Журналистка блокира поръчки за близо 900 млн. лева

15405
Журналистка блокира поръчки за близо 900 млн. лева
Снимка: iStock/Guliver

Пет поръчки на обща стойност над 878 млн. лв. с ДДС блокира журналистката Росица Александрова Кирева от Хасково.

Три от спрените процедури чрез едноличната ѝ фирма "Рос БГ", регистрирана в бургаски апартамент, са обявени от Националната компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ). Общата им стойност е 727 406 701 лв. без ДДС (или 872 888 041 лв. с ДДС). Другите две са на община Велинград.

Кухи фирми, спиращи поръчки за милиони, вече ще доказват "заинтересованост"

Вече има „зелена светлина“ по проблема с блокирането на обществени поръчки за милиони от кухи фирми. Справка на Actualno.co...

Фирма "Рос БГ" е създадена през януари месец тази година. Дружеството е с 1000 лева капитал и е активирано два месеца след учредяването му. Дейността му досега сякаш основно се състои в спиране на обявени обществени поръчки. В Търговския регистър фирмата е вписана с многостранна дейност.

С нулев опит в каквото и да е строителство "Рос БГ" ЕООД спира първо процедурата за Проектиране и строителство на Централна гара София и ж.п. участък Централна гара София – Волуяк. С жалба в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) я спира на 15 март, като тя и дотогава е спирана от други фирми. А поръчката е с прогнозна стойност 170 500 000 лв. без ДДС.

На 11 април "Рос БГ" подава жалба срещу поръчка на община Велинград за реконструкция на общински пътища на стойност 2 611 569 лв. КЗК отказва да образува производство, но и до днес поръчката не е рестартирана.

Няколко дни по-късно друга поръчка на Велинград е спряна – за реконструкция на улици. Тя е с прогнозна стойност 1 828 048 лв. и КЗК обявява за незаконно решението за нейното откриване.

На 21 май "Рос БГ" подава жалба срещу друга поръчка на НКЖИ – на стойност 361 482 526 лв. без ДДС за модернизация на железопътен участък Костенец – Септември.

Прозрачността за корупцията, престъпността и обществените поръчки - скромна към нулева

Куп критики могат да бъдат прочетени в специализирания доклад на Партньорството за отворено управление (ПОУ). Докладът коментира докъде...

На 12 юни пред КЗК е "маркирана" трета железопътна поръчка с прогнозна стойност 195 424 175 лв. без ДДС. Тя е за проектиране и изграждане на системи за сигнализация и телекомуникации по жп линията Пловдив – Бургас.

Може само да се гадае каква е целта на цялата тази дейност от човек, който до вчера е бил главен редактор на Дарик радио в Хасково, защото инвестицията в тези обжалвания никак не е за пренебрегване.

Досега по четирите образувани в КЗК производства тя е платила не по-малко от 16 900 лева. Отделно са плащанията ѝ за производства пред Върховния административен съд. Отделно са разноските пред КЗК и от ВАС.

В сайта на "Дарик" Росица Александрова все още е вписана като главен редактор на радиостанцията в Хасково. В него пише, че е родена на 15 април 1979 година, работила като журналист от 14 години. От 2000 година е започнала като репортер в Дарик-Хасково, а три години е била в Дарик-София. "Живее на семейни начала, има дъщеря", е посочено още в сайта.

По всички жалби журналистката е поискала от КЗК да наложи временна мярка "спиране на производството". Антимонополната комисия ги е отхвърлила с мотив, че спирането им би оказало негативно въздействие върху както върху възложителя на обществената поръчка, така и върху обществото. Тя се произнася, че поръчките на НКЖИ са от изключителна важност и стратегическо значение в регионален и национален мащаб. Подчертава, че възложителят няма право да сключи договор с избрания за изпълнител участник, преди да влязат в сила всички решения по процедурата. Тоест, дори процедурата да не бъде спряна и по нея да има постановено решение за определяне на изпълнител, интересите на жалбоподателя ще бъдат защитени в достатъчна степен до решаване на спора по същество.

Неделино ще трябва да плаща тлъсти обезщетения заради една минута

12 822 лева е щетата, която само дотук Община Неделино търпи, заради една минута разлика в офертите по две позиции в поръчка за зимно п...

И трите решения на КЗК да отхвърли исканията за спиране на производството са обжалвани пред ВАС, където също са отхвърлени.

Междувременно КЗК е оставила без уважение по същество жалбите на "Рос БГ" ЕООД по трите процедури на НКЖИ, но и тези решения на Комисията подлежат на обжалване пред ВАС.

До днес нито една от петте поръчки не е разблокирана, като се има предвид, че за участъка Костенец – Септември тя е обявена преди повече от година, за Пловдив – Бургас е започнала в края на ноември 2017 година, за София – Волуяк е стартирана в началото на ноември. На община Велинград поръчките са от март месец.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 23.03-29.03.24

307 проекта са подадени за енергийно обновяване на жилищни сгради по втория етап от процедурата на МРРБ

ЛЕВ ИНС подписа споразумение с ДФ „Земеделие” за съфинансиране на застрахователни премии на земеделски производители

Обединеното кралство е изпаднало в рецесия през миналата година

Нови 13 търговски аташета избра икономическото министерство

На комисия: Депутатите с нови мерки за попълване на дефицита в енергетиката

Сериозен проблем при либерализацията на цените на тока: Тревоги в бранша

Ходим повече в чужбина: Статистика

EVN предлага поскъпване на парното в Пловдив

Коя страна смята да бъде двигател за възстановяването на световната икономика?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика