Излязоха нови документи в ущърб на Цветан Василев по делото "КТБ"

8695
Излязоха нови документи в ущърб на Цветан Василев по делото "КТБ"
Снимка: БГНЕС

Нови документи, сред които електронно съобщение с ръкописна резолюция; факс с лепнато жълто листче с ръкописен надпис върху него; бял лист с изброени дружества и посочени срещу тях суми; докладна записка с два подписа и отметка; списък вноски на каса – колона от цифри, прехвърляща страница, се появиха като доказателства по мегаделото "КТБ".

Приобщените материали съдържат информация за финансирането на ТВ7, която, по думите на основния свидетел на прокуратурата Бисер Лазов, всеки месец получавала крупни суми, като те се увеличавали и достигнали 10 милиона на месец; също разпореждане за превеждане на 120 000 долара на "наш офшорка" и отчитането им, което Лазов каза, че не помни дали е осъществено и отчетено де факто.

Икономическият министър не помни кой сега е собственик на "Дунарит"

В т.нар. Търговски регистър се посочва кой е собственик на "Дунарит". От една страна г-н Гебрев каза, че в регистъра пише кой е собстве...

Разяснявайки списъка на дружества и суми, Лазов посочи, че бил изписан от Цветан Василев в негово присъствие и поясни, че това бил един от начините, с които банкерът търсел възможност имуществата, които са придобити с банкови кредити, да изглеждат с по-висока стойност. "Конкретно за този текст смисълът беше, че той имаше намерение да създаде, по негови думи, някакъв фонд, който да бъде финансиран от КТБ, който да закупи описаните проценти от съответните дружества, както и тези дружества да бъдат съответно оценени по съответен начин", добави Лазов. Той каза още, че по думите на Василев това били "пожелателни оптимистични стойности". "Нямам конкретен спомен нещо от това нещо да се е осъществило, само мога да кажа кога беше съставен, по какъв повод и в крайна сметка това беше предпоследният етап преди края на КТБ и на "Фирмата", каза още свидетелят.

Сред новите документите има и отнасящ се до финансирането на проекта в Парчин (стъкларския завод) с отметка на Василев към Лазов „Б. Лазов, какво решихме досега тук“, за която свидетелят обясни, че по този начин Василев го питал колко е общото финансиране по проекта в Парчин. Общото финансиране на проекта идвало и от КТБ, и от "Фирмата" по систематично прилагана технология, подчерта Лазов и обеща да потърси и представи допълнително по-конкретна информация.

"Това писмо, както представеното за ТВ7, онагледява, че Василев знае и е информиран за всичко, което става; питал е за всичко, което има да се прави и въпреки неговите витиевати ръкописни излияния, паричните потоци от КТБ под формата на кредити продължаваха да вървят, в конкретния случай паричният поток беше към сръбската фабрика за стъкло", добави Лазов.

При приобщаването към делото на три листа с напечатани колони от цифри, на първия лист – вноски на каса, Лазов потвърди, че ги е виждал. "Този документ ми бе даден от Василев в един период, когато ми беше дадена задача за оправяне на липси в главната каса на КТБ", каза той и добави, че избраната от Василев технология била "не да бъдат върнати суми в касата, а да бъде намалена документалната наличност на парите в главната каса в Банката". Технологията беше, продължи той – "предоставяне на нови парични средства под формата на банкови кредити към Фирмата, трансфери от отделните дружества и последно – изтегляне по документи на парични суми от салда на дружества в Банката". По думите му документите се обработвали все едно сумата е изтеглена, а дружествата не получавали реални парични средства.

Свидетелят на обвинението за КТБ разказа за "манифактурата" на Цветан Василев

В режим на отговори на въпроси, поставяни от прокуратурата, основният свидетел по мегаделото КТБ Бисер Лазов представи "манифактурата" ...

"При тази технология се създадоха десетки документи за теглене на суми от сметка, а именно такива нареждания-разписки бяха оформени във Фирмата за над 152 милиона лева, а в касата на Фирмата не постъпи нищо", съобщи още Лазов, обяснявайки откъде е информиран. "И в тези дружества, които изтеглиха по документи 152 млн. лв., се получи тази документална наличност, а не налична такава, т.е. тази липса от главната каса на Банката се измести по тази технология към дружествата – за това съм информиран", добави свидетелят. "За 1001-ви път казвам – от ежедневната информация на касата ми стана ясно, че в касата не е постъпило нищо", подчерта той.

Лазов многократно обяснява, че работата му е била да следи информацията и да докладва, не да контролира и се оплака, че бил навикван и мачкан, но не бил наясно "как се забърква манджата за кредитирането". Запитан защо са му се карали, той сподели: "Василев при възлагане на задача вече те асоциираше теб с тази задача. Когато ми е метнал този проблем, а именно липсата в главната каса като задача, всъщност той изисквал – оправяйте се там с липсите и после питал – какво става с липсите. "Стоят си очевидно. Колко сте погасили? Колкото от Банката е осигурено за финансиране по тази технология. Ако дадете нова технология ще работим по нея. Това е комуникацията и контрола. Тогава идва момента – "аз ще се оправям", разказа още Лазов. "Потокът от КТБ към Фирмата под формата на банкови кредити, ДЦК, покупка на миноритарни акции на ТЦ ИМЕ и други фирми – всичко това е начин пари от КТБ да отидат във Фирмата. Тогава идва моята роля - следя парите да отидат там, където е разпоредено и да отчета", посочи още Лазов.

Предявяването на новите документи предизвика множество възражения от страна на представителите на защитата и упреци, че прокуратурата цели забавяне на процеса. Сред тях има чуждоезични текстове без превод, посочиха адвокати. Има и отнасящи се до дружества извън обхвата на обвинението. "Цялото заседание днес е за три листа, които нямат никакво отношение към делото", възразиха представители на защитата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

ЕС ни дава пари, проваляме се и купуваме по-евтини високоскоростни влакове

Липса на кадри: По Черноморието ще разчитат на работници от Узбекистан и Киргизстан

ПОК „Доверие” увеличава пенсиите на своите клиенти за трета поредна година

Евтим Милошев: Бизнесът в туристическия сектор е водещ и ние трябва да го подпомагаме по всякакъв начин

Рокади в АЕЦ "Козлодуй" и "Мини Марица -изток"

България е в челната тройка на ЕС по спад на промишленото производство

Превозвачите: Над милиард са директните загуби за българската икономика от неприемането ни в Шенген

Инфлацията в България се забави до близо 3-годишно дъно

Държавата обяви колко търси от "Лукойл" за свръхпечалба през март

Ще се навакса ли изоставането в събираемостта на бюджета? Говори бивш социален министър

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com