Изглежда предрешено - ето как и колко ще продължи да действа мярката "60 на 40"

4007
Изглежда предрешено - ето как и колко ще продължи да действа мярката "60 на 40"
Снимка: БГНЕС

Всички участници в Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) единодушно подкрепиха проекта за решение на министерско постановление, с което се определят условията и реда за изплащане на средства за запазване на заетостта на работници и служители след периода на извънредното положение, предаде БГНЕС.

Предложеният проект регламентира краткосрочна мярка за изплащане на средства на работодателите от засегнатите сектори и икономически дейности, за да могат да запазят работните места на своите служители.

Колко души започнаха работа по време на извънредното положение - статистика

28 623 лица са намерили работа по време на обявеното във връзка с пандемията от COVID-19 извънредно положение (13 март -13 май 2020 г),...

"За всеки осигурен работник или служител ще се предоставят средства в размер на 60 на сто от осигурителния доход за месец май 2020 г. и 60 на сто от дължимите осигурителни вноски за сметка на работодателя. Средствата се изплащат за не повече от 3 месеца, в период от 1 юли до 30 септември 2020 г. В сектор хотелиерство и ресторантьорство, за наети след 1 юли 2020 г., критерият е осигурителен доход за длъжността. Право да получат подкрепа имат работодатели от всички икономически сектори, с изключение на някои сектори", обясни след днешното извънредно заседание на НСТС вицепремиерът Марияна Николова.

Синдикалните и работодателски организации също подкрепиха проекта на постановление, но дадоха и свои допълнителни бележки и предложения. КНСБ и КТ "Подкрепа" изразиха мнение, че част от предложенията е необходимо да претърпят корекции.

"То значително разширява обхвата и ще спомогне за запазване на заетостта в следващите от 3 до 6 месеца. Надяваме се от месец септември да започне и бавно възстановяване и ръст на заетостта. Имаме уверенията, че ако това не се случи, а икономиката не започне да се възстановява, ще се помисли за удължаване, както и по-ясно таргетиране на засегнатите сектори", коментира Васил Велев, председател на УС на Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ).

От своя страна ръководителят на КНСБ Пламен Димитров също изрази подкрепа за текстовете и изрази оптимизъм, че те ще се окажат работещи. "Добър е резултатът към момента и аз смятам, че си заслужава добра дума да кажем за тези, които са го готвили. Дали ще постигнем целта - около 300 хил. лица да запазят своята заетост, предстои да видим в следващите няколко месеца", коментира той.

Сигнал за мярката 60/40: Изплащат на работника само 60% от цялото възнаграждение

Сигнал от работници до БНТ за некоректно прилагане на мярката 60/40 коментираха Димитър Манолов от КТ Подкрепа и Цветан Симеонов от БТП...

Проектът на постановлението трябва да бъде окончателно одобрен на следващото заседание на Министерски съвет и да влезе в сила от 1 юли, но изплащането на средствата в размер на около 500 млн. лева ще започне едва след положително решение на Европейската комисия за съвместимостта на помощите с вътрешния пазар.

Работодателите ще подават заявление в бюрата по труда, обслужващи територията по мястото на полагане на труд на работниците и служителите, а специална комисия ще разглежда документите в срок от 10 работни дни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

На първо четене: Отлага се пълната либерализация на пазара на ток

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 13.04-19.04.24

АПИ загуби дела за стотици милиони левове

Българите получават ползите от приемането на еврото още сега с tbi bank

eMAG пуска Genius абонамент в България с безплатна доставка и ексклузивни оферти

Подем при строителството в България и ЕС

Край няма: Нов завой в една от поръчките за високоскоростни влакове с пари от Плана за възстановяване

Огромна част от българите живеят в панелки от соца

Силно начало на годината за жилищния пазар в София

Смениха ръководството на "Булгаргаз"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com