Журналистка блокира поръчки за близо 900 млн. лева

15405
Журналистка блокира поръчки за близо 900 млн. лева
Снимка: iStock/Guliver

Пет поръчки на обща стойност над 878 млн. лв. с ДДС блокира журналистката Росица Александрова Кирева от Хасково.

Три от спрените процедури чрез едноличната ѝ фирма "Рос БГ", регистрирана в бургаски апартамент, са обявени от Националната компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ). Общата им стойност е 727 406 701 лв. без ДДС (или 872 888 041 лв. с ДДС). Другите две са на община Велинград.

Кухи фирми, спиращи поръчки за милиони, вече ще доказват "заинтересованост"

Вече има „зелена светлина“ по проблема с блокирането на обществени поръчки за милиони от кухи фирми. Справка на Actualno.co...

Фирма "Рос БГ" е създадена през януари месец тази година. Дружеството е с 1000 лева капитал и е активирано два месеца след учредяването му. Дейността му досега сякаш основно се състои в спиране на обявени обществени поръчки. В Търговския регистър фирмата е вписана с многостранна дейност.

С нулев опит в каквото и да е строителство "Рос БГ" ЕООД спира първо процедурата за Проектиране и строителство на Централна гара София и ж.п. участък Централна гара София – Волуяк. С жалба в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) я спира на 15 март, като тя и дотогава е спирана от други фирми. А поръчката е с прогнозна стойност 170 500 000 лв. без ДДС.

На 11 април "Рос БГ" подава жалба срещу поръчка на община Велинград за реконструкция на общински пътища на стойност 2 611 569 лв. КЗК отказва да образува производство, но и до днес поръчката не е рестартирана.

Няколко дни по-късно друга поръчка на Велинград е спряна – за реконструкция на улици. Тя е с прогнозна стойност 1 828 048 лв. и КЗК обявява за незаконно решението за нейното откриване.

На 21 май "Рос БГ" подава жалба срещу друга поръчка на НКЖИ – на стойност 361 482 526 лв. без ДДС за модернизация на железопътен участък Костенец – Септември.

Прозрачността за корупцията, престъпността и обществените поръчки - скромна към нулева

Куп критики могат да бъдат прочетени в специализирания доклад на Партньорството за отворено управление (ПОУ). Докладът коментира докъде...

На 12 юни пред КЗК е "маркирана" трета железопътна поръчка с прогнозна стойност 195 424 175 лв. без ДДС. Тя е за проектиране и изграждане на системи за сигнализация и телекомуникации по жп линията Пловдив – Бургас.

Може само да се гадае каква е целта на цялата тази дейност от човек, който до вчера е бил главен редактор на Дарик радио в Хасково, защото инвестицията в тези обжалвания никак не е за пренебрегване.

Досега по четирите образувани в КЗК производства тя е платила не по-малко от 16 900 лева. Отделно са плащанията ѝ за производства пред Върховния административен съд. Отделно са разноските пред КЗК и от ВАС.

В сайта на "Дарик" Росица Александрова все още е вписана като главен редактор на радиостанцията в Хасково. В него пише, че е родена на 15 април 1979 година, работила като журналист от 14 години. От 2000 година е започнала като репортер в Дарик-Хасково, а три години е била в Дарик-София. "Живее на семейни начала, има дъщеря", е посочено още в сайта.

По всички жалби журналистката е поискала от КЗК да наложи временна мярка "спиране на производството". Антимонополната комисия ги е отхвърлила с мотив, че спирането им би оказало негативно въздействие върху както върху възложителя на обществената поръчка, така и върху обществото. Тя се произнася, че поръчките на НКЖИ са от изключителна важност и стратегическо значение в регионален и национален мащаб. Подчертава, че възложителят няма право да сключи договор с избрания за изпълнител участник, преди да влязат в сила всички решения по процедурата. Тоест, дори процедурата да не бъде спряна и по нея да има постановено решение за определяне на изпълнител, интересите на жалбоподателя ще бъдат защитени в достатъчна степен до решаване на спора по същество.

Неделино ще трябва да плаща тлъсти обезщетения заради една минута

12 822 лева е щетата, която само дотук Община Неделино търпи, заради една минута разлика в офертите по две позиции в поръчка за зимно п...

И трите решения на КЗК да отхвърли исканията за спиране на производството са обжалвани пред ВАС, където също са отхвърлени.

Междувременно КЗК е оставила без уважение по същество жалбите на "Рос БГ" ЕООД по трите процедури на НКЖИ, но и тези решения на Комисията подлежат на обжалване пред ВАС.

До днес нито една от петте поръчки не е разблокирана, като се има предвид, че за участъка Костенец – Септември тя е обявена преди повече от година, за Пловдив – Бургас е започнала в края на ноември 2017 година, за София – Волуяк е стартирана в началото на ноември. На община Велинград поръчките са от март месец.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Летище Варна посреща летния сезон с полети до над 60 дестинации

ЕК одобри за финансиране проект на икономическото министерство

Гърция повиши минималната заплата

БДЖ взе 76 модернизирани вагона от Германия (СНИМКИ)

tbi bank направи първо тримесечно купонно плащане за облигациите, издадени в края на 2023 г.

Спадът на производствените цени продължава и през февруари

Полети от 25 държави очакват на Летище Бургас през летния сезон

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 23.03-29.03.24

307 проекта са подадени за енергийно обновяване на жилищни сгради по втория етап от процедурата на МРРБ

ЛЕВ ИНС подписа споразумение с ДФ „Земеделие” за съфинансиране на застрахователни премии на земеделски производители

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика