Какви са цените на имотите в различните квартали на София?

13140
Какви са цените на имотите в различните квартали на София?
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Ръст на цените на имотите в София през първото тримесечие на годината, отчитат от агенцията за недвижими имоти Bulgarian Properties. Пазарът на имотите се намира във възходящ цикъл и ръстът на цените вече доближава 20% на годишна база. Очаква се тази тенденция да продължи поне още две години. Данните сочат, че за първото тримесечие на 2017 г. средната цена на продадените апартаменти в София е 985 евро/кв. м. Средната покупна цена на жилищата остава около 90 000 евро.

В началото на 2016 г. жилищата в София се продаваха средно за 835 евро на кв. м. Последва нарастване до около 1000 евро на кв. м година по-късно. Към момента цените на имотите в София са на нива като тези в края на 2007 г. Все още не са достигнати пиковите стойности от третото тримесечие на 2008 г. в бума преди кризата, когато средната цена на жилищата в София достигна 1260 евро на кв. м.

Продажбите на жилища ново строителство продължават да са над 50% от общия обем на продажбите в София и интересът към тях остава висок. На пазара вече са налични за продажба както сгради в начален етап на строителство, така и вече завършени или такива, които скоро предстои да вземат разрешение за ползване, предаде Нова тв.

Двустайните апартаменти възвърнаха привлекателността си, което може да се обясни с по-голямата им ликвидност и лесно отдаване по наем, както и с нарастването на цените. Те са около 55% от закупените жилища през първото тримесечие. Веднага след тях с дял от 32% от покупките са тристайни апартаменти. Многостайните жилища и мезонети са около 10%. Средната площ на закупените жилища е 90 кв. м. Най-често се купуват апартаменти на втори до шести етаж (70% от продажбите).

Основният интерес продължава да бъде към южните и източни квартали на София, като наличието на метро играе все по-съществена роля за интереса към даден район. Засилва се интересът и към центъра на града, където преобладаващо е предлагането на старо строителство, но има и бутикови сгради с по един-два апартамента на етаж, които се радват на голям интерес. В широкия център се оформят зони с преобладаващо ново строителство, които са с изцяло променен облик, имат наличен достъп до метро и които стават все по-атрактивни за купувачите.

Цените на имотите у нас скочили с 12%

Само за половин година цените на жилищния пазар у нас са скочили с 12%, сочат данни на Сдружението на брокерите на имоти. В столицата ...

Интересът към кв. „Кръстова вада“ се запазва висок и тенденцията е това да бъде една от най-предпочитаните зони на София. Започващите нови проекти и видимо подобрената инфраструктура преобръщат мнението дори и на скептично настроените купувачи. Цените на новите жилища там стартират от около 850 евро на кв. м и достигат до 1200 евро на кв. м.

„Младост” и районът около „Бизнес Парк София” е друга притегателна зона както за работещите там, така и за купувачите, които искат да живеят именно в превърналия се в един от най-модерните квартали на София. Там средната цена вече е около 1000 евро на кв. м.

Районите около Южния парк запазват висок интерес и ниско предлагане, което обуславя по-високите цени – между 1100 и 1400 евро на кв. м. „Манастирски ливади”, „Витоша” и „Студентски град” са сред районите, които предлагат ново строителство на изгодни цени и към които интересът постоянно се увеличава.

Едни от най-добрите цени за ново строителство към момента са в кв. „Овча купел” – там може да се закупи жилище с Акт 16 от 750 евро на кв. м. В различните части на „Люлин” също може да се намери изгодно ново строителство на цени от 650 евро на кв. м. Най-скъпи квартали остават „Лозенец”, „Иван Вазов”, център, където цените са между 1500 и 2000 евро на кв. м, като вече има оферти и на над 2000 евро на кв. м.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

ЛЕВ ИНС подписа споразумение с ДФ „Земеделие” за съфинансиране на застрахователни премии на земеделски производители

Обединеното кралство е изпаднало в рецесия през миналата година

Нови 13 търговски аташета избра икономическото министерство

На комисия: Депутатите с нови мерки за попълване на дефицита в енергетиката

Сериозен проблем при либерализацията на цените на тока: Тревоги в бранша

Ходим повече в чужбина: Статистика

EVN предлага поскъпване на парното в Пловдив

Коя страна смята да бъде двигател за възстановяването на световната икономика?

"Булгаргаз" иска поскъпване на природния газ от април. Ето с колко

Атанас Пеканов: През юни вероятно ще получим отрицателен доклад за еврозоната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика