Как общините в България помагат на бизнеса заради коронавируса

3172
Как общините в България помагат на бизнеса заради коронавируса
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

Най-често бизнеси, които не могат да работят заради кризата с коронавируса, получават от общините правото да не плащат наем за ползваните от тях общински имоти, както и такса тротоарно право. Някои мерки вече са в сила, други тепърва ще влизат, уточнява в. "24 часа".

Във Велико Търново ще освободят от наеми за търговски площи и общински помещения бизнесите, спрели дейност. Собствениците на ресторанти, хотели, магазини, спортни и фитнес зали няма да плащат такса за битови отпадъци за месеците, в които не работят. В момента се правят разчетите, а мерките предстои да се гласуват на сесия на общинския съвет в края на април, каза кметът Даниел Панов.

Нинова иска правителството да обяви мерки в подкрепа на българските общини

„Днес разговарях с кметове на БСП. Поздравявам ги за социалните и икономически мерки, които предприемат. Това, което предложихме ...

Като председател на сдружението на общините обаче той предупреди, че сесиите, на които вече са гласувани облекчения за бизнеса в кризата, може да се окажат незаконосъобразни. Според него са нужни промени в Закона за местното самоуправление и местната администрация в синхрон с мерките на закона за извънредното положение - за да може да се работи онлайн.

Бургас освободи от такса обектите по пазари, тържища, тротоари, панаири. Обектите, които здравното министерство затвори, няма да плащат такса смет. По предложение на кмета Димитър Николов бяха спрени таксите за детските градини и яслите. Същото решение взеха и в Несебър, а за Поморие то предстои.

Николов обясни, че има известен резерв от пари за бедствия и аварии, но има нужда от още, а на бюджета на община Бургас разчита цялата област, защото сме административен и здравен център на целия регион.

Първа мярка в плана за подпомагане на бизнеса на кмета на Пловдив Здравко Димитров също е да не се събира такса тротоарно право от 13 март до края на годината. Втората - за същия период да се разсрочат всички дължими концесионни такси за 2019 г., а тези за 2020 година ще бъдат начислявани само за времето, в което обектите са работили. Няма да се плаща наем и за общинските паркинги, които се ползват от затворени заведения, а плащането на патентния се предлага да се отмени до края на май.

Община Пловдив обаче специално призова гражданите и фирмите, които имат възможност, да внесат бързо данъците си, за да подкрепят бюджета.

На транспортния бранш трябва да се помогне веднага, настояват превозвачи от Бургас

Превозвачи от Бургас изказват мнение, че условията и реда за изплащане на компенсации на работодатели, за да запазят работните места, с...

Данъците върху имотите, автомобилите и такса смет във Варна да се плащат с 5% отстъпка до края на юни, предвижда пакетът от мерки на кмета на Варна Иван Портних.

Кметът на Плевен Георг Спартански е съгласен, че не трябва да се взема наем за търговски и спортни имоти, докато не работят.

В Смолян от наем са освободени обекти, чиято работа е спряна със заповед на здравния министър, обясни кметът Николай Мелемов. Общината обмисля и удължаване на срока за плащане на данъците за имоти и автомобили с 5% отстъпка.

По заповед на кмета Живко Тодоров всички обекти в Стара Загора, които не работят, но вече са платили тротоарно право за март, ще бъдат компенсирани с приспадане на такси за следващите месеци. 100 000 лв. от аварийния фонд пък предстои да бъдат дадени на драматичния и кукления театър, операта, библиотеките, галерията и музеите.

Кметът на Сливен Стефан Радев спря премахването на незаконни гаражи.

Държавна помощ за самонаетите - как е в Европа и какво искат адвокати от Борисов и компания

Самонаетите лица в редица страни-членки на ЕС получават държавна помощ, докато в България няма такива намерения. Това заключение лъха о...

В Казанлък по предложение на кметицата Галина Стоянова ще се правят списъци на хора, които имат нужда от помощи за храна. Таксата за битови отпадъци и патентният данък пък да се плащат само за месеците, в които бизнесът е работил, а отстъпките от 5% да са целогодишни, предлага още Стоянова на общинския съвет.

Още: "Официално: Над 1 000 000 болни от коронавирус в света, в Китай утре е ден на траур"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Евтим Милошев: Бизнесът трябва да работи, а администрацията да го подкрепя

МВФ понижи сериозно прогнозата за българската икономика

ЕРМ Запад изпълни плана си за обезопасяване на щъркелови гнезда в Самоков

ЕС ни дава пари, проваляме се и купуваме по-евтини високоскоростни влакове

Липса на кадри: По Черноморието ще разчитат на работници от Узбекистан и Киргизстан

ПОК „Доверие” увеличава пенсиите на своите клиенти за трета поредна година

Евтим Милошев: Бизнесът в туристическия сектор е водещ и ние трябва да го подпомагаме по всякакъв начин

Рокади в АЕЦ "Козлодуй" и "Мини Марица -изток"

България е в челната тройка на ЕС по спад на промишленото производство

Превозвачите: Над милиард са директните загуби за българската икономика от неприемането ни в Шенген

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика