Искрен Веселинов: Удължаването на извънредното положение не е добре обмислено

9762
Искрен Веселинов: Удължаването на извънредното положение не е добре обмислено
Снимка: ВМРО

Депутатът от ВМРО Искрен Веселинов коментира чрез своя Фейсбук профил удължаването на извънредното положение в страната до 13 май. Веселинов смята, че решението не е добре обмислено и трябва да се направи анализ и стратегия, която да защити уязвимите на COVID-19 групи, но останалите да имат възможност да се върнат на работа.

Ето цялото обръщение на депутата от ВМРО:

Министерски съвет депозира в Народното събрание искане за продължаване на извънредното положение до 13.05.2020 г. Мнозина приятели ме питат каква е нашата позиция по това. Мисля, че мога да споделя следното: мотивите към предложението са една страничка.. Няма анализи, прогнози, някаква стратегия, която да покаже как, докога и защо трябва всички български граждани да се самоограничават, а стопанската инициатива на практика да е на ръчна спирачка.

COVID-19 зове назад към стадото. Маската срещу индивидуалността

Днес маските са навсякъде: по улиците, пред магазините, в учрежденията... Никога не съм си мислил, че ще видя подобна гледка в България...

За нас във ВМРО остава неясно защо при стагнираща икономика, ескалираща безработица и срив на доходите нямаме интелигентен анализ и стратегия, която да повиши защитата на уязвимите групи, но да даде възможност на другите да започнат поетапно връщане към нормалния живот. Проблемът с covid19 е сериозен и глобален, взехме на време строги и правилни мерки, ограничихме пораженията и всичко това беше подкрепено от ВМРО. Сега ни се предлага датата 13.05. Защо не 01.05. или 27.04.? С какво първата дата е по-добра от другите? Колко живота повече ще спасим и колко вреди на благосъстоянието на българите ще нанесем?

А не е ли възможен и трети път, при който защитата да се фокусира върху нуждаещите се – възрастните хора и хронично болните? Така бихме имали повече пари да ги подкрепим, а по-малко рисковите групи да се върнат към нормалното си трудово битие. Хората да разчитат на плодовете от труда си, а не на подаяния от държавата, а колелото на икономиката да се завърти...

Това са въпросите, на които ние от ВМРО утре ще търсим отговор по време на заседанията на парламентарните комисии. Ако не получим задоволителни отговори от изпълнителната власт, ще предложим срока на извънредното положение, който със сигурност трябва да се удължи, да е до края на април. Защо тогава ли? Защото според щаба пикът на епидемията ще е около Великден. Седмица или две след това е логично да имаме вече анализ за тенденциите, Народното събрание ща се събере пак да удължи наново срока или, ако заплахата от епидемията е отминала, да върне страната към нормалното и ежедневие.

НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 3 април

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Българите получават ползите от приемането на еврото още сега с tbi bank

eMAG пуска Genius абонамент в България с безплатна доставка и ексклузивни оферти

Подем при строителството в България и ЕС

Край няма: Нов завой в една от поръчките за високоскоростни влакове с пари от Плана за възстановяване

Огромна част от българите живеят в панелки от соца

Силно начало на годината за жилищния пазар в София

Смениха ръководството на "Булгаргаз"

ОББ: Услугите – главен мотор на икономиката

Основателят на Telegram: Натискът на Кремъл ме принуди да напусна Русия

На комисия: Отложиха либерализацията на електроенергийния пазар за домакинствата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика