Жаклен Коен: Няма да имаме проблем с доставките на руски газ

7233
Жаклен Коен: Няма да имаме проблем с доставките на руски газ
Снимка: БГНЕС

Няма да има проблем с доставките на природен газ за България. Всички подадени заявки ще бъдат изпълнени. Това стана ясно след извънредната среща на премиера Бойко Борисов с ръководителите на енергийните дружества, информира БГНЕС. 

Държавата направи невъзможното. Това заяви изпълнителният директор на Българския енергиен холдинг (БЕХ) Жаклен Коен. Той съобщи, че българската страна е провела много интензивни разговори с „Газпром експорт“. 

От БЕХ обещават: Няма да оставим хората на студено, ако Русия спре газа

Имаме готовност да реагираме, няма да оставим хората на студено, дори и „Овергаз” да не сключат договор с нас. Това заяви и...

От там получихме уверение, че няма да имаме проблем с молбите за увеличаване на доставките на руския газ към България, обяви Коен. Той уточни, че в момента е подадена заявка за увеличаването на доставките и тя ще започне да се изпълнява от 00.00 часа днес. 

Премиерът Бойко Борисов благодари на колегите, че за последните 24 часа „поработиха доста в една много студена нощ и ден “. Той подчерта, че с руската страна България няма проблем и може да бъде осигурена доставката на „синьо гориво“. 

В тази връзка премиерът Борисов коментира: „Коректно ли е сега да се подписва договора? Не искам да говоря за конспирации, но оставам на Вас да прецените дали има такава. „Булгаргаз“ да пишат договор и да го подпечатат в момента часове преди хиляди домакинства да останат без газ. Оставам на Вас да го коментирате“. Според Борисов, ако не са действали светкавично, подаването на газ е щяло да спре. 

Той изрази надежда, че руската страна ще прояви разбиране. "Очаквам през следващите десет дена да се намери решение. Ние можем да гарантираме на българските граждани, че ще им доставяме газ през "Булгаргаз" на цените, които са договорени", увери премиерът.

Русия спира газа за България от 1 януари

200 000 български семейства може да останат без газ от 1 януари. Премиерът Бойко Борисов е свикал спешна среща на енергийните шефове, а...

По-рано днес министерството на външните работи (МВнР) на Русия опроверга новината за спирането на доставките на руски природен газ за България от компанията "Газпром експорт".

Вчера се появи информацията, че в транспортиращото дружество "Булгартрансгаз" е пристигнало копие на писмо от руската компания "Газпром експорт", според което "Булгартрансгаз" няма задължението да придвижва никакви обеми за "Овергаз" от първи януари. Изненадващо писмо от "Газпром Експорт" вчера предизвика спешно заседание на премиера Бойко Борисов с енергийните шефове. В писмото до българо-руското дружество "Овергаз" се казва, че от 1 януари се предвижда нула количество газ за всички битови потребители в България. Става дума за 200 хиляди семейства в цялата страна.

По-късно от "Овергаз" разпространиха съобщение до медиите, в което се казва, че няма писмо на "Газпром експорт" за спиране на доставките. Има интерпретация на Диспечерския център на "Газпром експорт" в София, който в поредната си тридневна табличка за доставки за 30 и 31 декември и за 1 януари е написал "нула" срещу заявката на "Овергаз" за 1 януари, се пояснява в писмото. Тази "нула" не е потвърдена от "Газпром експорт" или от "Газпром" по никакъв официален начин.

"Овергаз" няма дългове към "Газпром експорт", има нормални текущи плащания по договор за доставка на газ, който е в действие още доста години, се подчертава в съобщението на компанията до медиите. Припомняме, че по неофициална информация "Овергаз" е задлъжнял с 400 млн. лв.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика