Има ли опасност за стойността на лева заради законова поправка на Менда Стоянова?

13454
Има ли опасност за стойността на лева заради законова поправка на Менда Стоянова?
Снимка: БГНЕС

Трябва да има законова промяна така, че да не може да има промяна на фиксирания курс на лева към еврото. Ако при преговорите в ЕЦБ има решение за промяна, трябва в закона да пише, че едностранно напускаме преговорите. Така икономистът Стоян Панчев коментира предложена от председателя на Бюджетната комисия в парламента и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова за промяна на Закона за Българската народна банка.

Вчера (26 януари) стана ясно, че Стоянова предлага създаването на нов текст в закона, според който от датата на влизане на България в "чакалнята на еврозоната" (ERM II) официалният валутен курс на лева към еврото е равен на централния курс между еврото и лева, договорен с останалите държави в ERM II (Еврозоната + Дания) и ЕЦБ. Това моментално предизвика опасения, че други държави могат да кажат какъв ще е курсът.

Пропагандните страхове от еврото и защо имат почва у нас

По-старите читатели вероятно помнят трепета, който предизвикваха чуждите пари по времето на соца. Помнят сигурно и как купил полагащите...

Експертът от Института за пазарна икономика (ИПИ) Петър Ганев се съгласи донякъде с позицията на Панчев, но с условие – не в закона, а в мандата за преговори е въпросът за курса. Всички други държави, които влязоха в еврозоната, влязоха при курс, който не беше променен предварително, напомни той пред Нова телевизия. И увери, че няма опасност, защото няма мандат при разговорите за чакалнята на еврозоната да се съгласим някой друг да променя валутния курс.

Панчев обаче възрази, че с поправката "Стоянова" може да бъде променен точно курсът. "Знаете какво следва – обезценяване на лева, никой не искам да плаша", каза икономистът. Но Ганев беше категоричен – ако някой иска да ни промени курса, просто не влизаме в чакалнята на еврозоната, това предполага мандатът за водене на разговори. А Панчев поиска описание на мандата в Закона за БНБ, за да няма законово отслабване.

Позицията на БНБ

На 23 януари 2020 г. председателят на Бюджетната комисия г-жа Менда Стоянова е внесла за разглеждане проект за допълнение на чл. 29 от ЗБНБ. Българската народна банка и Министерството на финансите подкрепят внесения проект. Законопроектът се подкрепя и от ЕЦБ.

БНБ: Покритието на валутния борд е 160%

47 млрд. лева са международните валутни резерви на България, съобщи гуверньорът на БНБ Димитър Радев. Това прави покритие на валутния б...

Целта на законопроекта е да се осигури съответствие на вътрешната нормативна рамка с европейската нормативна рамка, регулираща административния процес и оперативните процедури за одобряване на валутните курсове в условията на валутно-обменния механизъм (ERM II). Това съответствие е задължително условие за присъединяване към валутно-обменния механизъм.

Законопроектът не поставя под въпрос действащия режим на фиксиран валутен курс. Както многократно е подчертавано от правителството и БНБ, този режим ще бъде запазен до присъединяване на страната към еврозоната и приемането на еврото.

Какво обясни Стоянова - вижте в този материал!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Атанас Пеканов: През юни вероятно ще получим отрицателен доклад за еврозоната

TotalEnergies се отказва от проучванията в блок "Хан Аспарух"

Държавата губи до 1 млрд. лв. годишно от неефективно използване на горските ресурси

Най-лошото тепърва предстои за потребителите на популярен и любим продукт. Защо?

Си Дзинпин предупреди: Технологичният напредък на Китай няма как да бъде спрян

Правителството предлага да изкупи за 1,6 млрд. лева задълженията на "Топлофикация София“

Министър Радев: Няма опасност за цените на тока за бита

Икономическите и потребителските нагласи в България и в ЕС промениха посоката

Започват масови уволнения във въглищния регион на Стара Загора

Къде в Европа жилищата са най-скъпи и колко са готови да плащат хората?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика