Има пари за увеличение на пенсиите

6784
Има пари за увеличение на пенсиите

В НОИ има пари за увеличение на пенсиите. Като говорим за бюджетен план това значи, че това са планове и прогнози. Това каза пред Дарик радио управителят на НОИ Бисер Петков, предаде БГНЕС.

Планираме по-големи разходи за пенсии основно за 2013 г., планираме да ги покрием с повече осигурителни приходи. Общо 585 млн. лева е общата сума за разходите за пенсии, каза Петков.

Ние сме разчели, че увеличението на максималния размер на максималния осигурителен доход от 2000 на 2200 лева, ще доведе до допълнителен приход от осигурителните вноски. Около 107 000 лица се осигуряват на максималния осигурителен доход, съобщи управителят на НОИ. Той посочи, че се очаква от НАП да събере повече и по-високата събираемост ще позволи да се съберат повече приходи от осигурителни вноски.

"Всичко зависи от това доколко икономиката се развива в съответствие с посочените параметри. Финансирането на пенсиите с данъците е практика в нашата страна, защото има дефицит в бюджета на ДОО", който за съжаление расте.

Попитан за това колко трябва да е вноската, ако увеличението на пенсиите се финансира от данъците, Петков отговори, че в момента 17,8 % е вноската за фонд "Пенсии" за лицата, родени преди 1960 година и 12,8% за родените след 1960 година. Вноската трябва да стане два пъти повече, защото в момента над 50% от разходите за бюджета на ДОО се финансират от трансфери на държавния бюджет, обясни Бисер Петков.

Той отбеляза, че за да се индексират пенсиите, трябва да се приложи диференцираният подход, защото той е социално справедлив. "Иначе ще се получи така, че по-късно пенсиониращите се ще бъдат пренебрегнати за сметка на по-ранно пенсиониращите се", разясни управителят на НОИ.

За идеята на работодателите, която беше подкрепена от финансовия министър Симеон Дянков да се определя минималната работна заплата по региони, Бисер Петков коментира: Не мисля, че това предложение ще намери подкрепа.

Редактор: Десислава Ушатова

Работодателите все още нямат документи за предстоящото вдигане на пенсиите

Божидар Данев, председател на Българската стопанска камара, заяви в предаването "Нещо повече" по БНР, че работодателите все още не са п...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com