Изнасяме все повече брашно

16087
Изнасяме все повече брашно
Снимка: Thinkstock/ Guliver

България експортира все повече брашно. Количеството българско брашно, продадено зад граница в периода 1 юли - 3 октомври, е със 17% повече спрямо същия период на 2013 г. Като се изнася брашно, а не пшеница, се увеличава добавената стойност на стоката и се генерират по-големи печалби, сочи анализ на земеделското министерство. 

Извън страната са продадени 9000 тона брашно, което се равнява на 12 000 тона пшеница. Почти всичкото изнесено брашно е продадено в ЕС. Цената на тон в момента е 620 лв., което е едва 0,6% по-евтино спрямо 2013 г.

Хлябът в България - най-евтин и най-качествен

Българите ядем най-евтиния хляб с реколтата от тази година, която е най-добрата като качество от 20 години. Това каза Мирослав Найдено...

В същото време обаче износът на пшеница намалява значително. По данни на Националната служба по зърното към началото на октомври експортът на пшеница от новата реколта е намалял с 29% спрямо същия период на 2013 г. Зад граница са продадени малко над 1,4 млн. тона пшеница. По-бавният темп на износ се дължи на по-ниското вътрешно предлагане спрямо миналата година. Българските търговци изчакват евентуално покачване на цените на пшеницата, след понижението на международните котировки през последните месеци.

Ръст на цените на пшеницата едва ли ще има, особено на фона на освободения от мито внос за ЕС на 950 000 тона пшеница от Украйна, смятат наблюдатели. Към момента средната изкупна цена на пшеницата е 290 лв. за тон, пише в анализа. Според експертите на земеделското министерство до прибирането на следващата реколта износът на българска пшеница ще достигне 3 млн. тона. Това е със 700 000 тона по-малко от миналата година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика