл не си праща данъците и дължи десетки милиарди данъци, нали ...
  : 2 !
 • Анонимен 4 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Ама защо така БЕ, та нали Тиквеников казва че ние водим, защото при тях се краде а нашите политици живеят само от заплати !
 • Анонимен 3 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  при 100% руски монопол върху горива и енергетика + 6 руски партии в парламента оставаше и да напредваме
 • Анонимен 3.1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Циклопа, на този психо-темерутин му е време да си смени черепа ! Циклопе, тъп си за чудо и приказ . Дядката Циклоп - психара .
  : 17 !
 • ciklop50 3.2 ciklop50 преди 1 месец Профил на трол?
  Циклопчо, пак си се насрал ! Ама понеже си тъп и гламав, та това ти стана навик .
  : 14 !
 • Анонимен 3.3 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  3.2, знаеме, че си се насрал - нали си се подписал
  : 1 !
 • Анонимен 2 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Важното е, че сме първи в производство на тикви!
 • Анонимен 2.1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  С всеки изминал ден в българия става все по зле и по зле и по зле...оенсията ми е все още 115 евро.....
  : 0 !
 • Анонимен 1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  За това единствено е виновен премиера бойко борисов.....мафия!!!!