Има ли масово фалшиви застраховки "Гражданска отговорност" в България?

11863
Има ли масово фалшиви застраховки "Гражданска отговорност" в България?
Снимка: iStock/Guliver

Има ли масово фалшиви полици на застраховка „Гражданска отговорност” в България? Този въпрос постави за пореден път телевизионното предаване "Открито" по БНТ, чиято водеща е Валя Ахчиева.

Според статистика, която беше представена в предаването, различни съдилища в страната са определили, че 391 полици „Гражданска отговорност” са нищожни – при водени общо 216 дела. Ахчиева се съсредоточи върху случай, според който полици на един автомобил – Opel Vectra, са били сключени с шест застрахователни компании, но всичко тръгва от починал още преди 5 години човек – Иво Стоянов Ванков от Враца. От КАТ във Враца казват, че автомобилът още е собственост на Иво Ванков. Но на сайта на Гаранционния фонд излиза друго – че има шест полици, с различни застрахователи, като първата полица е сключена, докато Ванков още е жив, макар съседите му да твърдят, че той не е имал кола. Втората полица е сключена малко преди Ванков да почине в пожар. После идва полицата при "DallBogg Живот и здраве", заради която има и жалба пред Гаранционния фонд.

Шести час Благоевград е блокиран, намеси се жандармерия, пътят за Кулата и границите са блокирани*

Вече шести час Благоевград остава под обсада. Всички пътища към града са блокирани, никой не може да влезе или излезе. Протестиращите с...

Нататък - оказва се, че след първите три полици на колата му, следващите три са на друго име като собственик – Валери Евлогиев Димитров. Но г-н Димитров изобщо не знае, че притежава такава кола – докато не получава писмо от "Бул Инс", според което трябва да покрие 5000 лева щети за катастрофа в Италия.

Чак след този случай "Бул Инс" всъщност прекратява полицата, но след това Opel-ът бива застрахован в ОЗК "Застраховане" и полицата е активна до момента, в който случаят не вижда бял свят по телевизията. От ръководството на застрахователя се оплакаха, че заради такива застраховки "Гражданска отговорност" - на коли, карани от румънци, често търпят щети, има много повече плащания на произшествия, отколкото идващите пари по полиците и посочиха, че брокерът би трябвало да провери дали талонът на застрахованата кола действително е на името на човека, на който се твърди, че е, след като има свързаност със системата на КАТ. От ОЗК "Застраховане" казаха, че полицата е сключена от "Юнайтед Брокерс".

Институционална (не)заинтересованост

Върховната административна прокуратура вече е поискала от КФН да провери Гаранционния фонд дали изпълнява задълженията си по закон – да възстановява неправомерно заплатени обезщетения по чл. 518 от Застрахователния кодекс. Срокът за отговор е 3 декември тази година.

Протестът в Стара Загора прерасна в гражданско неподчинение (СНИМКИ)

Около три хиляди души и стотици автомобили се включиха в организирания днес протест срещу високите цени на горивата в Стара Загора. О...

Досега Гаранционният фонд още не е платил дължимите обезщетения на застрахователите заради нищожните 391 полици, твърди Ахчиева. Конкретно фондът не е платил и малко над 10 000 лева на застрахователя "DallBogg Живот и здраве" по четири полици на името на Иво Ванков, които са сключени, след като той е починал. А председателят на КФН Карина Караиванова коментира, че никъде в закона нямало предвидени правомощия за комисията да се намесва във "все още нерешени окончателно търговски спорове" между фонда и застрахователи. Според чл. 13 от Закона за КФН обаче комисията дава писмени указания за изпълнение на Кодекса за застраховане. От КФН твърдят, че "DallBogg Живот и здраве" не са представили пред Гаранционния фонд съдебни решения за полиците, по които дружеството е пострадало. А директорът на правната дирекция на Гаранционния фонд Деница Шорикова обясни, че фондът чакал тълкувателно решение на ВКС, за да се задейства за 391-те обявени за нищожни полици. Същото казва и КФН, но от ВКС посочват, че нито едно тяхно решение не пречи на която и да е българска институция да си върши работата така, както е разписано по закон както и че тълкувателното дело не се отнася до това трябва ли да се плаща от страна на Гаранционния фонд, а до уеднаквяване на съдебна практика.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

ЛЕВ ИНС подписа споразумение с ДФ „Земеделие” за съфинансиране на застрахователни премии на земеделски производители

Обединеното кралство е изпаднало в рецесия през миналата година

Нови 13 търговски аташета избра икономическото министерство

На комисия: Депутатите с нови мерки за попълване на дефицита в енергетиката

Сериозен проблем при либерализацията на цените на тока: Тревоги в бранша

Ходим повече в чужбина: Статистика

EVN предлага поскъпване на парното в Пловдив

Коя страна смята да бъде двигател за възстановяването на световната икономика?

"Булгаргаз" иска поскъпване на природния газ от април. Ето с колко

Атанас Пеканов: През юни вероятно ще получим отрицателен доклад за еврозоната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика