Изнасяме за Русия толкова, колкото и за Македония

9435
Изнасяме за Русия толкова, колкото и за Македония
Снимка: Getty Images

Последиците от ембаргото, което Русия наложи върху вноса на храни от страните - членки на ЕС, преди повече от година, се отразява все повече на родния експорт. Износът на страната ни за Русия продължава да намалява и вече е равен на този към страни като Македония, информира вестник СЕГА.

Това става ясно от оповестените вчера последни данни на националната статистика. В периода януари-септември тази година изнесените стоки и услуги за Русия са на стойност 573 млн. лв. Те намаляват с над 23%, или със 178 млн. лв. в сравнение с година по-рано. За първите 9 месеца износът за Македония е малко над 550 млн. лв.

Българският износ за ЕС с ръст от 12,4%

Българският експорт за ЕС се е увеличил с 12,4% през първите шест месеца на годината спрямо същия период на 2014. Той е в размер на 1...

Сериозен спад с над 66% има още в износа ни към размирната Сирия - от 121.5 млн. лв. преди година до 41 млн. сега. С 35% до 573 млн. лв. намалява и експортът на страната ни към Сингапур. Страната ни е изнесла с 27% повече стоки към Съединените щати и за първите 9 месеца износът ни през океана вече е 554 млн. лв.

Общият износ на България обаче расте със 6.7% до 34 млрд. лв. Негов основен двигател е експортът към ЕС, който е на стойност 21.7 млрд. лв. за първите 9 месеца - с 9.2% в сравнение със същия период на 2014 г. Основните ни търговски партньори са Германия, за където са изнесени стоки за 4.28 млрд. лв., Италия - 3.17 млрд. лв., Турция - 3.06 млрд. лв.

Секторът с най-сериозен принос за експорта е производството на машини, оборудване и превозни средства. В него се включва и българският износ на автомобилни компоненти. По данни на Агенцията за инвестиции 80% от автомобилите в Европа съдържат български части.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com