Кадър на "патриотите" във властта утешава пенсионерите за по-ниските им пенсии с "активен живот"

6269
Кадър на "патриотите" във властта утешава пенсионерите за по-ниските им пенсии с "активен живот"

Да, текстовете за новата пенсионна формула минаха без обществено обсъждане, защото става въпрос за процедура по Закона за държавния бюджет. Това каза бившият социален министър и депутат на ДПС Хасан Адемов.

Това не е лъжа – че има увеличение на пенсиите, на два пъти по 20 лева увеличихме пенсията на възрастните хора, опонира Султанка Петрова, зам.-министър на социалната политика и труда, кадър на "Обединени патриоти". И добави, че в момента се прави анализ на новата формула за изчисление на пенсиите (бел. ред. - за пенсиониращите се от 1 януари тази година, като формулата ощетява една трета от тях, при това понякога с много високи проценти), като на въпрос защо сега се прави анализ, а първо се е гласувало, отговорът беше, че не можела да отговаря какво се случило в НОИ.

Може отново да променят формулата за изчисление на пенсиите

Към края на годината пенсионната формула за стаж и възраст може да се промени отново, ако се потвърдят данните на НОИ, че 37% от бъдещи...

Същевременно Петрова призна, че била сигнализирана от депутата от ДПС Хасан Адемов какво ще стане с новата формула и го подкрепи на думи като позиция. Нека да изчакаме края на седмицата, да видим анализите – убедена съм, че няма да остане в този вариант, опита да тушира напрежението Петрова.

Зам.-социалният министър отрече, че това е измислено, за да има по-ниски пенсии. Ще продължим да работим за това хората да получават достойни пенсии – мисля, че това няма да остане в този вариант, това ще се промени, категорична беше Петрова, използвайки думите "може би" за оценка на въздействието на мярката, като не коментира защо не е направена, след като има и специален закон да се правят такива оценки за готвени нормативни промени. Стигна се дотам Петрова да обяснява за какво е дошла да говори – за "много важна" стратегия за активен живот на възрастните хора. На въпрос как се подкрепя този живот с по-ниска пенсия, смислен отговор извън това, че стратегията е много важна, нямаше и че трябва да има учене през целия живот. Имало програма за осигуряване на пакети с храни на възрастните хора, помагала държавата за плащане за сметки на ток на възрастните, изброи Петрова.

Историята на промяната

2015 година се прие т.нар. реформа "Калфин", според която от 2019 година трябваше да отпаднат трите години отпреди 1997 година. Но в хода на обсъждането на Закона за държавния бюджет (частта ДОО) през тази година беше предложено да се премахне и периодът 1997 – 1999 година, обясни Адемов.

Стажът за пенсия поскъпна с 10 лева

Българите, на които не им достига стаж за пенсия, от началото на годината плащат повече, ако искат да си закупят осигурителен стаж. Тов...

Аргументите през 2015 година бяха, че преди 97-ма година няма регистър на осигурените лица, няма и максимален осигурителен доход. Основните притеснения на предложилите тези промени бяха, че са възможни фалшификации на трудов стаж. В началото на тази година НОИ направи едно изследване на базата на пенсиониралите се през 2017 година – симулация с новите правила. Оказа се, че 37% ще бъдат с намален индивидуален коефицент, разказа Адемов. Той добави, че няма как да обясни поведението на колегите си от другите партии в светлината на това, че на ниво парламентарна комисия е бил единственият възразил срещу новата формула.

Сега било възложено изследване един вид "в реални условия" – за тези, които се пенсионират от 1 януари, 2019 година. Става въпрос за малко над 67 000 души, от които 31% ще са с по-нисък индивидуален коефициент т.е. по-малка пенсия, добави Адемов.

Адемов напомни, че по старата формула се добавят трите най-добри години в срок от 15 години преди 2000 година за сега пенсиониращите се. И застъпи логиката, че всеки човек, който е започнал да се труди и осигурява по едни правила, трябва да получава пенсия според тях. Депутатът от ДПС поиска тази логика да се превърне в принцип на държавна политика, като предложи още два варианта – пенсиониращият се да избира по какви правила да се пенсионира, както и да има яснота с публично обсъждане в края на всяка година относно пенсионната реформа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

ЛЕВ ИНС подписа споразумение с ДФ „Земеделие” за съфинансиране на застрахователни премии на земеделски производители

Обединеното кралство е изпаднало в рецесия през миналата година

Нови 13 търговски аташета избра икономическото министерство

На комисия: Депутатите с нови мерки за попълване на дефицита в енергетиката

Сериозен проблем при либерализацията на цените на тока: Тревоги в бранша

Ходим повече в чужбина: Статистика

EVN предлага поскъпване на парното в Пловдив

Коя страна смята да бъде двигател за възстановяването на световната икономика?

"Булгаргаз" иска поскъпване на природния газ от април. Ето с колко

Атанас Пеканов: През юни вероятно ще получим отрицателен доклад за еврозоната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика