Имат ли контролните органи в хазарта и горивата подкрепата на ГЕРБ, за какво намеква Валери Симеонов?

2822
Имат ли контролните органи в хазарта и горивата подкрепата на ГЕРБ, за какво намеква Валери Симеонов?
Снимка: Министерски съвет

Изчистването на процесите на корупция (в контролните органи по хазарта - бел.ред.) е въпрос на цивилизационно време, смята Валери Симеонов по въпроса за действията както на Комисията по хазарта и КЗК и проверките й през годините на пазара на горива. Лидерът на НФСБ иска да се остави прокуратурата да си свърши работата, защото не иска да бъде съдник. Изказването се отнасяше и за хазарта и фигурата на Васил Божков, и за пазара на горива и предстоящия разпит на Валентин Златев.

Не е лесно те трябва да имат подкрепата на държавата, да не са податливи на корупция. Това са процеси, които се натрупват цивилизационно с времето, каза той и получи логичният въпрос - Комисията няма ли подкрепата на правителството? Предната комисия по хазарта е можела да наложи санкции на Националната лотария, защо не го е сторила, отговори той в ефира на БНТ. 

Лидерът на НФСБ подчерта, че не съжалява, че се е захванал с Васил Божков и Валентин Златев.

Валери Симеонов директно се прицели във Валентин Златев

О, милите, и те ли са икономика вече? Като засегнеш някакви интереси, така става. Това заяви лидерът на НФСБ, бивш вицепремиер и настоя...

"Аз винаги добре премервам и обмислям думите си и когато кажа нещо имам основания да го кажа. Валентин Златев – той е продължаващ близо 10 годии монопол – търговия с горива, данъчни складове. Това не е нормално, няма равноправие. Няколко големи вериги налагат цената, която няма връзка с международния пазар. Да има комисия за контрол, както имаше и комисия по хазарта, която угодно обслужваше големият, страшен човек – Черепа.", коментира Симеонов и добави: "Мястото в България на Васил Божков е в затвора".

Съдебни искове от страна на господин Васил Божков засега няма, той има само някакви артистични изяви. А цялостно поведението му е нелогично и не подлежат на коментар, заяви Валери Симеонов, който вижда от негова страна атака срещу всичко и цел смяна на политическата система, заяви още Валери Симеонов.

Валери Симеонов смята, че във времето ще може убеди коалиционните партньори да подкрепят предложенията му за хазарта - ограничаването на игралните зали и казината в 5-звездни хотели по курортите и в периферията на страната - пограничните градове. Според него е много логично предложението: поставеният от тях срок до 2025г. лицензиите на повечето ще изтекат и просто няма да ги подновим, обясни той. Според справката им това ще е факт за 2/3 от "хазартните гнезда". Да ги преместят на Дуранкулак и в Петрич, каза той. В същото време загубите за държавата ще бъдат около 2-3 млн. лв. на година, което не е страшно, коментира още той.

Отпорът срещу законопроекта си Симеонов определи като "организиран": "Нали не се заблуждавате, че казината и игралните зали отделят сериозни суми за спорт, а камо ли за училищния спорт", попита Валери Симеонов.

"Преди години, когато за първи път атакувахме империята на Васил Божков – пак имаше такива изказвания, а ето - търкането на билетчета е в миналото, няма организирани лотарии. В момента такива фирми са спонсори на спорта – основно. Да не говорим за основния спонсор на Първата лига. Основните спонсори си плащат данъците. Казината обаче не го правят", каза той. Те казват, че си плащат, опонира му водещата. Те лъжат, отсече Симеонов.

Валентин Златев: Не съм участвал в разговори между Нинова и Божков

"Никога не съм участвал в разговор между Корнелия Нинова и Васил Божков. Това са тотални глупости, които отказвам да коментирам". Това ...

За мен все пак е обнадеждаващо, че на заседанието на Комисията по младежта и спорта имаше 2 гласа "за" и 15 "въздържали се". В бюджетна комисия 5 "за" и 13 "въздържали се" – има развитие. Сега ще влезе на първо четене в зала – ще продължаваме да търсим консенсус, обясни той с надежда.

Симеонов обаче се изказа категорично против и остро срещу разширяване на дейностите на Спортния тотализатор, предложенията той да влезе в онлайн залаганията са подкепени от ГЕРБ: "Хазартната пандемия" носи не по-малко жертви от коронавируса, а засяга най-бедните и уязвимите. Всички тези промени целят да увеличат хазартната зависимост на населениет, обясни Валери Симеонов.

Оказа се, за лидерът на НФСБ подкрепата на ГЕРБ е ключова освен за ограничаване на хазартния бизнес, и за приемането на поправките в Закона за МВР, свързани с въвеждането на доброволческите отряди. Той рязко смегчи тона към управляващите предвид предстящия Коалиционен съвет.

Заговори за диалог и сближаване на позициите, обявявайки че първа точка в събирането днес ще бъдат доброволческите отряди, по които в началото имали договорка с ГЕРБ, но с времето те се отказали от идеята.

Стабилна ли е Коалицията? Ще мога да ви отговоря след Коалиционния съвет. В момента имаме противоречия с част от закона за МВР – за доброволчечските отряди. Имахме предварителна договорка, някак си колегите от ГЕРБ се отказаха във времето Той е наш законопроект. Работено е много със специалисти. Това ще е тежкия въпрос на Коалиционния съвет сега. Но трябва да се търси решение, трябва да има диалог. Разчитам на това. Защото тези три години показаха, че когато сме единни постигаме много. Доказа го затварянето за 2-3 седмици на хазартния бизнес на Васил Божков преди време. Не вярвам да се стигне до край на Коалицията. Винаги имз разминавания. ПАк въпрос на диалог във всичко, обясни той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Българите получават ползите от приемането на еврото още сега с tbi bank

eMAG пуска Genius абонамент в България с безплатна доставка и ексклузивни оферти

Подем при строителството в България и ЕС

Край няма: Нов завой в една от поръчките за високоскоростни влакове с пари от Плана за възстановяване

Огромна част от българите живеят в панелки от соца

Силно начало на годината за жилищния пазар в София

Смениха ръководството на "Булгаргаз"

ОББ: Услугите – главен мотор на икономиката

Основателят на Telegram: Натискът на Кремъл ме принуди да напусна Русия

На комисия: Отложиха либерализацията на електроенергийния пазар за домакинствата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика