Какво и как ще се плаща за фалита на "Олимпик" - първо трябва съдебно решение в Кипър

4472
Какво и как ще се плаща за фалита на "Олимпик" - първо трябва съдебно решение в Кипър
Снимка: БГНЕС

Всеки, на когото фалиралата застрахователна компания "Олимпик" дължи пари, трябва да подаде заявление по специален формуляр. Това ще стане обаче чак след като кипърският съд се произнесе по случая, а това ще се случи най-вероятно в средата на месец септември, обясни временният ликвидатор на застрахователя Павлос Накузи.

Тепърва ще се изчистват детайлите по това как трябва да изглежда въпросният формуляр, както и точните стъпки на процедурата. Всичко ще бъде ясно обяснено и на българската страна. А засега "Олимпик" още не е в ликвидация, има иск, който трябва да бъде гледан от съда, добави Накузи пред Българското национално радио (БНР).

Адвокат: Законодателят е виновен за казуса с "Олимпик"

"Основният пропуск, допуснал хиляди хора да останат без валидни застраховки "Гражданска отговорност", е на законодателя – не може...

Съгласно кипърския закон, въпреки че решението на съда се очаква в средата на септември, то влиза в сила със задна дата - от 10 август, когато бе подаден искът за ликвидация.

Всички кредитори, независимо дали са в България и Кипър, ще бъдат третирани по еднакъв начин, увери Накузи. Но той каза и, че съгласно закона в Кипър "приоритет се дава на тези кредитори, които имат искове, произтичащи от застрахователните договори. Това означава искове за компенсации поради инциденти и искове за възстановяване на застрахователни премии. Двете групи са поставени на един ред след кредиторите. Няма значение дали исковете са в България или Кипър - те се третират по еднакъв начин", бяха думите на кипъреца.

Не компанията, а законът прекрати всички застрахователни договори на "Олимпик" както в Кипър, така и в България, считано от 17 август, уточни временният ликвидатор.

Повече потърпевши от случилото се има в България. В Кипър в сектора на автомобилните застраховки "Олимпик" има около 10 000 клиенти, близо 2000 от които са българи, по неофициални данни от български застрахователни брокери към компанията. Оборотът на в България от тези застраховки достига около 25 млн. евро, докато в Кипър е под 5 млн. евро. За 2016 година "Олимпик" отчита близо 14 млн. евро загуби. По време на външния одит на компанията, в доклада, който бе представен в началото на май и предизвика поставянето ѝ под специален режим, не бе потвърдено наличието на 210 млн. евро в инвестиции, депозити и кеш.

Каролев оправда КФН за "Олимпик"

Комисията по финансов надзор (КФН) не може да проверява дали чужди компании са в добро финансово здраве. Тя може само да провери дали с...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Експерт за отложената либерализация на тока: Не смятам, че ще плащаме повече

Решено: Служебният министър трябва да предоговори договора с "Боташ" (ВИДЕО)

Кои са най-устойчивите градове в Европа и в света?

Кабинетът отпусна парите за компенсиране на сметките за ток на училища, детски градини и църкви

Шринкфлацията застигна супермаркетите в тази европейска страна

Идва американското ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй"

Европа има нужда от два нови атомни реактора на година

На първо четене: Отлага се пълната либерализация на пазара на ток

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 13.04-19.04.24

АПИ загуби дела за стотици милиони левове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com