Изглежда част от бизнеса ще трябва да наема задължително хора с увреждания

1159
Изглежда част от бизнеса ще трябва да наема задължително хора с увреждания
Снимка: iStock/Guliver

Засега спорните задължителни квоти за наемане на хора с увреждания в частния сектор остават. Това стана ясно след заседанието на парламентарната социална комисия, на която мина второто четене на Закона за хората с увреждания, пише в. "Сега".

Депутатите гласуваха вместо двама души с увреждания фирмите с числен състав от 50 до 99 души да бъдат задължени да наемат един човек с увреждане. При численост 100 и над 100 работници и служители наетите лица с трайни увреждания трябва да са 2% от състава. Това задължение обаче отпада, в случай че производственият процес не позволява наемане на хора с увреждания, както и при условие, че липсват такива хора, насочени от бюрата по труда и трудовите посредници. В тези случаи бизнесът се задължава да прилага алтернативни мерки - или ще дължи санкции в размер на 30 на сто от минималната работна заплата.

Законът за хората с увреждания беше приет от депутатите на първо четене

На първо четене депутатите приеха с 174 гласа "за" в пленарна зала новият Закон за хората с увреждания. Депутатите се обединиха в изка...

Комисията прие и предложението на ГЕРБ вместо ресорния вицепремиер председател на Националния съвет за интеграция за хората с увреждания да бъде министърът на труда и социалната политика - в случая Бисер Петков, след като предишният текст предполагаше председател да е вицепремиерът с ресор демографска политика, т.е. Валери Симеонов.

Предложеният вчера вариант обаче също беше посрещнат на нож от протестиращите, които видяха в това гаранция, че Валери Симеонов ще бъде спасен на вицепремиерския пост. Хората от "Системата ни убива" държат съветът да се председателства от вицепремиер, за да се излезе "от дупката на социалното министерство", и заплашиха с остра реакция, ако законът бъде гласуван така и в пленарната зала.

Не беше прието предложението на БСП при оценката на индивидуалните потребности на лицата с увреждания да се предвиди възможност за наемане на външен специалист, както и комисията да се мотивира за работа със заплащане. Мнозинството отхвърли и предложението на левите месечната финансова подкрепа за лицата от най-ниската група - с увреждания от 50 до 70.99, да се увеличи от 7 на 10 на сто от линията на бедността. Така размерът на новата помощ ще бъде между 7 и 57% от линията на бедност (348 лв. догодина) според степента на загубена работоспособност. Най-голяма подкрепа ще има за хората с над 90% увреждане, право на чужда помощ и социална пенсия за инвалидност.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Системата бонус-малус няма да работи: Мнението на експерти

КНСБ: Заплатата за издръжка следва да отразява регионалните различия

"Топлофикация София" обеща по-ниски сметки за февруари

ТЕЦ "Бобов дол" спря работа

Инфлацията в ЕС, еврозоната и България продължава да се забавя и през февруари

Украинските яйца, които се продават като български: Опасност от спекулации с цените преди Великден

Брокери в Пловдив: Отчитаме ръст в търсенето на качествени нови жилища

Атанас Пеканов: България няма да влезе в Еврозоната през 2025 г.

Иванка Шалапатова: 418 000 българи работят на минимална работна заплата

Броят млади българи, които нито са работили, нито са учили, намалява през 2023 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика