Животновъдите идват да търсят сметка от МЗХ, БАБХ отговори: Недостатък ни е да информираме

7540
Животновъдите идват да търсят сметка от МЗХ, БАБХ отговори: Недостатък ни е да информираме
Снимка: Pixabay

Националната овцевъдна и козевъдна асоциация обяви протест заради евтаназията на животни. Той ще се проведе на 18 юли, от 12:00 часа пред сградата на Министерството на земеделието и храните (МЗХ) на бул. "Христо Ботев" в София.

За пореден път асоциацията представя исканията заради случващото се в Ямболска област. Припомняме, че там бяха избити хиляди животни заради опасност от зараза с африканска чума. Болестта не се предава на хора, но е силно заразна за животни. Заради получени резултати от френска лаборатория - информацията на Actualno.com е, че това е CIRAD.

И Слави Трифонов се изказа за африканската чума и се усъмни в БАБХ

Шоуменът Слави Трифонов, който все още е на ниво "представяне на кандидатури" на хора, които биха могли да управляват в бъдеще България...

Поради болестта, БАБХ определи трикилометрова предпазна зона около засегнатите обекти и десеткилометрова наблюдавана зона около село Воден, в която влизат град Болярово и селата Вълчи извор, Горска поляна, Крайново, Малко Шарково, Ружица, Странджа, Шарково, Ситово, Иглика, Мамарчево. В граничните общини Царево, Малко Търново и Средец от област Бургас, Болярово и Елхово от област Ямбол и Тополовград и Свиленград от област Хасково се забраняват търговията, придвижването и транспортът на дребни и едри преживни животни.

Националната овцевъдна и козевъдна асоциация не оспорва тази информация, но категорично настоява за в пъти по-високо обезщетение на глава добитък, отколкото дава държавата. Исканията за обезщетения са: 

1. 40 лева на животно заради загубите поради чумата плюс обезщетения по пазарни цени за всяко евтанизирано животно.

2. 20 лева на животно, с които да се компенсират загубите в бранша по време на действието на отменената от съда Наредба 3 за директните плащания (бел. ред. - наредбата задължаваше животновъдите на практика да предават по 70 литра мляко задължително на мандрите, защото се промени принципът на доказване нуждата от субсидия – не на глава животно, а на произведено количество мляко)

Освен това, асоциацията иска оставките на заместник-министъра на земеделието д-р Цветан Димитров, на Георги Праматаров, директор на дирекция „Директни плащания и идентификация на земеделските парцели" и на д-р Златка Възелова, директор на дирекция "Животновъдство", заради които тази криза, според животновъдите, е факт.

Кризата с африканската чума отприщи лавина от позиции на по-малките партии

Вълненията около мярката по избиване на селскостопански животни заради зараза с африканска чума стигнаха нови висоти. Фокус на внимание...

Позицията на БАБХ

Заради многото работа допуснахме недостатък, че не сме информирали достатъчно добре за ситуацията в Странджанско. Ясно е, че не сме ви информирали достатъчно добре. Изглежда, че това си ни е недостатък. Това каза изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните инж. Дамян Илиев на извънреден брифинг във връзка с чумата по дребнопреживните животни, предаде БГНЕС.

Нашата агенция е органът, който дава гаранции за здравето на животните, заяви директорът на БАБХ. В агенцията непрекъснато си мислели какво трябва да правят и изпуснали нещата в медиите.

Илиев обаче каза и друго - че се действа професионално и че ако предварително било обявено какво се готви, някои стопани можело "да вземат мерки" и да почнат да крият животни, или дори да ги продават. "Правим нещата правилно и професионално", подчерта той.

Съмнението за състоянието на животните е изключително несъстоятелно. Заболяването е ново, подчерта Илиев. Въпросите защо животните са болни, а не умират, не са състоятелни, каза още той.

Нинова иска прокуратурата да спре умъртвяването на животни

Лидерът на БСП Корнелия Нинова е пуснала жалба до прокуратурата с искане да спре умъртвяването на животни в населените места, обявени о...

"В момента имаме птичи грип, патиците не умират, но мога да го разпространяват. В същото време кокошките боледуват и умират. Не винаги трябва да се търси смъртност", каза Илиев. "За чумата най-напред почва да се говори около 1940 година, но тръгва от Африка, движи се в продължение на годините", поясни той.

По този повод финансистът Владимир Каролев, който беше съветник на предишния икономически министър Божидар Лукарски в кабинета "Борисов 2", язвително каза следното във Facebook: "От друга страна, не може да се отрече брилянтната комуникация на държавните институции, които от днес за утре тръгват да колят здрави кози, пръчове и крави по села и паланки, защото можело да се разболеят. Можем да сме спокойни, че милионите за комуникационни стратегии и PR тактики са ефективно "усвоени" в полза на народа и нито лев не е даден на наши хора да делят баницата".

Интересна позиция обаче има Единната народна партия на Мария Капон. Според нея не БАБХ е виновна, а земеделският министър, тъй като не е работа на БАБХ да върши пиар дейност. "Министерският съвет и министърът са длъжни да оповестят името на френската лаборатория, в която се извършват анализите и да обяснят защо е издадена заповед за избиването на животните 5 дни преди да са готови анализите на взетите проби? Министърът и премиерът трябва да обяснят как са взети 6000 проби, без да разберат хората. Къде са първичните документи, номера от ушни марки и имената на собствениците, на чиито животни са взети пробите, тоест публично оповестяване на лабораторните дневници? В случая, че тези факти не бъдат изяснени, българското общество ще остане с убеждението, че у нас се стимулира отглеждането на вълци, а не на овце и кози".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Атанас Пеканов: През юни вероятно ще получим отрицателен доклад за еврозоната

TotalEnergies се отказва от проучванията в блок "Хан Аспарух"

Държавата губи до 1 млрд. лв. годишно от неефективно използване на горските ресурси

Най-лошото тепърва предстои за потребителите на популярен и любим продукт. Защо?

Си Дзинпин предупреди: Технологичният напредък на Китай няма как да бъде спрян

Правителството предлага да изкупи за 1,6 млрд. лева задълженията на "Топлофикация София“

Министър Радев: Няма опасност за цените на тока за бита

Икономическите и потребителските нагласи в България и в ЕС промениха посоката

Започват масови уволнения във въглищния регион на Стара Загора

Къде в Европа жилищата са най-скъпи и колко са готови да плащат хората?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика